ΟΤΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΚΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των δύο τραπεζών ήταν σαφείς σε ό,τι αφορά στα κέρδη μετόχων και επενδυτών. Ο “γάμος” αυτός που προέκυψε μεταξύ της Alpha και της Eurobank θα επιφέρει σίγουρα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό που πρέπει να αντιπαλευτεί είναι ο παραπέρα ενταφιασμός των δικαιωμάτων μας που συνεπάγεται αυτός ο “γάμος”.
Κάλεσαν τους συνδικαλιστές να μην ανησυχούμε για το ανθρώπινο δυναμικό. Δεν διαβεβαίωσαν όμως επ’ ουδενί ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις ή μια νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς για τους συναδέλφους αυτών των τραπεζών (όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων). Κι ας διακηρύσσει το σωματείο της Alpha ότι δήθεν «είναι μία διαδικασία με όραμα για κάτι πολύ μεγάλο, πρωτόγνωρο που θα διαμορφώσει όρους ασφαλείας και σιγουριάς για όλους».
Στην πραγματικότητα από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν θα προκύψει κανένα όφελος ούτε για τους εργαζόμενους σε αυτές, αλλά ούτε και για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια ή για τους μικρούς επιχειρηματίες που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο. Ο Μπρεχτ πολύ εύστοχα έγραφε: «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;»
Ξεκίνησε ο νέος κύκλος των συγχωνεύσεων τώρα με την Alpha και την Eurobank, όμως αυτό προμηνύει και άλλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα. Και ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται κοινό μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, με το κλαδικό σωματείο. Είναι υποκριτικό το αίτημα της ΟΤΟΕ για «πάλη για την αποτροπή των απολύσεων».
Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα χρειάζεται να οργανώνει τους αγώνες με σύνθημα: Καμιά απόλυση- Δεν θα χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα- Καμία μείωση μισθού.
Μην έχουμε αυταπάτες. Όπως και αν γίνει η συγχώνευση- με τη συμμετοχή του κράτους, ελληνικού ή ξένου κεφαλαίου- το αποτέλεσμα για το λαό δεν αλλάζει. Η ηγετική θέση του ομίλου του Κατάρ στη νέα τράπεζα αναδεικνύει τη διαπλοκή συμφερόντων ελληνικού και ξένου κεφαλαίου. Όσοι μιλούσαν για «αφελληνισμό» του τραπεζικού συστήματος, τι έχουν να πουν σήμερα με το 20% του Κατάρ;
Η ισχυροποίηση των μονοπωλίων δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Όσο πιο δυνατή θα είναι η τράπεζα που θα προκύψει από αυτή τη συνένωση τόσο πιο αντεργατικά θα είναι τα μέτρα που θα λάβει εναντίον μας.
Η ισχυροποίησή τους θα οξύνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου και θα προετοιμάζει νέα, πιο βαθιά κρίση.
Είναι ανάγκη σήμερα να αλλάξουν ιδιοκτήτη όλα τα μονοπώλια. Να περάσουν από τα χέρια της πλουτοκρατίας στα χέρια του λαού. Να λειτουργήσουν με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο.
Να υπάρξει μόνο μια κεντρική τράπεζα και ορισμένοι εξειδικευμένοι κρατικοί πιστωτικοί οργανισμοί.
Χρειάζονται αγώνες για ριζικές αλλαγές στην εξουσία. Αγώνες που θα συναντηθούν σε λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής για τη λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να μην πληρώνει άλλο ο λαός την κρίση, το χρέος, συνολικά την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Συνάδελφε,
Το σωματείο σε καλεί σε σύσκεψη την Τρίτη 6/9/2011 και ώρα 5:00μ.μ. στα γραφεία του σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως 10) για να συζητήσουμε τις εξελίξεις, τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων στη ζωή μας, καθώς και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου