Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ

Στις 13 Σεπτέμβρη 2011 συνήλθαν η Οικονομική Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και η Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 14 Σεπτεμβρίου.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι υποκατάστημα της κυβέρνησης που εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική της. Έτσι αν εξαιρέσει κανείς τα θέματα ρουτίνας που συζητήθηκαν σ' αυτές τις συνεδριάσεις αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω:

- Εκλογή αντιπροσώπων του Π.Σ. Β. Αιγαίου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών:
Η ανάδειξή τους γίνεται σύμφωνα με Π.Δ. που επιβάλλει μια μεθόδευση κραυγαλέα αντιδημοκρατική, που θέλει στους 10 συνολικά αντιπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου, οι 7 να είναι "ex-officio", δηλαδή διορισμένοι (Περιφερειάρχης, 3 εκλεγμένοι Αντιπεριφερειάρχες και 3 διορισμένοι από τον Περιφερειάρχη Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες) και μ όνο 3 να εκλέγονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο (με αναλογία 1 κατά 75.000 κατοίκους) με αποτέλεσμα να εκλεγούν δυο από την πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) και 1 από τη μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ), αποκλείοντας τις άλλες παρατάξεις.

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Στρατής Κόρακας κατήγγειλε τον αντιδημοκρατικό, ληστρικό χαρακτήρα αυτής της μεθόδευσης και πρότεινε να αναδειχθούν οι 10 αντιπρόσωποι άμεσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρότασή του απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα και "ναι μεν αλλά". Στόχος αυτής της μεθόδευσης, όπως κατήγγειλε ο Σ. Κόρακας, είναι ο αποκλεισμός από το συνδικαλιστικό όργανο των Περιφερειών, των «ενοχλητικών» φωνών όπως είναι αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης.
- Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει αντιπρόσωπό του στη Δανία (!!!) για να πάρει μέρος στην προκαταρκτική συνάντηση της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, που είναι δημιούργημα της Ε.Ε. και προαγωγός της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της στην περιοχή μας, σε βάρος των συμφερόντων των λαών.

- Το Προεδρείο του Π.Σ. και η πλειοψηφία του αρνήθηκαν να συζητήσει το Π.Σ. και να πάρει θέση ενάντια στο νέο χαράτσι που επέβαλλε η Κυβέρνηση στην ακίνητη περιουσία μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπως πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, και ο Πρόεδρος παρέπεμψε αυτή τη συζήτηση για το μέλλον.

- Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τμήμα της μελέτης για την νότια παράκαμψη που αναφέρεται μόνο στους δύο κόμβους, αδιαφορώντας για το ότι σύμφωνα με τη σημερινή πραγματικότητα ο δρόμος αυτός δεν θα είναι πια παράκαμψη αφού θα διασχίζει κατοικημένη περιοχή, γκρεμίζοντας μάλιστα ακόμα και παραδοσιακά κτίσματα και καταστρέφοντας περιουσίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιτάχθηκε- και ήταν η μόνη- στη μελέτη καταψηφίζοντάς την, διότι θεωρεί ότι με τα προβλήματα που δημιουργεί και το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται (για απαλλοτριώσεις και κατασκευή) δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί. Ζήτησε να εκπονηθεί νέα μελέτη, που θα παίρνει υπόψη της τη σημερινή πραγματικότητα, για ένα παρακαμπτήριο δρόμο που θα παρακάμπτει πραγματικά την κατοικημένη περιοχή.

- Η Περιφερειακή Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αργυρώ Στεφανάκη πρότεινε να πάρει θέση το Π.Σ. ενάντια στη κατάσταση που βιώνει ο λαός μας αυτή τη στιγμή στα σχολεία: χωρίς βιβλία, με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και δραστική συρρίκνωση της επιχορήγησης. Ο Πρόεδρος του Π.Σ. υποσχέθηκε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ανάλογο ψήφισμα.

- Οι σύμβουλοι Αργυρώ Στεφανάκη και Σταμάτης Φιλιππής κατέθεσαν στο Προεδρείο του Π.Σ. πρόταση να συζητηθεί άμεσα η αδειοδότηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην εταιρία «ΙΚΑΡΟΣ - ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» του ομίλου Μυτιληναίου  να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες σε όλη τη κορυφογραμμή της Ικαρίας συνολικής ισχύος 330 μεγαβάτ, όταν οι ανάγκες του νησιού είναι 9 μεγαβάτ. Ως εισήγηση κατέθεσαν τη σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: