Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

TA 15 ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

1. «Θα προχωρήσουμε σε πλήρη καταγραφή των δημοσιονομικών για να ξέρουμε τι παραλάβαμε».
Η συγκεκριμένη θέση που διατύπωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των τηλεμαχιών θα αποτελέσει την κορωνίδα της ΠΑΣΟΚικής κοροϊδίας για την επόμενη μέρα. Το ΠΑΣΟΚ ήδη προετοιμάζει το έδαφος και θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της «καμένης γης» που χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες οι εταίροι του δικομματισμού υποστηρίζοντας ότι παρέλαβαν «άδεια ταμεία». Στόχος, να αθετήσει ίσως ακόμα και τις πενιχρές εξαγγελίες του και να βάλει τις βάσεις για τη νέα επιδρομή σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων.

2. «Θα βάλουμε τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα».
Προκλητική κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων, γιατί ο Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, δεσμεύτηκε για την τήρηση όλων των αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Νόμοι που δημιούργησαν τον εργασιακό μεσαίωνα.
-- Ν. 1892/90 (ΝΔ): εισαγωγή της μερικής απασχόλησης και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
-- Ν. 2639/98 (ΠΑΣΟΚ): καθιέρωση της εκ περιτροπής απασχόλησης ως μορφής της μερικής απασχόλησης. «Βελτίωσε» τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της.
-- Ν. 3174/03 (ΠΑΣΟΚ): εισαγωγή της μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα στο δημόσιο.
-- Ν. 3250/04 (ΝΔ): επέκταση της μερικής απασχόλησης και σε άλλους τομείς του δημοσίου.
-- Ν. 3385/05 (ΝΔ): επαναφορά της υπερεργασίας, παραπέρα μείωση της υπερωριακής αμοιβής. Νέα «βελτίωση» της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

3. «Καταργούνται οι κομματικοί εκβιασμοί των stage και των άλλων τοποθετήσεων στο δημόσιο. Τα stage θα επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα».*
Προκλητικός εμπαιγμός. Πρώτον, γιατί προσπαθεί να κρύψει ότι τα stage τα θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Ν. 2636/1998) και σήμερα με το συγκεκριμένο απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς απασχολούνται περίπου 200.000 άνθρωποι. Δεύτερον, γιατί σκοπεύει αυτό το καθεστώς να το μεταφέρει μαζικά στον ιδιωτικό τομέα (προτείνει τη δημιουργία 60.000 θέσεων) προσφέροντας πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους. Με ένα «σμπάρο δυο τρυγόνια» δηλαδή, αφού οι επιχειρηματίες θα ξεζουμίζουν τα νέα παιδιά, «ανασφάλιστα», για «έξι μήνες εργασιακής εμπειρίας», με αποδοχές 400 και 500 ευρώ το μήνα.

* Το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3174/2003 έχει φροντίσει να εισαχθεί η μερική απασχόληση σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

4. «Θα προωθήσουμε προγράμματα "κοινωνικής εργασίας" ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ηλικιωμένους ανέργους».
Με τη συγκεκριμένη πρόταση το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επαναφέρει τα stage από το ...παράθυρο, με τη μορφή κυρίως της μαθητείας, όπου στο όνομα της πρακτικής εξάσκησης σπουδαστές σχολών ΟΑΕΔ θα δουλεύουν τζάμπα για τους επιχειρηματίες. Επίσης, αξιοποιώντας προηγούμενο δικό του νόμο, τον 2639/1998, που θεσμοθέτησε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, έρχεται σήμερα ακριβώς πάνω σ' αυτά να προτείνει την «κοινωνική εργασία». Στο άρθρο 4 του συγκεκριμένου νόμου προβλέπονται «υπό όρους, αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

5. «Θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης των εργαζομένων».
Άραγε, ποιον δουλεύει το ΠΑΣΟΚ; Ως κυβέρνηση νομιμοποίησε τα «δουλεμπορικά» γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων με το νόμο 2956/01. Εξάλλου, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί αποτελεί «κοινοτική οδηγία»!!!

6. «Θα προχωρήσουμε σε καθιέρωση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις, όπου ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη».
Το τυρί μπήκε στη «φάκα». Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στην προώθηση του μοντέλου των «τριών πυλώνων». Μια δημόσια βασική σύνταξη στο ύψος ενός ελάχιστου επιδόματος (πρώτος πυλώνας). Επαγγελματικά Ταμεία που θα λειτουργούν σε κεφαλαιοποιητική βάση με ατομικούς λογαριασμούς για κάθε εργαζόμενο (δεύτερος πυλώνας). Ατομικά ασφαλιστικά συμβόλαια των εργαζομένων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (τρίτος πυλώνας). Όλοι, δηλαδή, θα παίρνουν μια βασική σύνταξη - επίδομα και από εκεί και πέρα, ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Το πρόσφατο παράδειγμα της «Ασπίς», που έκλεισε μέσα σε μια νύχτα, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα για το πού θα καταλήξουν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

7. «Θα καθιερώσουμε μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα».
Η απάτη είναι εξόφθαλμη. Αποφεύγει να προσδιορίσει το πρώτο κλιμάκιο των εισοδημάτων που δε θα φορολογούνται (σήμερα 12.000 ευρώ). Δε δημοσιοποιεί τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης (σήμερα είναι 40%). Δεν καθορίζει ποια θεωρεί «μεσαία εισοδήματα» και αποφεύγει να ξεδιαλύνει ποια θα είναι τα ενδιάμεσα κλιμάκια του φορολογικού του συστήματος (σήμερα είναι 2). Αν επιδίωκε φοροελάφρυνση για το λαό, θα ανέβαζε το αφορολόγητο όριο στις 30.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί και στις 50.000 για τους πολύτεκνους. Θα φορολογούσε το κεφάλαιο με 45% και θα καταργούσε τους έμμεσους φόρους στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

8. «Στήριξη του πραγματικού εισοδήματος. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων στα όρια του πληθωρισμού».*
Σήμερα ο πληθωρισμός κινείται στο 0,8%. Με δεδομένο αυτό, ο κατώτερος βασικός μεικτός μισθός στο δημόσιο, που είναι 710 ευρώ, με την αύξηση θα γίνει ...715,6 ευρώ! Δηλαδή, 19 λεπτά τη μέρα! Ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένες «αυξήσεις» θα αποτελέσουν «πυξίδα» για τις Συλλογικές Συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν με 705 ευρώ το μήνα!

* Ακόμα όμως και αυτές τις αυξήσεις-παρωδία έχει φροντίσει να τις συνδέσει «με τις δημοσιονομικές συνθήκες» που θα παραλάβει την επομένη των εκλογών...

9. «Θα χορηγήσουμε έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Πρόκειται για επίδομα πτωχοκομείου που αντιστοιχεί σε 68 λεπτά τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας που έχει συνολικό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 750 ευρώ!! Απευθύνεται σε ελάχιστους από τα 2,5 εκατομμύρια των λαϊκών στρωμάτων που ζουν κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Το ίδιο επίδομα μέσω του «ταμείου κατά της φτώχειας» υπόσχεται και η ΝΔ.

10. «Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες».
Στάχτη στα μάτια των αγροτών. Αποφεύγει να δεσμευτεί με συγκεκριμένα νούμερα, ενώ πίσω από μια έωλη υπόσχεση προσπαθεί να κρύψει ότι η αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ δε σημαίνει και αύξηση του εισοδήματος των αγροτών, γιατί οι αγροτικές τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κατακόρυφα και κατά συνέπεια ο «τζίρος» των μικρομεσαίων αγροτών με βάση τον οποίο υπολογίζεται η επιστροφή του ΦΠΑ.

11. «Θα καλύψουμε τις ελλείψεις στα νοσοκομεία».
Το ΠΑΣΟΚ άφησε πίσω του το 2004 25.000 κενές θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού! Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου δεν τόλμησε ούτε να επαναφέρει την ψευδεπίγραφη υπόσχεση που είχε δώσει παραμονές των ευρωεκλογών για 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών, αφού η Κομισιόν ...παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία του (όπως και της ΝΔ).

12. «Δε θα αυξήσουμε τα όρια συνταξιοδότησης».
Πρόκειται για ένα ακόμα τεράστιο ψέμα. Στο πρόγραμμά του (σελίδα 65) το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται: «Η εθελούσια παράταση του εργάσιμου βίου αποτελεί δικαίωμα κάθε εργαζομένου». Μετά το νόμο «Ρέππα», που ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, αναμένεται και συνέχεια...

13. «Αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας».
Φυσικά, απέφυγε να καθορίσει τα κριτήρια που προσδιορίζουν το «μεγάλη», όπως και τους συντελεστές φορολόγησης αλλά και τα επίπεδα φορολογίας. Άλλωστε, η μεγάλη ακίνητη περιουσία - ιδιοκτησία εταιρειών δε φορολογείται.

14. «Θα επαναφέρουμε το φόρο κληρονομιάς και γονικής παροχής».
Εμπαίζει το λαό με τα περί «δίκαιης φορολογίας», καθώς οι συγκεκριμένοι φόροι πλήττουν κυρίως τις λαϊκές οικογένειες. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες έχουν πολλούς τρόπους να αποφεύγουν τη φορολόγηση κληρονομιάς.

15. «Δεσμευόμαστε για το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία και ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον τον πρώτο χρόνο».
Ανάλογη δέσμευση έχουν αναλάβει όλες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού αλλά δεν την υλοποίησαν ποτέ...

Οι δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο
Όσο ο εμπαιγμός και η κοροϊδία του ΠΑΣΟΚ προς τα λαϊκά στρώματα συνεχίζεται, τόσο πιο ισχυρές γίνονται οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει δεσμευτεί:
-- «Δε θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων».
-- «Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή».
-- Ότι θα μειώσει τη φορολογία του κεφαλαίου στο 20%, μέχρι το 2014.
-- Για γενναία χρηματοδότηση επενδύσεων για την ...«πράσινη ανάπτυξη».

«Η αγορά όχι απλώς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά μπορεί να περιμένει ένα πιο σταθερό φορολογικό περιβάλλον (...). Εμείς θα ανταποκριθούμε πλήρως στη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος», έσπευσε να διαβεβαιώσει την πλουτοκρατία την Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου του, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, τίποτα δεν έχει αλλάξει ούτε θα μπορεί να αλλάξει γιατί η πολιτική του, το πρόγραμμά του υπηρετούν συνειδητά την πολιτική που υπαγορεύουν τα κέντρα της άρχουσας τάξης και είναι το ένα και το αυτό πράγμα.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΝΑ ΑΝΤΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΕΛΑΣΗ ΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!!


ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ:
ΑΜΠΑΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΖΩΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΝΟΥΠΑΣ ΜΑΡΚΟΣ

....

Δεν υπάρχουν σχόλια: