Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ! ΑΜΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣ !
Η επιτροπή στήριξης του Γηροκομείο Ικαρίας
Άγιος Κήρυκος, 30 Αυγούστου 2012
Δελτίο Τύπου

Το Γηροκομείο Ικαρίας, λειτουργεί 8 μήνες τώρα, με τη σκληρή δουλειά, την αποφασιστικότητα, την επιμονή και την υπομονή ελάχιστων εργαζόμενων, που όντας απολυμένοι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ηλικιωμένους, περιμένοντας τον Δήμο Ικαρίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, αλλά κυρίως την ομόφωνη απόφαση που πήρε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Απρίλη, ότι θα αναλάβει τη λειτουργία του.
Η επιτροπή στήριξης, σωματεία, τοπικοί σύλλογοι και πολλοί συμπολίτες μας, σταθερά δίπλα στους εργαζόμενους από τον Μάη του 2011 που η Μητρόπολη Σάμου επιχειρεί να κλείσει το ίδρυμα, έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη συνέχιση της λειτουργίας του.
Η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας σε κάθε είδους εκδηλώσεις (συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, συνεστιάσεις, δημοτικά συμβούλια για το θέμα) δείχνει τη θέληση, την απαίτηση όλων να μείνει το Γηροκομείο ανοιχτό. Το απέδειξε και η τελευταία συνεστίαση στις 19 Αυγούστου, όπου δεκάδες απλοί δημότες και επαγγελματίες κάλυψαν το σύνολο των εξόδων. Η ορχήστρα έπαιξε πάλι αφιλοκερδώς. Εκατοντάδες συμπολίτες τίμησαν την εκδήλωση και το ποσό πλησίασε τις 6000 €.
Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι συνάνθρωπός μας που δεν είναι από την Ικαρία, με πλήρη γνώση των σημερινών κοινωνικών αναγκών, δηλώνει ότι το Γηροκομείο δεν πρέπει να κλείσει και καλύπτει σημαντικό μέρος της λειτουργίας του. (αναλυτική κατάσταση με τις προσφορές κάθε είδους υπάρχει στα χέρια των εργαζομένων και της επιτροπής)
Σε μια εποχή που οι πολιτικές που εφαρμόζονται πετάνε καθημερινά στο περιθώριο της ζωής εκατοντάδες συνανθρώπους μας, η ανάγκη για προνοιακές μονάδες είναι επιτακτική και άμεση όσο ποτέ.
Ο Δήμος Ικαρίας, αντί να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση ότι θα αναλάβει τη λειτουργία της μοναδικής προνοιακής μονάδας στο νησί που είναι οικονομικά βιώσιμη, παραπέμπει σε άλλες, απαράδεκτες λύσεις.
Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους δημότες, προτείνοντάς τους να φτιάξουν συνεταιριστική κοινωνική επιχείρηση και να λειτουργήσουν οι ίδιοι το Γηροκομείο, κρίνεται εκτός των άλλων μη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.
Στην ουσία η δημοτική αρχή προσπαθεί να υλοποιήσει τους πιο αντιδραστικούς νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι έχουν τον εξής στόχο: την ίδια ώρα που παίρνουν από τους εργαζόμενους κα το τελευταίο ευρώ με φόρους, χαράτσια, μείωση μισθών, συντάξεων, με την ανεργία να καλπάζει, με την απόγνωση και το αδιέξοδο να οδηγεί χιλιάδες στην αυτοκτονία, την ίδια ώρα τους λένε ανερυθρίαστα: «χειριστείτε μόνοι σας και χωρίς πόρους τα κοινωνικά σας προβλήματα».
Λέμε, λοιπόν, ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κανένα δικαίωμα να καλεί τους πολίτες, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών, να υλοποιήσουν τέτοιους απάνθρωπους νόμους. Η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση του κράτους και των αρμόδιων υπουργείων, δεν μπορεί να είναι επιχειρηματική δραστηριότητα. Η πρόνοια δεν είναι επαιτεία. Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας.
Θα πρέπει τώρα Μητρόπολη και Δήμος να σταματήσουν τις χρονοβόρες διαδικασίες ανταλλαγής επιστολών (έχουν περάσει 8 μήνες!!!) και με την απαιτούμενη υπευθυνότητα να δώσουν λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Γηροκομείου.
Λέμε και απαιτούμε η δημοτική αρχή που εκλέχτηκε από τους δημότες υποσχόμενη ότι θα δώσει λύση και στο πρόβλημα του Γηροκομείου, να αναλάβει άμεσα τη διαχειριστική επιμέλεια του ιδρύματος. Να αποκτήσει μαζί με τους δημότες από το αρμόδιο υπουργείο τη χρηματοδότηση της προνοιακής μονάδας.
 
Η επιτροπή στήριξης
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: