Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

· ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. Το χρέος το δημιούργησαν αυτοί που πίεσαν το λαό για «ρυθμούς ανάπτυξης» και κερδοφορία και τώρα «ξεκουράζουν» τα δισεκατομμύρια τους στην Ελβετία. Αυτοί μας χρωστάνε. Ρούφηξαν όλη την ενέργεια του Έλληνα εργαζόμενου για να πετύχουν «υψηλή ανάπτυξη» την προηγούμενη δεκαετία. Ήπιαν το αίμα και τον ιδρώτα του λαού. Έφαγαν τη σύνταξη του παππού και το βιβλίο του παιδιού. Δε χρωστάμε τίποτα. Αυτοί μας χρωστάνε. Τα πάντα.

· ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ. Μας τα πήραν όλα. Μισθό. Δώρο. Επίδομα. Σύνταξη. Ασφάλεια. Εφάπαξ. Υγεία. Παιδεία. Δεν έχουμε άλλο τίποτα να δώσουμε. Κι αν είναι να δώσουμε τη ψυχή μας, δε θα τη δώσουμε για να μας θάψουν. Προτιμάμε να τη δώσουμε για να τους θάψουμε εμείς.

· ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ. Ακόμα κι αν κάποιοι από μας μπορούν (έστω και με το ζόρι) να πληρώσουν τα χαράτσια, δε θέλουμε να το κάνουμε. Γιατί ήδη υπάρχουν πολλοί που δε μπορούν να πληρώσουν. Κι αυτούς θέλουμε να τους καλύψουμε. Αν δε πληρώσει κανείς δε θα «φανούν» ούτε αυτοί. Αλλά και γιατί αν το αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το πογκρόμ σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, αύριο δε θα μπορεί κανένας μας. θα είναι η σειρά του καθενός μας. «Όλοι για έναν κι ένας για όλους» είναι πια το σύνθημά μας.

· ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. Μαζεύουμε τα χαρατσόχαρτα οργανωμένα μέσα απ΄ τα σωματεία μας και τα δίνουμε πίσω στις εφορείες ή τα καίμε. Αρνιόμαστε οργανωμένα και μαζικά να πληρώσουμε. Συντονίζουμε τη δράση μας με άλλους φορείς που ήδη έχουν πάρει ίδια απόφαση.

· Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ κάποτε ήταν ένα προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ στις ευροεκλογές. Ήταν μια «συζήτηση». Ένα θέμα για «ζύμωση».

- Τώρα η ανυπακοή είναι ζωτική ανάγκη. Ο λαός δε μπορεί να κάνει αλλιώς. Υπάρχουν αδύναμοι που θέλουν στήριξη. Ο λαός θέλει στήριξη.
- Τώρα η ανυπακοή είναι ρεαλιστική δυνατότητα. Ο λαός δε θέλει να πληρώνει άλλο. Την κρίση του καπιταλισμού πρέπει να την οξύνουμε. Να ξεμπερδεύουμε μ΄ αυτόν μια ώρα αρχύτερα.
- Τώρα η ανυπακοή είναι πιεστική υποχρέωση. Απέναντι στα παιδιά μας. Αν δεν αντιδράσουμε ούτε τώρα, το επόμενο που θα μας πάρουν είναι τα σπίτια μας. Είναι ότι έχουμε και δεν έχουμε. Και τότε δε θα υπάρχει πια το...«μη χειρότερα».
- Τώρα η ανυπακοή πρέπει να γίνει «ταξική μόδα», στους «κύκλους» και στις «πιάτσες» των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των γυναικών, των λαϊκών στρωμάτων.

· ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Ντόρα, Κουβέλης, Οικολόγοι, τηλερόραση και λοιποί πρόθυμοι, κάνουν ότι μπορούν για να καλλιεργήσουν το φόβο στο λαό. Με δηλώσεις, με απειλές, με συμβουλές, με υπενθύμιση της νομιμότητας. Δουλιά τους και δουλιά μας. Αυτοί υπερασπίζονται το σύστημά τους και τ΄ αφεντικά τους. Κι εμείς τη ζωή μας. Τι έχει μεγαλύτερη αξία στο μυαλό σου φίλε;

Και δεν είναι οι μόνοι. Μαζί τους στοιχίζονται και κάποιοι «αριστερούληδες».

- Στην ΑΔΕΔΥ, όταν μπήκε το θέμα να πάρει απόφαση για οργανωμένη ανυπακοή ενάντια στα χαράτσια, οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δεν άνοιξαν το στόμα τους να πούνε κουβέντα. Ανέλαβε όμως να «μπλοκάρει» το σχετικό ψήφισμα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξή του η Αυτόνομη παρέμβαση. Και τα κατάφερε.

- Σε μια σειρά από Συλλόγους, το φόβο τον «έφεραν» στη συζήτηση οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι πρωτοστατούν άλλωστε και σ΄ όλα εκείνα τα «χαρτιά» που κυκλοφορούν και λένε «πλήρωσε πρώτα και μετά κάνε δήλωση ότι δεν αναγνωρίζεις το χρέος», («Δηλώσεις Ρητής Επιφύλαξης» τα λένε), με δικηγόρους και τέτοια. Οι ίδιοι που έβαλαν τους εκπαιδευτικούς χρόνια τώρα να ζητάνε τα «176 ευρώ» μέσω κάποιων δικηγορικών γραφείων (Κατά σύμπτωση ένα απ΄ αυτά είναι του Δραγασάκη) τώρα θέλουν να στήσουν κι καινούρια «μπίζνα» για τα γραφεία αυτά.

- Στο Σύλλογο των Δασκάλων του Μαρουσιού και σε άλλους Συλλόγους και ΕΛΜΕ, οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν τη λογική « δε μπορούμε να πάρουμε τους συναδέλφους στο λαιμό μας». Παρόμοια ήταν η στάση τους και στην ΕΛΜΕ της Χίου.

- Στη συνέλευση των δασκάλων της Νέας Ιωνίας η συνδικαλίστρια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι το ψήφισμα θα περάσει, κραύγαζε γεμάτη απελπισία: «Καλέ δε το βλέπετε; Αυτό το ψήφισμα είναι του ΠΑΜΕ». Κι οι δάσκαλοι το ψήφισαν ομόφωνα.

- Στην ΕΛΜΕ και στο Σύλλογο δασκάλων Ζακύνθου, πρότειναν ( ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΚ ) «να οργανώσουμε την πάλη μας εντός των συνταγματικών ορίων» («σκάσε και πλήρωνε» δηλαδή) κι εμπόδισαν τους δυό αυτούς Συλλόγους να πάρουν αποφάσεις ανυπακοής.
- Αλλά κι ο άλλος εταίρος του οπορτουνισμού δεν πάει παρακάτω. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν κι αυτοί ότι μπορούν για να μη περάσει η ανυπακοή.

- Στην Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής με πρόταση των «Παρεμβάσεων» (Αγγ. Φατούρου) η ΕΛΜΕ αποφάσισε «να εισηγηθεί στη ΓΣ των Προέδρων της ΟΛΜΕ, να αναλάβει όλες τις οργανωτικές, πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε μαζικά και συλλογικά οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί να μη πληρώσουν τα νέα χαράτσια». «Νίπτουν τας χείρας των» δηλαδή και πασσάρουν την ευθύνη στην ΟΛΜΕ. Η οποία όμως ήδη είχε αποφασίσει αρνητικά με ψήφους ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ. Κι επισείουν ταυτόχρονα το φόβο των «νομικών συνεπειών».

- Ενώ στην ΕΛΜΕ της Γ΄ Δυτικής Αττικής που το ψήφισμα «φαινόταν» ότι θα περάσει, ο αρχισυνδικαλιστής των Παρεμβάσεων (Θαν. Τσιριγώτης), πήρε εργολαβία την προσπάθεια να μη περάσει το ψήφισμα από τη συνέλευση. Όμως αυτό ... «πέρασε» συντριπτικά.

· Τώρα η ανυπακοή είναι η μόνη απάντηση στο φόβο. Τι να φοβηθείς;

- Την ώρα που κλείνεις το μαγαζί σου, φοβάσαι μήπως δε σου δώσουν φορολογική ενημερότητα; Έ; Και;

- Την ώρα που δεν έχεις να πάρεις γάλα στα παιδιά, φοβάσαι μήπως και χρωστάς στην εφορία 10 ευρώ παραπάνω απ΄ όσα ήδη χρωστάς εδώ κι εκεί; Ε! Και;

- Την ώρα που δε τα βγάζεις πέρα με τα έξοδα του σπιτιού σου, με τη ζωή των παιδιών σου και της δουλιάς σου, θα σκεφτείς πως θα πληρώσεις για το χρέος αυτουνού που σ΄ έφερε σ΄ αυτή την κατάσταση; Ας πνιγεί κι αυτός και το κράτος του και το σύστημά του. Ας κάνουμε κάτι για να γίνει αυτό μια ώρα αρχίτερα, μπας και γλυτώσουμε.

- Την ώρα που καίγεται το σπίτι σου φοβάσαι ότι «θα στο πάρει η τράπεζα»; Ε! Και; Έτσι κι αλλιώς «εκεί πάει η δουλειά».

- Την ώρα που χρεωκοπείς, φοβάσαι τη χρεοκοπία των μονοπωλίων;

- Την ώρα της απελπισίας, έχεις λύση: πάρε την υπόθεση στα χέρια σου. Ο λαός είναι παντοδύναμος. Εσύ είσαι ένας απ΄ όλους. Όλους αυτούς που μαζί τα μπορούν όλα. Μπορούν να κερδίσουν τη ζωή τους. Να κερδίσουν το μέλλον. Να φτιάξουν τη δική τους οικονομία και εξουσία.

- Αν είναι λοιπόν να φοβηθούμε, θα φοβηθούμε μόνο την υποταγή και την ενσωμάτωση σ΄ αυτή τη λογική που μας καταδικάζει εφ΄ όρου ζωής.

- Σήμερα η ανυπακοή έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Χιλιάδες σωματεία δηλώνουν ότι δε θα πληρώσουν. Όχι μόνο σωματεία που συσπειρώνωνται στο ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ λένε ότι δε θα στείλουν τα χαρατσόχαρτα κι ότι δε θα κόψουν ρεύμα σε σπίτια. Το ΠΑΜΕ κάνει παράσταση στη διοίκηση της ΔΕΗ για «να μη τολμήσουν να πειράξουν κανένα εργαζόμενο της ΔΕΗ που θα αρνηθεί να κάνει αυτή βρωμοδουλειά. Αλλά και να μη τολμήσουν να πάνε σε κάποιο σπίτι εργαζόμενου να κόψουν το ρεύμα γιατί θα μας βρούν μπροστά τους». Και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνει ότι «αν το κίνημα της μη πληρωμής πάρει μαζικές διαστάσεις, τότε η ΔΕΗ δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να κόψει το ρεύμα σ΄ όλα αυτά τα σπίτια». Μας το λέει: Ο μόνος τρόπος για να μη φοβόμαστε τις όποιες συνέπειες είναι να το κάνουμε μαζικά. Πόσα ρεύματα μπορούν να κόψουν;
- Ο φόβος είναι πια πάνω τους. Η μαζική ανυπακοή μπορεί να μεταφέρει το φόβο σ΄ αυτούς. Σ΄ αυτούς όλους (Κυβέρνηση, ΕΕ, Τρόϊκά) που ήδη εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι «δε θα πληρώσει ο κόσμος». Το ξέρουν καλά αυτό. Ήδη έχουν τα δείγματα.

- Κι οι απειλές ότι «αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα πάρουν κι άλλα μέτρα» είναι κούφιες. Έτσι κι αλλιώς θα πάρουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Έτσι κι αλλιώς τα έχουν ήδη ανακοινώσει και τα «άλλα». Η κρίση τους είναι πολύ βαθιά και γενικευμένη. Θέλουν να τη φορτώσουν πάνω στο λαό. Αλλά ούτε κι αυτό είναι αρκετό για να τη ξεπεράσουν. Δε γλυτώνουν ούτε έτσι. Η μοίρα τους είναι ο σκουπιδοτενεκές της ιστορίας. Κι η απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας απ΄ τα δεσμά του κέρδους και της ιδιοκτησίας.

Όμως σύντροφε μου και συναγωνιστή μου, κούνα κι εσύ λίγο τα χέρια σου για να πάνε μια ώρα αρχύτερα εκεί που ανήκουν.

Μάνος Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: