Συγκέντρωση στην πλατεία της Κάπης Κυριακή 18 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο εορτασμό του Κιλελέρ
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες του νησιού μας – αλλά και στους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους νέους, τους συνταξιούχους – να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία της Κάπης απευθύνουν η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, ο Αγροτικός Σύλλογος Κάπης και ο Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σταύρος Σκοπελίτης, που έκανε το άνοιγμα, αναφέρθηκε στο ιστορικό μέρος του γιορτασμού της 102ης επετείου του Κιλελέρ, ο Δημήτρης Καραγιάννης στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά, τις αιτίες και το δρόμο διεξόδου.
Ο εορτασμός της 102ης επετείου του Κιλελέρ βρίσκει την μικρομεσαία αγροτιά σε δεινή θέση, καθώς, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, το εισόδημά της έχει συρρικνωθεί, ενώ η σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχουν εξαπολύσει συγκυβέρνηση – τρόικα πλήττει βάναυσα και τον αγροτικό κόσμο.
Ο φετινός αγωνιστικός εορτασμός του ξεσηκωμού και της θυσίας των κολίγων – είπε – αποτελεί συνέχεια των τελευταίων αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων σ’ όλη τη χώρα που ανέδειξαν τα προβλήματα και τις αιτίες τους και πρόβαλλαν την διέξοδο που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κόντρα στα μονοπώλια, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.
Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, μέσα από τους αγώνες του, έθεσε διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνά εφόδια, κατάργηση των μονοπωλίων, των καρτέλ και των μεσαζόντων. Όμως, για να γίνει αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια εξουσία που δεν θα υπακούει στην ΚΑΠ της ΕΕ, χρειάζεται άλλος τρόπος ανάπτυξης που θα στηρίζεται στον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό με λαϊκό έλεγχο, στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, στη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρομεσαίων αγροτών, στη ανάπτυξη δημοσίου δικτύου μεταφοράς διάθεσης προϊόντων.
Με βάση όλα αυτά – κατέληξε – μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και να κάνουμε και εξαγωγές προϊόντων προς όφελος και των παραγωγών και των καταναλωτών.
Ενώ στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ αναφέρθηκε ο Δημήτρης Στεφανής, μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου και της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.
Το διεκδικητικό πλαίσιο
– Να μην πληρώσουν οι αγρότες τα χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.ά.).
– Απόσυρση του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, που είναι για επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες.
– Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
– Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
– Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
– Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
– Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.
– Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μαζικές προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών κ.ά. στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.
– Μείωση των σημερινών τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για μικρομεσαίους αγρότες.
– Διατήρηση του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).
– Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Κατώτατη σύνταξη στα 1.150 ευρώ. Επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στις υγειονομικές, φαρμακευτικές και προνοιακές παροχές.
– ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
– Κρατικός Φορέας Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής (αρδευτικά, στραγγιστικά κ.ά.), σχολείων, νοσοκομείων.
– Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ζωοτροφές, ενέργεια. Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
– Κρατικός επιστημονικός φορέας με μαζικές προσλήψεις γεωτεχνικών, για δωρεάν στήριξη σε όλους τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.
– Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου