Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Α! ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΤΟΥΜΕ !!!

(Μπορείς να βάλεις και τον τίτλο: «ο Καραμανλής -βλ. εκάστοτε εκπρόσωπος αστικού κράτους- στην ΔΕΘ»)

Άκου πολίτη μου πως έχουν τα πράγματα:

«Σύμφωνα με την τροπολογία, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που σήμερα γίνεται μόνο σε σχέση με τον κυβισμό του κινητήρα. Στο εξής η κλιμάκωση των νέων τελών κυκλοφορίας βασίζεται και στον κυβισμό, αλλά και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τα «περιβαλλοντικά» πλέον τέλη κυκλοφορίας θα ισχύουν για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (ΙΧ, φορτηγά κτλ.) ως εξής: Στα επιβατικά ΙΧ η Α΄ κλάση (οχήματα με χαμηλές εκπομπές, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2005) έχει μείωση των ετήσιων τελών κατά 18 ευρώ, η Β΄ κλάση (οχήματα με μέτριες εκπομπές, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά την 1.1.2000) αύξηση κατά 50 ευρώ, η Γ΄ αύξηση κατά 100 ευρώ (οχήματα με υψηλές εκπομπές, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά 1.1.1996) και η Δ΄ (οχήματα με πολύ υψηλές εκπομπές, που κυκλοφόρησαν πριν από τις 31.12.1996) κατά 150 ευρώ.
Τα υβριδικά και ηλεκτρονικά οχήματα, καθώς και τα οχήματα υδρογόνου με κυβισμό μέχρι 1.928 κ.εκ. που ανήκουν στην Α΄ κλάση δεν θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, ενώ για τα αυτοκίνητα με μεγαλύτερο κυβισμό τα τέλη κυκλοφορίας περιορίζονται στο ήμισυ των προβλεπομένων. Τα ελαφρά και βαρέα φορτηγά δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης της Α΄ κλάσης έχουν μείωση κατά 30% των υφισταμένων τελών, της Β΄ αύξηση κατά 10%, της Γ΄ κατά 15% και της Δ΄ κατά 20%. Η αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας εφαρμόζεται για τα τέλη του έτους 2010 στα επιβατικά αυτοκίνητα ΙΧ και για τα τέλη του 2011 για τα φορτηγά».

Με άλλα λόγια, εσύ που έχεις ένα παλιό αυτοκίνητο, μικρών κυβικών και τα λεφτά σου μάλλον “τα έχεις στις φακές” γι΄αυτό και δεν έχεις αγοράσει καινούργιο, δεν εξηγείται αλλιώς, αποφασίζεται ότι ρυπαίνεις περισσότερο το περιβάλλον… Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές σου ανάγκες θεωρούμε ότι πρέπει και ΄συ επιτέλους να νιώθεις «ομοτράπεζος» με τον γείτονά σου, να νιώθεις ρε παιδί μου ότι δεν σου λείπει τίποτα.
Και μη σκεφτείς ότι το κάνουμε για να σε εξοντώσουμε, για να πας να χρεωθείς σε τράπεζες και να πληρώνεις δόσεις, για να βοηθήσουμε τα εργοστάσια και τις αντιπροσωπείες των αυτοκινήτων να αυγατίσουν το κομπόδεμά τους. Αυτό να το βγάλεις απ΄το μυαλό σου, εμείς το καλό το δικό σου και του περιβάλλοντος σκεφτόμαστε! Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο; Άλλωστε δεν βλέπεις που και τα υπουργεία έχουν υπηρεσιακά αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, τα αστικά λεωφορεία δεν βγάζουν «ντουμάνια»…
Πρέπει να το καταλάβεις άνθρωπέ μου ότι το σαραβαλάκι σου καίει και ρυπαίνει περισσότερο από μια Porsche
και από τα Sport Utility Vehicles (SUV), αμάν πια πόσο ακόμα θες να το καταλάβεις ! Γι΄αυτό λοιπόν πρέπει να πληρώσεις…

Ά! Και να μη ξεχαστούμε, πρέπει να πληρώσεις και για τον ημιυπαίθριο που σου μοσχοπούλησε ο μηχανικός, γιατί αλλιώς θα βρεθούμε στην δύσκολη θέση να ψάξουμε, να ανοίξουμε τα κιτάπια μας, να ρωτήσουμε την γειτονιά και όλο και κανένας «καλοθελητής» θα βρεθεί να μας το πει και έτσι θα αναγκαστούμε να σου επιβάλλουμε πρόστιμα που θα πληρώνεις μια ζωή… Δεν θέλουμε να γίνουμε κακοί μην μας αναγκάζεις…

Α! Και να μη ξεχαστούμε, πρέπει να πληρώσεις και ΕΤΑΚ έτυχε βλέπεις να κληρονομήσεις σπίτι, να κατάγεσαι και από χωριό, τι έπαθαν βρε παιδί μου και αυτοί οι δικοί σου και όλο χτίζαν…

Ά! Και να μη ξεχαστούμε, πρέπει να πληρώσεις και ΦΠΑ για κάθε αγαθό που αγοράζεις. Τι λες τώρα! εσύ θα πληρώνεις το ΦΠΑ ολόκληρο και οι μεγαλοκαρχαρίες (όπως σου αρέσει να τους λες) σε τρεις
δόσεις. Δεν το κατάλαβες; Nα στο εξηγήσουμε: Εγώ το κράτος, έχω δώσει για παράδειγμα την κατασκευή ενός δημόσιου έργου σε μια από τις γνωστές μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και εκείνη μου ζητά ένα ποσό ως αμοιβή πλέον του ΦΠΑ που αναλογεί. Εγώ θα το πληρώσω όλο το ποσό του ΦΠΑ και η μεγαλοκατασκευαστική ενώ απέδιδε (πλήρωνε) το ΦΠΑ (στην εφορία δηλαδή πάλι σε μένα) τον επόμενο μήνα τώρα θα τον αποδίδει σε τρεις δόσεις, δηλαδή σε 4 μήνες από τότε που τον εισέπραξε.
Δεν θέλω κακιές σκέψεις … άλλωστε «με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης». Εμείς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις νοιαζόμαστε π.χ. τις καημένες τις τράπεζες, (μην νομίζεις ότι επειδή τους έδωσα 28 δις., ανακοίνωσαν κέρδη για το εξάμηνο, δεν έχουν προβλήματα οι έρμες…), τις ναυτιλιακές (φήμες είναι ότι κατασκευάζουν νέα καράβια, μην τις ακούς …), τις «μικρές» εμπορικές επιχειρήσεις (ξέρεις όμιλοι Super Market, αλυσίδες ένδυσης/υπόδησης κ.λπ.) και γενικά κάθε «αναξιοπαθούντα» επιχειρηματικό όμιλο. Μπορείς να το θεωρήσεις ως ένα φιλικό άτοκο δάνειο προς αυτούς που διέρχονται κρίση… θα μας τα δώσουν οι άνθρωποι!

Α! Και να μη ξεχαστούμε, αύξησα λίγο τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση Καυσίμων (ΕΦΚ), μην ανησυχείς άλλωστε όλοι οι οικονομολόγοι μας το λένε ότι είναι ανταποδοτικός ο χαρακτήρας του φόρου. Βέβαια είναι και κάποιοι που κάτι λένε για τους έμμεσους φόρους αλλά… Για σένα βρε κουτούλη τον αυξάνω, για να μπορώ ως κράτος να σου δώσω περισσότερα…. Μην είσαι αχάριστος.

Α! Και να μη ξεχαστούμε, η γυναίκα σου που δουλεύει στο δημόσιο θα πάρει σύνταξη στα ίδια χρόνια με σένα, δεν φταίω εγώ η Ευρωπαϊκή Ένωση – εγώ ξέρεις είμαι με εσένα, κάτι σαν την ΓΣΕΕ φαντάσου. Και εσύ μη γελάς με τα παθήματα των άλλων αλλά να ετοιμάζεσαι και εσύ και ο άλλος και ο δίπλα σου γιατί κάτι τέτοιες μαλακ@ες που είχατε συνηθίσει τύπου βαρέα και ανθυγιεινά, σύνταξη στα 60 - 65 κ.λπ. πρέπει να τις ξεχάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπεις, εγώ δεν θέλω.

Α! Και να μη ξεχαστούμε, έφτιαξα μερικά διόδια παραπάνω για τους λόγους που σου εξήγησα (για να έχεις ασφαλέστερους δρόμους κ.τ.λ.), θα μου πεις ότι τους δρόμους τους έχω εκχωρήσει σε ιδιώτες αλλά σκέψου: μπορεί το κράτος να είναι επιχειρηματίας; Το ίδιο κάνω και με τις παραλίες και τα δάση και εσύ με λες κακό!

Α! Και να μη ξεχαστούμε, τι έπαθες τώρα και με διακόπτεις! τώρα που πήρα φόρα και στα λέω!
Δεν άκουσα; Τι θα γίνει με τον μισθό σου; θέλεις αύξηση γιατί δεν αρκούν αυτά που παίρνεις; Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά, άσε με τώρα βρε αδελφέ, δεν προλαβαίνω έχω τόσα να κάνω, έχω και εκλογές…


Aristeri Poria

Δεν υπάρχουν σχόλια: