Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Να πεις δεν τα ΄λεγε; Ανακοίνωση της ΛΑΣ Σάμου για την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου

                              Σάμος 12/3/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σήμερα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση για τα προβλήματα των αγροτών με αφορμή και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τη δημιουργία ιδιωτικού οινοποιείου.
Για όλα αυτά η παράταξή μας στην ΕΟΣΣ αλλά και στους Δήμους και την Νομαρχία  έγκαιρα προειδοποιούσαμε τον Σαμιακό Λαό για το τι πρόκειται να συμβεί, μεταφράζοντας τις αποφάσεις πού έπαιρναν κυβέρνηση και ΕΕ.
Για τα δεινά που περίμεναν τους αγρότες και τους  αμπελουργούς από την υλοποίηση της ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) που στήριζαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της Νομαρχιακής  Αγωνιστικής Συνεργασίας (παράταξη του ΚΚΕ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο) με ημερομηνία 5/8/2006.
Σάμος 5 Αυγούστου 2006
 
 
Για το "κρασί"
Τα τελευταία 25 χρόνια η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν 250.000 αγροτικά νοικοκυριά, να χρεοκοπήσουν, να κλείσουν ή να ξεπουληθούν 5.000 συνεταιρισμοί.
Τα ορεινά χωριά και η ύπαιθρος εγκαταλείπονται και ερημώνονται. Το κρασί είναι το τελευταίο στήριγμα για τον αγρότη και την οικονομία της Σάμου.
Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) κατορθώνει να επιπλέει εξασφαλίζοντας ΄΄ικανοποιητικές΄΄ τιμές στους Σαμιώτες αμπελοκαλλιεργητές, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.
Στις δεξαμενές παραμένουν απούλητα κρασιά ίσα με μια χρονιάτικη παραγωγή. Αντίστοιχα είναι και τα χρέη στις τράπεζες, ενώ οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της φθείρονται και απαξιώνονται, χωρίς προσπάθεια ανανέωσης, αντικατάστασης και εκσυγχρονισμού.
Τα αμέσως επόμενα χρόνια, όμως, ούτε οι σημερινές τιμές θα μπορούν να διασφαλιστούν. Γιατί με τις αρνητικές εξελίξεις και την Κοινή Οργάνωση Κρασιού της Ε.Ε. θα υπάρξει ραγδαία πτώση των τιμών, τα αποθέματα θα μεγαλώνουν, τα χρέη θα αυξάνουν και η αδυναμία εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού θα γίνει απόλυτη.
Η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την άρση της αναγκαστικότητας (θεμέλιος λίθος του συνεταιρισμού) πατάει στους Εθνικούς και Κοινοτικούς Νόμους και Κανονισμούς. Η αναγκαστικότητα υπάρχει (για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς) σαν εξαίρεση στον κανόνα όπως εξακολουθεί να προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ από την κεντρική πολιτική σκηνή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Συνεταιριστικό κίνημα, συστήνουν προσαρμογή, ευθυγράμμιση και ευελιξία στην πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Το νέο δόγμα είναι – επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα – στα πλαίσια της ΄΄παγκοσμιοποίησης΄΄ αφού το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον είναι δεδομένο και δεν αλλάζει, όπως υποστηρίζουν.
4 Η Ε.Ε. σταδιακά ανοίγει τις αγορές στην εισαγωγή κρασιών από άλλες χώρες, αφού έχει αναλάβει δεσμεύσεις από τις αποφάσεις που πήραν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Προκειμένου ν’ ανοίξουν νέες αγορές για προϊόντα και κεφάλαια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ρίχνει τελείως τα σύνορα για αθρόες εισαγωγές κρασιών και μούστου από τις χώρες αυτές.
4 Μπροστά στην νέα κατάσταση η Ε.Ε. στα πλαίσια της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) διαμορφώνει νέο Κανονισμό Αγοράς Οίνου.
     Για την σωτηρία και την εξασφάλιση υπερκερδών από το μονοπωλιακό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον χώρο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας κρασιών, η Κομισιόν προτείνει :
·         Την επιδοτούμενη εκρίζωση 4 εκατομμυρίων στρεμμάτων αμπελιών.
·         Την πολύμορφη, με την μορφή κινήτρων, χρηματοδότηση για την πώληση μικρών εκμεταλλεύσεων, για την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.
·         Την κατάργηση των κρασιών ονομασίας προέλευσης και άλλων ποιοτικών κατηγοριών, για την δημιουργία μόνο δύο (2) κ.λ.π.
4 Ο νέος Κανονισμός που θα συναποφασίσουν οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Φθινοπωρινή Σύνοδο, θα φέρει το Σαμιώτικο κρασί σε πολύ δύσκολη θέση. Η εναρμόνιση του νέου Κανονισμού με την εθνική νομοθεσία θα έχει σαν αποτέλεσμα το κρασί της Σάμου να δεχθεί δονήσεις πολλών ΄΄ρίχτερ΄΄.
4 Αν εξακολουθήσει να υπάρχει το κρασί της Σάμου θα είναι παραγωγή μεγάλων εκμεταλλεύσεων. Τα αμπέλια δηλαδή θα περάσουν σε λίγα χέρια και οι όποιοι αγρότες θα ξαναγίνουν κολίγοι στα χωράφια τους. Ενημερώνουμε τους αμπελοκαλλιεργητές και χτυπάμε καμπανάκι !!!
4 Το Σαμιώτικο κρασί υπάρχει εδώ και αιώνες, έχει δεθεί με τον τρόπο ζωής των κατοίκων, την παράδοση, τον πολιτισμό, την πρόοδο και την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Τώρα απειλείται!
4 Για να σωθεί το κρασί της Σάμου χρειάζεται απείθεια, αντίσταση, αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που προωθούν οι δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) και η ντόπια πλουτοκρατία. Οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το εργατικό και το ταξικό λαϊκό κίνημα. Να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να στηθεί κίνημα αγωνιστικό-μαχητικό για την σωτηρία του κρασιού που να πάρει Πανσαμιακό λαϊκό χαρακτήρα.
4 Η γραμμή πλεύσης της ΕΟΣΣ δεν μπορεί να είναι ο αυτόματος πιλότος της προσαρμογής στην κυρίαρχη πολιτική. Οι κατευθύνσεις και η γενική πορεία της ΕΟΣΣ πρέπει να χαράσσονται στη βάση των συμφερόντων των αμπελουργών και γενικότερα του λαού. Με βάση την τιμή στο σταφύλι, το κόστος παραγωγής, το γενικό κόστος της ζωής.
Υπάρχει λύση!
8 Τα αγροτικά ζητήματα πρέπει να λύνονται σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι με βάση τα κέρδη των λίγων.
8 Υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της πολιτικής εξουσίας.
     Την αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική εξωραΐζουν και εφαρμόζουν οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΝ.
Αγρότη, αμπελοκαλλιεργητή,
·         Καταψήφισε τα κόμματα αυτά και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή !
·         Μην δώσεις ψήφο σε δυνάμεις που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντά σου !
·         Μην ξεπλένεις με την ψήφο σου τις βαριές ευθύνες που έχουν για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και την ερήμωση της υπαίθρου !
·         Ψήφισε Νομάρχη και Δημάρχους αγωνιστές που θα είναι δίπλα σου και θα μάχονται για τα δικαιώματά σου !
·         Για να χτυπηθεί η μοιρολατρία, να χαμογελάσει η ύπαιθρος, να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη της γεωργίας προς όφελος του λαού και της μικρής αγροτιάς !
·         Για να σωθεί το κρασί !
Στήριξε πολιτικά το δίκιο σου και τον καθημερινό σου αγώνα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: