Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ

Tου Μάρκου Κούνουπα *
Οι νέοι εργαζόμενοι είναι οι πρώτοι που υπόκεινται στις συνέπειες της αντεργατικής και αντιλαϊκής λαίλαπας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό ακριβώς είναι οι πρώτοι που καλούνται ν' απαντήσουν στην αντεργατική πολιτική.

Είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το δικαίωμά τους στην εργασία και τη ζωή, μπαίνει κάτω από τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των «stage», των 4ωρων, της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων έργου και χρόνου. Είναι αυτοί που θα βρουν μπροστά τους την κατάργηση των ΒΑΕ, θα υποχρεωθούν να δουλεύουν ίσως και μέχρι τα 70 τους για να πάρουν μερικά ψίχουλα ως σύνταξη.
Ανεργία και μερική απασχόληση, «θερίζουν» στους νέους εργάτες. Τέσσερις στους δέκα άνεργους είναι ηλικίας 15 έως 29 χρονών. Από αυτούς πάνω απ' τους μισούς είναι γυναίκες.

Ωστόσο, η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού - σύμφωνα με τα ευρωενωσιακά πρότυπα - οι στατιστικές υπηρεσίες δεν προσμετρούν ως άνεργους όσους εργάστηκαν ακόμη και μία ώρα την τελευταία βδομάδα. Τα ίδια συμβαίνουν και στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Από το Φλεβάρη του 2009 μέχρι τον περασμένο Ιούνη, οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αυξήθηκαν συνολικά κατά 43,7%, ενώ, για την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι με εκ περιτροπής εργασία αυξήθηκαν κατά 31,4%. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, έχουν μετατραπεί σε καθεστώς για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Και, φυσικά, δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Η κερδοφορία του κεφαλαίου έχει ανάγκη τη συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα μισά μεροκάματα, το μισό ένσημο είναι ένας απ' τους τρόπους για να επιτευχθεί.
Αυτή η πολιτική - την οποία εργολαβικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας - έχει ως αποτέλεσμα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να μπαίνει στην παραγωγή χωρίς καν τα στοιχειώδη δικαιώματα. Έτσι, ενώ ο παραγόμενος πλούτος διαρκώς αυξάνεται, οι νέοι εργαζόμενοι ζουν με δικαιώματα ακόμη λιγότερα απ' ό,τι είχαν οι πατεράδες τους...

Η εργοδοσία, τα κόμματα του κεφαλαίου, θέλουν τους νέους εργάτες χωρίς ασφάλεια, ανακυκλώσιμους, ασυνδικάλιστους, βορά στα σχέδια ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας». Τους θέλουν φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, ενώ, την ίδια στιγμή, η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζει. Μπροστά στην αντεργατική επίθεση που ξεδιπλώνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, οι νέοι εργαζόμενοι, μπορούν να απαντήσουν, με την ανάπτυξη αγώνων σε ταξική κατεύθυνση, με στόχο, όχι μόνο τη διατήρηση όσων έχουν κατακτηθεί αλλά και τη διεύρυνσή τους.

Αυτοί, που δέχονται πρώτοι την αντεργατική επίθεση πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αντεπίθεσης. Πρέπει, αυτοί πρώτοι να στείλουν το μήνυμα της αντίστασης στην πολιτική που τους θέλει στο περιθώριο. Ν' απαντήσουν με τους αγώνες και την καθημερινή τους δράση στους χώρους δουλειάς, με συσπείρωση και πάλη σε ταξική κατεύθυνση. Και τώρα, όμως, μπροστά στη μάχη των εκλογών, οι νέοι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση, να ρίξουν ψήφο - επένδυση στο παρόν και το μέλλον τους, να ψηφίσουν ΚΚΕ.

* Ο Μάρκος Κούνουπας είναι οδοντίατρος και υποψήφιος βουλευτης Χίου του ΚΚΕ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: