Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ: ΚΟΝΔΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΧΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ

Σε μια χυδαία παραχάραξη της Ιστορίας προχώρησε η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής Σπάρτης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), όταν, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισε κατά πλειοψηφία την έγκριση κονδυλίου για «τέλεση μνημοσύνου πεσόντων Μυστρά».

Το εν λόγω μνημόσυνο αφορά τους ταγματασφαλίτες και Χίτες που αρνήθηκαν το 1944 να παραδώσουν τα όπλα στον ΕΛΑΣ και συνέχισαν, πιστοί στον όρκο που έδωσαν στο ...Θεό, «ότι θα υπακούω απολύτως ΕΙΣ ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ ΧΙΤΛΕΡ», την προδοτική τους δράση.

Συγκεκριμένα, την πρόταση καταψήφισαν, εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δύο δημοτικοί σύμβουλοι από την πλειοψηφία και άλλοι δύο από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ).


Στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Καλομοίρης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε πως «οι άντρες των Ταγμάτων Ασφαλείας και οι Χίτες συνεργάστηκαν από την πρώτη στιγμή ανοιχτά με τους κατακτητές την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αγωνιζόταν από τις γραμμές του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ. Ο όρκος τους ήταν γερμανικός, άλλοι φορούσαν κουκούλα προδίδοντας πατριώτες και άλλοι γερμανική στολή. Οι 118 πατριώτες που εκτελέστηκαν στο Μονοδένδρι Λακωνίας ήταν δικό τους έργο. Περνούσαν στα χωριά, όπου έκλεβαν, βίαζαν, σκότωναν.


Αυτοί οι άνθρωποι έπαιξαν το ρόλο της οπισθοφυλακής των Γερμανών όταν οι τελευταίοι εκδιώχθηκαν από όλες τις πόλεις της χώρας. Βλέποντας στην πορεία ότι χάνουν και μετά την απελευθέρωση της Σπάρτης στις 20 Σεπτέμβρη του 1944, φεύγουν κρυφά τη νύχτα και μπαίνουν στο κάστρο του Μυστρά. Ο ΕΛΑΣ ζήτησε την παράδοσή τους. Όσοι παραδόθηκαν δεν έπαθαν το παραμικρό.


Έρχεται τώρα η πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο να πληρώσουμε, να διοργανώσουμε και να στηρίξουμε την εκδήλωση γι' αυτούς τους ανθρώπους. Αυτούς που πρόδωσαν τους 118 πατριώτες στο Μονοδένδρι, που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και προέβησαν σε σειρά από εγκλήματα.


Αυτό είναι παραχάραξη της Ιστορίας και προσβολή των ζωντανών και νεκρών αγωνιστών. Είναι ψέμα προς τη νεολαία. Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: