Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Xίος: Τεράστια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες

Τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες αλλά και αυτές της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Δήμων για τα τεράστια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου.
Ειδικότερα για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «αναμασούν τα ίδια επιχειρήματα χρόνια τώρα για την οικονομία της αγοράς, κηρύττουν τον ανένδοτο με σαπουνόφουσκες και εκκλήσεις προς τους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις που οι ίδιοι προσκυνούν, καπηλεύονται το γνήσιο αγώνα του λαού των νησιών μας, για να τα μαζέψουν στη συνέχεια και να συμφωνήσουν με τα ψίχουλα των ακτοπλόων εφοπλιστών , αφού στην ουσία έχουν λειτουργήσει ως λαγοί των απαιτήσεών τους».
 
Το πρόβλημα, όπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», οξύνθηκε με την άρση του καμποτάζ που απελευθέρωσε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τις παρέδωσε ακόμα περισσότερο στην ασυδοσία των εφοπλιστών, οι οποίοι δρομολογούν τα πλοία όποτε και όπου θέλουν με μοναδικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος, τους έδωσε το δικαίωμα να δρομολογούν πλοία υπέργηρα, ενώ καρπώνονται τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις.
 
«Αυτή η κατάσταση - υπογραμμίζει - έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μια φορά τη θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", των κομμουνιστών, των συμμάχων τους και συμπορευόμενων μαζί τους, ότι μόνο ένας δημόσιος κρατικός φορέας, θα εξασφαλίσει σύγχρονα ασφαλή πλοία, συστηματική εξυπηρέτηση των νησιών όλο το χρόνο, ικανοποιητικές αποδοχές στους ναυτεργάτες, φτηνά εισιτήρια και αξιοποίηση αλλά και ζωντάνεμα των ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών».
 
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καταθέσει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και καλεί τους φορείς να το ενστερνιστούν και να παλέψουν για ασφαλείς και σύγχρονες και φτηνές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και θα συμβάλλουν ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των νησιών.
 
Το πλαίσιο περιλαμβάνει αιτήματα:
 
- Σύγχρονα και ασφαλή πλοία με καθημερινή σύνδεση με Πειραιά.
- Τακτική σύνδεση με Βόρεια Ελλάδα, με Θεσσαλονίκη και με τα άλλα Νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
- Αύξηση των δρομολογίων των αεροπλάνων (πρωινό και βραδινό).
- Μείωση 50% των εισιτηρίων σε αεροπλάνα και καράβια και κατάργηση των φόρων σε αεροδρόμια και λιμάνια.
- Κατάργηση του Ν.2932/2001. Όχι στην άρση του Cabotage που οδηγεί τους Ναυτεργάτες στην Ανεργία.
- Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας και την ανάπτυξη του τόπου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: