Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Π.Α.ΜΕ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΟΙΥΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΑ

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
Αθήνα 30/7/2012

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Εργαζόμενοι στο Εμπόριο

Την Παρασκευή 27/7/12 η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) υπέγραψε την επαίσχυντη ΣΣΕ που θα ισχύει από 1/1/2010 με αόριστη διάρκεια, με μειώσεις μισθών 6,7% έως 18%, με εφαρμογή από 1/8/2012 καταδικάζοντας 800.000 εμποροϋπαλλήλους να ζουν με μισθούς πείνας.
Οι εργοδότες απαιτούν και η πρόθυμη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ εφαρμόζει, όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια, υπέγραψαν με τους εργοδοτικούς φορείς (ΕΣΕΕ-ΓΕΣΕΒΕ) ο μισθός του κάθε εργαζομένου στο εμπόριο από 918 ευρώ που προβλέπεται μικτά το 2012 να κατεβεί στα επίπεδα από 1/1/2009 δηλαδή 860 ευρώ μικτά, αφαιρώντας τη μείωση του 6,7% και της ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου ο καθαρός μισθός του διαμορφώνεται στα 643 ευρώ !!!!!!!!!!!
 

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ο.Ι.Υ.Ε (ΠΑΣΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΑΚΕ):
 
¨ Έκανε μαζί με τους εργοδότες σημαία την τρομοκρατία των εργαζομένων λέγοντας ότι θα κλείσουν μαγαζιά, ολόκληρες επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία, δε θα υπάρχουν εργοδοτικοί φορείς το επόμενο διάστημα να υπογράψουν ΣΣΕ.
¨   Αναπαράγοντας την ψευτιά ότι οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζόμενων ευθύνονται για την κρίση και πως αν οι εργαζόμενοι υποστούν θυσίες η κρίση θα σταματήσει.
¨   Όλο το προηγούμενο διάστημα «πέταγαν αντιμνημονιακές κορώνες» ότι δε θα υπάρξει καμία μείωση μισθού, καλλιεργούσαν τη λογική του μικρότερου κακού, την ηττοπάθεια, την αναμονή, στην ουσία αυτό που υπεράσπιζαν ήταν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η αύξηση ακόμα παραπέρα της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.
¨   Καλούν τους εργαζόμενους να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα, να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης, να βάλουν και αυτοί πλάτη, αναγνωρίζοντας ότι οι επιχείρησης έχουν πρόβλημα για αυτό μειώνουν μισθούς και ωράρια.
¨   Αναπαράγουν το ψέμα ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων δεν οφείλεται στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, στον μονοπωλιακό έλεγχο, στις πολυεθνικές αλλά στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
¨ Ψεύδεται η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ όταν επικαλείται ότι με τη μείωση μισθών που απαιτεί η εργοδοσία συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων που είναι ενταγμένα στην δύναμη της ΟΙΥΕ .
¨   Είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από κανένα σωματείο από την ΑΤΤΙΚΗ ή την υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός των Εργοδοτικών Επιχ. Σωματείων, να υπογράψει μείωση μισθών. Το μόνο σωματείο που συμφώνησε για μείωση μισθών στη σύσκεψη των σωματείων της Αττικής ήταν το επιχειρησιακό σωματείο του ΙΚΕΑ.
¨ Έχει απολέσει την αξιοπιστία της απέναντι στους «εργαζόμενους που εκπροσωπεί» όταν την μια έλεγε ΠΑΓΩΜΑ ΜΙΣΘΩΝ, την άλλη έλεγε ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, στην ολομέλεια της διοίκησης της ΟΙΥΕ ο Γενικός γραμματέας και επικεφαλής της Αυτ. Παρεμβασης σε ΟΙΥΕ - ΓΣΕΕ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ με τη συμφωνία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ προτείνε και υπέγραψε τελικά μείωση μισθών στα όρια που θέλει η εργοδοσία.
¨   Καμία εμπιστοσύνη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό, είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα η αποδυνάμωση των συμβιβασμένων και ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ) στην ΟΙΥΕ, που χρόνια τώρα βάζουν πλάτη για την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας», εμπόδιζαν και συκοφαντούσαν την ταξικά προσανατολισμένη ενότητα των εργαζομένων.
¨ Σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικός θα είναι ο ρόλος και η ευθύνη των Σωματείων και των Συνδικάτων που μαζί με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοσθεί στην πράξη η μείωση μισθών. Να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε κάθε κλίμα αναμονής που αφήνει χρόνο και χώρο ελεύθερο για να οργανώσουν οι μεγαλοεργοδότες την επέλαση σε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων.
 
Τα 190.000 χιλιάδες μικρομάγαζα που θα κλείσουν έως το τέλος του 2012 όπως προβλέπει η Ε.Σ.Ε.Ε. δεν θα κλείσουν γιατί είναι αυξημένες η απαιτήσεις των εργαζόμενων σε μισθούς, ωράρια, εργασιακές σχέσεις, αλλά γιατί έχουν τσακιστεί από την άγρια φορολογία, την επικράτηση των μονοπωλίων σε χονδρικό- λιανικό εμπόριο.
 
Τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές που κυριαρχούν στον κλάδο είναι ο αντίπαλος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, των νέων και των γυναικών.
 
Η λύση για εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς έμπορους βρίσκεται σε ένα εμπόριο χονδρικό και λιανικό σε κρατικό φορέα λαϊκής περιουσίας και όχι συγκεντρωμένης ατομικής ιδιοκτησίας πολυεθνικών και μονοπωλίων.
 
Ο φορέας αυτός θα στηρίζεται από τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς της παραγωγής τροφίμων, και μεταφορών που θα διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομικής ζωής.
 
Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ) ξεκαθάρισε στη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ ότι δε συμφωνεί με τις μειώσεις μισθών, με λογικές που βάζουν μπροστά τις ανάγκες και τα κέρδη των εργοδοτών και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων.
 
Η Πανελλαδική Γραμματεία (www.ey-pamehellas.grτο επόμενο διάστημα θα μπει μπροστά για την οργάνωση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα για τη μαζικοποίηση των σωματείων, για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.
 
Η Πανελλαδική γραμματεία καλεί όλα τα σωματεία, με ανακοινώσεις, με περιοδείες να ενημερώσουν τους εργαζομένους για το περιεχόμενο της ΣΣΕ στον κλάδο συνολικά, να παρεμποδίσουν την υπογραφή, την υλοποίηση μιας τέτοιας σύμβασης.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: