Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Απάντηση της Λαϊκής Επιτροπής στην ανακοίνωση του Δήμου Θέρμης για τις διακοπές υδροδότησης

 
Στις 26 Σεπτέμβρη 2013, η Λαϊκή Επιτροπή Θέρμης κατέθεσε στο Δήμο και στη ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης) υπόμνημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τις διακοπές υδροδότησης σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα τιμολόγια των δημοτικών τελών. Η δημοτική αρχή, που σε τοπικό επίπεδο εφαρμόζει επί της ουσίας την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,επιχειρεί να παρουσιάσει τις δεκάδες λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τη ΔΕΥΑ ως“μπαταχτσήδες”,με σκοπό να εξιλεωθεί στα μάτια των δημοτών για τις διακοπές υδροδότησης.
 
Η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την ηγεσία του Δήμου Θέρμης. Διότι οι κατά το Δήμο Θέρμης “μπαταχτσήδες”είναι πριν από όλα οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, που συχνά ούτε καν διακανονισμό των χρεών τους δεν είναι σε θέση να κάνουν γιατί δεν φτάνουν τα εισοδήματα τους. Πρέπει είτε να δανειστούν είτε να κόψουν από τη διατροφή, τη θέρμανση, τη μόρφωση των παιδίων τους κλπ. Έχουν εξαντληθεί οικονομικά από την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που τους φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, για να ανακάμψουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να θωρακιστεί ο δρόμος ανάπτυξης της κοινωνίας που τα υπηρετεί, οι διεθνείς συμμαχίες τους. Αυτόν το δρόμο ανάπτυξης άλλωστε ακολουθεί σε τοπικό επίπεδο και η δημοτική αρχή της Θέρμης.
  • Να θυμήσουμε ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα απ' το Δήμο, τα Δημοτικά Τέλη Ύδρευσης, με τη νέα τετράμηνη κλίμακα, καταστούν ακόμη και το νερό, το κοινωνικό αυτό αγαθό, είδος πολυτελείας!Η προς τα πάνω εξίσωση των τελών έχει κυριολεκτικά αφαιμάξει τους κατοίκους και ήρθαν σαν καταπέλτης στα σε όλες τις δημοτικές ενότητες της Θέρμης.
  • Να θυμήσουμε επίσης ότι παρατηρούνται παντού αυξήσεις των τελών ύδρευσης στις χρεώσεις ανά κ.μ., όπως από 13%στη δημοτική ενότητα Μίκρας, 21-54%στη Δ.Ε. Θέρμης και φτάνουν έως και 60% σε αυτή των Βασιλικών.
Στις3 Οκτώβρη 2013, με ανακοίνωση του ο Δήμος Θέρμης επιχειρεί να απαντήσει σε δημοσίευμα της 17ης Σεπτέμβρη του“Ριζοσπάστη” όπου είχε δημοσιευθεί καταγγελία των Κ.Ο. Θέρμης του ΚΚΕ για το θέμα των διακοπών στην υδροδότηση λόγω χρεών. Για ευνόητους λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων η ανακοίνωση του Δήμου συνδέει την καταγγελία των Κ.Ο. Θέρμης του ΚΚΕ με το υπόμνημα διαμαρτυρίας των Λαϊκών Επιτροπών Να θυμήσουμε στους συντάκτες της ανακοίνωσης αυτής ότι στις Λαϊκές Επιτροπές Θέρμης συμμετέχουν πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότηταςκαι ότι πρόκειται για συμμαχίαμε ταξικά κριτήρια στη βάση των λαϊκών στρωμάτωντου Δήμου μας τα οποία πλήττονται απ'τις αντιλαϊκές πολιτικές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για την υπεράσπιση της ζωής τους.

Στην ανακοίνωση του η δημοτική αρχή Θέρμης ισχυρίζεται ότι οι καταγγελίες της Λαϊκής Επιτροπής “παραπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν τους πολίτες”. Προφανώς η ηγεσία του Δήμου αντιλαμβάνεται ως “αποπροσανατολισμό” την αποκάλυψη της αλήθειας για τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής της. Οι δημότες – και ειδικά οι λαϊκές οικογένειες της περιοχής μας – γνωρίζουν από “πρώτο χέρι” αυτήν την πολιτική, τη βιώνουν καθημερινά όταν αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και στις πλέον βασικές οικονομικές τους ανάγκες.
Για να δούμε λοιπόν ποιός παραπληροφορεί τους δημότες:
  1. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι η ΔΕΥΑ Θέρμης αναθεώρησε την τιμολογιακή της πολιτική προχωρώντας σε μείωση των τιμών και νέες εκπτώσεις από την 1η Αυγούστου 2013.
Η πραγματικότητα: Οι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ (που έγιναν έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε μέσω πρωτοβουλιών της Λαϊκής Επιτροπής) είναι κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των δημοτών. Κινούνται δε στη λογική του “κάνουμε ότι μας επιτρέπει η ανταποδοτικότητα” και στο πλαίσιο της αντιλαϊκής νομοθεσίαςπου διέπει τη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης. Η λογική της ανταποδοτικότητας αποτελεί σημαία της πολιτικής του Δήμου, οδηγώντας σε επιπλέον πανάκριβα τέλη αποχέτευσης(σύνδεσης και διακλάδωσης), αφήνοντας λαϊκές οικογένειες με πλημμελή σύνδεση στο δίκτυο (π.χ. στο Πλαγιάρι)!

Οι “μειώσεις” των τιμολογίων, τις οποίες διαφημίζει ο Δήμος, έγιναν βήμα-βήμα με την μείωση των μισθώντων δημοτικών υπαλλήλων. Επιχειρώντας να αποφύγει τη λαϊκή πίεση, η δημοτική αρχή επέλεξε την πλέον ανώδυνη (γι' αυτήν) διαδικασία ορίζοντας τη“δημόσια διαβούλευση” για την ύδρευση μέσα στο κατακαλόκαιρο και την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο λίγο πριν τις 15 Αυγούστου!
  1. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι “οι διακοπές υδροδότησης στις οποίες προχωρά η ΔΕΥΑ Θέρμης δεν έχουν ταξικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα εφαρμόζονται σε αυτούς που υποτιμούν και θίγουν τη δημόσια διαχείριση του νερού, εφόσον είτε υπερκαταναλώνουν είτε δεν διακανονίζουν τους λογαριασμούς τους, ακόμα και για χρόνια”.
Η πραγματικότητα: Σε 1.100 περιπτώσεις πολιτών που ειδοποιήθηκαν για χρέη στη ΔΕΥΑ περισσότερες από 400 δεν πήγαν καν για διακανονισμό. Το γεγονός ότι υπάρχουν εκατονταδες λαϊκές οικογένειεςπου αδυνατούν να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς δεν λέει τίποτα στο Δήμο; Ουσιαστικά τα όσα επικαλείται ο Δήμος περί “μπαταχτσήδων” συμβάλουν στο να καλύπτει την ακολουθούμενη απ' αυτόν πολιτική που ταυτίζεται με την πολιτική της συγκυβέρνησης, και στην άμβλυνση των εντυπώσεων για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των επιλογών του. Τα περί “μπαταχτσήδων” που “θίγουν τη δημόσια διαχείριση του νερού” να τα κρατήσει η δημοτική αρχή για την πελατειακή πολιτική που έχει κατα καιρούς εφαρμόσει, αντί να προσβάλει τις λαϊκές οικογένειες που έχουν κυριολεκτικά τσακιστεί απ'την πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.
  1. Η δημοτική αρχή, ως γνήσιος θιασώτης του “κοινωνικού αυτοματισμού”, διαστρεβλώνει σκόπιμα την ουσία των αιτημάτων που θέτει ξεκάθαρα η Λαϊκή Επιτροπή. Με περισσή υποκρισία αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος: “Η διατήρηση της δημόσιας λειτουργίας για το νερό απαιτεί συνειδητούς και ενεργούς πολίτες και όχι δημοτικές υπηρεσίες ζημιογόνες και σπάταλες. Ιδιαίτερα σε μια ανταποδοτική και περιβαλλοντική υπηρεσία, όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, η μη πληρωμή του κόστους λειτουργίας θα σήμαινε αμφισβήτηση των μισθών των εργαζομένων που στηρίζουν αυτή τη δημόσια λειτουργία ! Αυτό επιδιώκουν οι Λαϊκές Επιτροπές Θέρμης;”.
Η πραγματικότητα: Ο Δήμος χρησιμοποιεί τη λογική της ανταποδοτικότητας για να δικαιολογήσει τα αυξημένα δημοτικά τέλη και τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ύδρευσης. Είναι αυτή η λογική που έχει καταντήσει δημόσια αγαθά να θεωρούνται είδος πολυτελείας για ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, την ίδια στιγμή που η εφαρμοζόμενη πολιτική μειώνει τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων και των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, για την οποία καμιά ευθύνη δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα του δήμου που εξάλλου τσακίζονται από τη φοροληστεία. Η πάλη των λαϊκών επιτροπών για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικό αγαθό είναι που μπορεί να υπερασπίσει και τις θέσεις και τους μισθούς των εργαζομένων και όχι η λογική της εμπορευματοποίησής του που με τη δικαιολογία της ανταποδοτικότητας (και του κόστους λειτουργίας) προωθεί έντεχνα την παράδοση δημοτικών επιχειρήσεων στα χέρια ιδιωτών μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό που επιδιώκει σε τελική ανάλυση η δημοτική αρχή, προκειμένου να επιτύχει την ανεμπόδιστη εφαρμογή της πολιτικής της, είναι να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους δημότες ώστε να αποπροσανατολίσει τους πολίτες απ' το πραγματικό πρόβλημα: την αντιλαϊκή της πολιτική.
  1. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι για τις ευπαθείς ομάδες εφαρμόζεται κοινωνικό τιμολόγιο με έκπτωση 50%.
Η πραγματικότητα: Το “κοινωνικό τιμολόγιο” στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση του Δήμου πράγματι υπάρχει. Στις σημερινές όμως συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης είναι ανεπαρκέστατο. Η δημοτική αρχή αναφέρεται στην κοινωνική πολιτική λες και κάνει χάρη στις λαϊκές οικογένειες και τις ευπαθείς ομάδες, την στιγμή που αγνοεί τις προτάσεις της Λαϊκής Επιτροπής η οποία διεκδικεί: πλήρη απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού του Δήμου από δημοτικά τέλη. Απαλλαγή για τους άνεργους (με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, χωρίς υπολογισμό της 1ης κατοικίας), για τους άπορους, πολύτεκνους, ανάπηρους, νεφροπαθείς συμπολίτες μας, με δίκαια εισοδηματικά κριτήρια. Το πλαίσιο των ανακοινώσεων της Λαϊκής Επιτροπής Θέρμης δεν αμφισβητεί την ύπαρξη κοινωνικού τιμολογίου – αμφισβητεί τη διάθεση του Δήμου να προβεί σε πραγματικά γενναία κοινωνική πολιτική και θέτει όρους διεκδίκησης και πάλης υπέρ των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
  1. Η ανακοίνωση του Δήμου γράφει ότι “οι ισχυρισμοί περί διπλασιασμού τιμολογίων είναι επίσης ανυπόστατοι, αφού το τιμολόγιο ύδρευσης του δήμου Θέρμης παραμένει το χαμηλότερο της ευρύτερης περιοχής...” .
Η πραγματικότητα: Οι αυξήσεις του 2011 στα τιμολόγια των δημοτικών τελών σε ορισμένες περιπτώσεις αν ληφθεί υπόψη ότι σε κάποια από αυτά (π.χ στη δημοτική ενότητα των Βασιλικών) για πρώτη φορά εντάσσονται στις ρυθμίσεις περί 80% και παγίων τελών, διαμόρφωναν σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλάσιες συγκριτικά με το παρελθόν. Οι όποιες μειώσεις έχουν γίνει δεν απαλλάσσουν τους δημότες από δυσβάσταχτα τιμολόγια, που παραμένουν αρκετά υψηλότερα από την προ του 2011 περίοδο. Και πρόκειται για μειώσεις που σε καμία περίπτωση δεν ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα από το συνολικότερο τσάκισμα που έχει υποστεί το εισόδημα των εργαζόμενων από την πολιτική συγκυβέρνησης-ΕΕ. Ποιό είναι λοιπόν το επιχείρημα του Δήμου; Ότι εξιλεώνεται στα μάτια των δημοτών επειδή στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν καιυψηλότερα τιμολόγια;
  1. Ο Δήμος επικαλείται τη “νομιμότητα” και τους περιορισμούς που επιβάλλει η πολιτεία για να δικαιολογήσει την ταύτιση του με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Η πραγματικότητα είναι πως η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως το ειδικό τέλος του 80% της είναι αναγκαίο για να πραγματοποιεί “μελέτες και έργα”. Επομένως είναι η ίδια που χρησιμοποιεί τους νομικίστικους περιορισμούς προκειμένου να λειτουργεί η περίφημη “ανταποδοτικότητα” των δημοτικών επιχειρήσεων της οποίας είναι υπέρμαχος.
Ο Δήμος Θέρμης, που στο πρόσφατο παρελθόν εκθείαζε τις ευεργεσίες του “Καλλικράτη”, επιχειρεί να εμφανιστεί ως μαχητικός και διεκδικητικός απέναντι στην κεντρική πολιτική εξουσία. Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής ταυτίζεται με την κεντρική γραμμή της συγκυβέρνησης όσα “αντιμνημονιακά”προσωπεία κι' αν φορέσει. Με σημαίες της την “ανταποδοτικότητα” και τον“κοινωνικό αυτοματισμό”, η ηγεσία του Δήμου ουσιαστικά στηρίζει μια πολιτική που στοχεύει στο να βγουν αλώβητα απ΄ την κρίση τα μονοπώλια και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Το θολό, δήθεν αντιμνημονιακό μέτωπο που διαφημίζει ο Δήμος Θέρμης δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνειδητή προσπάθεια να θολώσει τα νερά. Να αποπροσανατολίσει τους δημότες απ' την ουσία της πολιτικής που ασκεί. Και είναι φανερός ο εκνευρισμός της ηγεσίας του Δήμου που η Λαϊκή Επιτροπή αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό το θέατρο της υποκρισίας και του παραλόγου.

 

Οκτώβρης 2013 . 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: