Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΑΘΗΝΑ 24 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Για ακόμη μια χρονιά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, αρκετές περιοχές και κάτοικοι της χώρας βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο, τις συνέπειες από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που κατέστρεψαν περιουσίες και αποτέφρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων και επέφεραν ως τραγικό επακόλουθο την απώλεια ενός πυροσβέστη στην πυρκαγιά της Ελευσίνας και ενός πολίτη σε αντίστοιχη περίπτωση στην Αρκαδία.
 
Και στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, αποκαλύπτονται ξεκάθαρα οι αιτίες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών και οφείλονται στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μη εξαιρουμένης και της τωρινής, που προκύπτουν από:
 
- Τη διατήρηση σε πλήρη ισχύ του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, που δίνει πρόσφορο έδαφος για την εμπορευματοποίηση της καμένης γης προς όφελος οικονομικών συμφερόντων, που εποφθαλμιούν στον αποχαρακτηρισμό της και στη συνέχεια στην εκμετάλλευση της.
 
- Την έλλειψη ενός ενιαίου σχεδιασμού για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας, σε συνδυασμό με την απαξίωση της Δασικής Υπηρεσίας και των αρμόδιων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης, που στενάζει από υποχρηματοδότηση.
 
- Την καταδίκη του Πυροσβεστικού Σώματος σε έναν στρατιωτικού τύπου αντιλειτουργικό και αντιεπιστημονικό οργανισμό ως κληρονομιά της δικτατορίας, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (με τις πραγματικές κενές οργανικές θέσεις να ξεπερνούν τις 4.500), σε μηχανολογικό εξοπλισμό (με το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων του να είναι πεπαλαιωμένος και κακοσυντηρημένος), καθώς και σε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή.
 
- Την ανεπαρκή συμβολή των εναέριων μέσων (αεροσκαφών), με το ήμισυ μόνο εξ αυτών να βρίσκεται σε μάχιμη κατάσταση σε καθημερινή βάση, καθώς και τη συνεχή διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την ενοικίαση ελικοπτέρων από ιδιωτικές εταιρείες.
 
Οι όποιες τοποθετήσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας για ελλείψεις στο Π.Σ. είναι απλές επισημάνσεις και δεν συμβάλλουν σε καμιά περίπτωση στη λύση του προβλήματος, όταν μάλιστα οι ίδιοι αγνοώντας προκλητικά τις αλλεπάλληλες χρόνιες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (www.eakp.gr) οι οποίες εκ του αποτελέσματος κυρίως των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και του 2009 επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο. Ταυτόχρονα και με αφορμή την οικονομική κρίση:
 
- Προχωρούν σε συνεχείς περικοπές κονδυλίων για τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης, νυχτερινών και αργιών των πυροσβεστών πενταετούς θητείας και των εποχικών υπαλλήλων.
 
- Προωθούν μια ψευδεπίγραφη αναδιοργάνωση του σώματος μέσα από την οποία προτείνεται το κλείσιμο 40 υπηρεσιών και κλιμακίων του Π.Σ. με ότι αυτό συνεπάγεται για την πυρασφάλεια των περιοχών αυτών.
 
- Παραπέμπουν σε λύσεις αντικατάστασης αρμοδιοτήτων του Π.Σ. από Μ.Κ.Ο. και εθελοντικές οργανώσεις (και εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν θέλουμε να θίξουμε σε κα μια περίπτωση την προσφορά των εθελοντών). Η εθελοντική προσφορά των πολιτών μπορεί να βοηθήσει, εάν λειτουργήσει συμπληρωματικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες και τις τεράστιες ελλείψεις που έχει αυτή την στιγμή το Πυροσβεστικό Σώμα.
 
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι για το υπάρχον κοινωνικοοικονομικό σύστημα, δεν έχει καμιά αξία η προστασία του δασικού πλούτου, οι περιουσίες των πολιτών και γενικότερα η ποιότητα ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά το κέρδος και η εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
 
Οι θυσίες των πυροσβεστών, η διάλυση της εργασιακής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους από τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που τους έχουν επιβληθεί από όλες τις κυβερνήσεις, δεν επαρκούν για να αποσοβήσουν τις καταστροφικές συνέπειες για το λαό και τον δασικό πλούτο της χώρας.
 
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (www.eakp.gr) κόντρα στο συμβιβασμό, την αδράνεια και την ανοχή που επιδεικνύουν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο του Πυροσβεστικού Σώματος, συνεχίζει τον αγώνα για την ανατροπή της αντιδασικής πολιτικής και καλεί όλους τους εργαζόμενους να εντάξουν στους στόχους πάλης και το δικαίωμα του λαού στην πυρασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας του, που θα επιτευχθεί με:
  • Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων που ευνοούν την εκδήλωση εμπρησμών στα δάση, προς όφελος κυρίως των μεγάλων συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.
  • Τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και τη δημιουργία ισχυρού εθνικού εναέριου στόλου πυρόσβεσης.
  • Την ριζική και ουσιαστική αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος στα πλαίσια των σύγχρονων αναγκών.
Για την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ
Βλάχος Δημήτριος  - Ζαμπάτης Σπυρίδων - Καραγκούνης Δημήτριος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: