Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Χωρίς γιατρό Φούρνοι και Θύμαινα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΚΟΒ ΦΟΥΡΝΩΝ

Χωρίς γιατρό τα νησιά  μας

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Από προχτές δεν υπηρετεί κανένας γιατρός σε καμία από τις υγειονομικές μονάδες των νησιών μας.

Η θητεία του μοναδικού αγροτικού γιατρού έληξε εδώ και πάνω από μήνα. Τα νησιά μας «καλύπτονταν» με μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο της Ικαρίας και το Νοσοκομείο της Σάμου, λύσεις προσωρινές δηλαδή, με ημερομηνία λήξης, καθώς δεν αντιμετωπίζονται έτσι κατά κανένα τρόπο τα οξυμμένα προβλήματα Υγείας στον τόπο μας. Και τώρα εδώ και τρεις μέρες τα νησιά μας είναι χωρίς κανένα γιατρό.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί;; Ποιος θα προσφέρει στοιχειώδεις φροντίδες υγείας σε ένα ατύχημα, σε ένα έκτακτο περιστατικό, σε μια αρρώστια, σε μια απλή αδιαθεσία έστω;; Ποιος θα συνταγογραφήσει τα φάρμακα των ηλικιωμένων και όλων όσων παίρνουν φαρμακευτική αγωγή;; Ποιος θα γράψει παραπεμπτικά για απαραίτητες εξετάσεις;;

Οι διοικήσεις των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου, η ΔΥΠΕ Πειραιά και Αιγαίου, το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνουν βαριά ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στα νησιά μας,

Πάντα εισπράτταμε «συμπάθεια» και «κατανόηση» αλλά η υγεία μας και η  ζωή μας βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς στερούμαστε ακόμα και των στοιχειωδών φροντίδων υγείας στις οποίες έχουμε δικαίωμα, εξαιτίας της επικίνδυνης διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής που ασκήθηκε στον τομέα της υγείας και σήμερα υλοποιείται από την συγκυβέρνηση.

Η απάντηση που πολλές φορές έχουμε πάρει από την διοίκηση ή από διάφορους αρμόδιους, ότι οι θέσεις προκηρύσσονται, αλλά δεν «έρχεται κανείς», δεν σημαίνει τίποτα, δεν μας αφορά, είναι υποχρέωση του κράτους να βρει τον τρόπο που θα καλύψει με προσωπικό τις μονάδες υγείας των νησιών μας.  

Αποδεικνύεται με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η δικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ υλοποιούν στο ακέραιο μια πολιτική στον χώρο της Υγείας που είναι κυριολεκτικά «θανατηφόρα». Που αντιμετωπίζει την Υγεία μόνο σαν κόστος και σαν εμπόρευμα, ενώ και τους ασθενείς και τις οικογένειες τους σαν πελάτες. Γιατί βέβαια αποδεικνύεται ότι είναι κόστος να έχουμε τις στοιχειώδεις- ανθρώπινες φροντίδες υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

·  Να καλυφθούν άμεσα, τώρα τα κενά με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Περιφερειακά Ιατρεία Θύμαινας και Χρυσομηλιάς και στο Πολυδύναμο των Φούρνων.
·   Για τους Φούρνους άμεση πρόσληψη τουλάχιστον γενικού παθολόγου, παιδιάτρου  και νοσηλευτικού προσωπικού στο Πολυδύναμο Ιατρείο
·   Να αναβαθμιστεί το πολυδύναμο ιατρείο των Φούρνων σε Κέντρο Υγείας με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών και οδηγού για το ασθενοφόρο.
·   Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία των απομακρυσμένων χωριών (Θύμαινα, Χρυσομηλιά) και λόγω κακής κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. και καιρικών συνθηκών να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια.
·  Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας ούτε για μισή ώρα.

Φούρνοι, 24 Μάρτη 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: