Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Η κυβέρνηση αξιοποιεί και εφαρμόζει όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Του Βασίλη Ζιώβα *)

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η κυβέρνηση αξιοποιεί και εφαρμόζει όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Του Βασίλη Ζιώβα *
 
- «Την Υγειά μας να έχουμε και όλα τα υπόλοιπα τα ... αντιμετωπίζουμε »!!!
 
Μια φράση που ακούγεται καθημερινά από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Μια φράση που κατατάσσει και πολύ σωστά την Υγεία υπεράνω όλων των κοινωνικών αγαθών. Κι΄ όμως, με την ακολουθούμενη πολιτική κι΄ αυτό το υπέρτατο αγαθό έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα.
 
Συγκεκριμένα η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι μέρος συνολικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στον τομέα της Υγείας. Υπηρετεί τα σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας.
 
Οταν ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα αν αυτό θα γίνει σε ένα μήνα ή περισσότερο, η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ δεν θα οδηγήσει σε καλύτερες υπηρεσίες, όπως λέει η κυβέρνηση. Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα λιγότερες και χειρότερες παροχές. Δεν είναι σίγουρο ότι οι υγειονομικές μονάδες θα είναι ίδιες με σήμερα - που άλλωστε δεν έφταναν να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες - ενώ διαφαίνεται ότι θα είναι λιγότεροι οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό και τα εργαστήρια.
 
Ακόμα λιγότερες θα είναι οι δωρεάν παροχές, που θα περιοριστούν στο «βασικό πακέτο» του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα αυξηθούν οι πληρωμές από τους ασθενείς για την αγορά υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή την προδιαγεγραμμένη εξέλιξη πρέπει να αντιπαλέψουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καταρρίπτοντας τα ψέματα της κυβέρνησης ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ ενισχύει τον «ενιαίο» και δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας.
 
Η κυβέρνηση στην προώθηση αυτών των μέτρων αξιοποιεί όσα ισχύουν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Φανερώνοντας έτσι τον ενιαίο αντιδραστικό χαρακτήρα πολιτικών που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ προς όφελος του κεφαλαίου.
 
Συμφέρον του λαού δεν είναι να υπερασπιστεί το σημερινό χάλι στην Υγεία. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και υγειονομικό υλικό, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στην περίθαλψη και το Φάρμακο, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η λειτουργία του δημόσιου συστήματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα χαράτσια στα νοσοκομεία και οι πληρωμές από τα Ταμεία, από τα λεφτά δηλαδή των εργαζομένων, δεν μπορούν να είναι ανεκτά.
 
Απάντηση σ' αυτήν την πραγματικότητα, που εμποδίζει την πρόσβαση του λαού σε δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, δεν μπορεί να είναι οι προτάσεις δυνάμεων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως και η κυβέρνηση, στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και καλλιεργεί αυταπάτες ότι αυτή μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με το κρατικό σύστημα προς όφελος του λαού.
 
Συνολικά, η αναζήτηση λύσεων στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτά στην Υγεία, με άλλον τρόπο διαχείρισης, εντός της ΕΕ και με τα μονοπώλια απείραχτα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δε λύνει προβλήματα αλλά οδηγεί στην επιδείνωσή τους. Δε χειραφετεί αλλά εγκλωβίζει το κίνημα στις επιλογές του κεφαλαίου, οδηγεί στην απογοήτευση.
 
Από δω προκύπτει η ανάγκη ο λαός, μαζί με τη δράση για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής επίθεσης, να οργανώσει την πάλη του με άξονα το αίτημα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους, με βασικό στοιχείο την πρόληψη. Η συσπείρωση πάνω σ' αυτήν τη γραμμή μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δυναμική του κινήματος, να βάλει εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης, να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζικές αλλαγές προς όφελος της εργατική - λαϊκής οικογένειας.
 
Σ' αυτήν την προσπάθεια η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες, τόσο σε επίπεδο Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, όσο και στο μαζικό κίνημα. Με πρωτοβουλία της συζητήθηκαν αρκετές φορές τα ζητήματα, τα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων της περιοχής, των Κέντρων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, των φαρμάκων. 
  
 Την προσπάθειά της αυτή η « Λαϊκή Συσπείρωση» θα την συνεχίσει έως ότου η Υγεία, ως το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό, πάψει να είναι εμπόρευμα.
 

*
Ζιώβας ΒασίληςΠεριφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Μέλος του Δ.Σ των εργαζομένων του Δήμου Αρταίων
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: