Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορ. Αιγαίου για τις ανεμογεννήτριες "ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA" και την ενεργειακή πολιτική των νησιών

Την προκλητική στήριξη που παρέχουν η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τα δεκανίκια τους σε ιδιώτες επενδυτές για την κατασκευή τεράστιων πάρκων ανεμογεννητριών, καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου. Καλεί τους κατοίκους των νησιών, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, ν’ αγωνιστούν για να αποτρέψουν, πριν είναι αργά, την ανεπανόρθωτη καταστροφή των νησιών.
 
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα ακόμα φαγοπότι με το πρόσχημα της "πράσινης ανάπτυξης", που δεν είναι τίποτε άλλο παρά "πράσινες μπίζνες" σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του!
 
Αυτές οι μπίζνες, που είναι ενταγμένες στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, την οποία προσκυνούν τα παραπάνω κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούν και πάλι τα νησιά μας. Πράγματι, τη Τρίτη 11 Μάρτη θα συζητηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), για να την εγκρίνει ή όχι.
Η στήριξη σ’ αυτού του είδους τις "επενδύσεις" συνδέεται με το ξεπούλημα-παράδοση της ενέργειας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα, δεσμεύονται έτσι, τεράστιες εκτάσεις γης, που είναι δάσος ή αξιοποιούνται για άλλες δραστηριότητες (για αγροτικές και κτηνοτροφικές) και βιάζεται-κακοποιείται ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα των νησιών μας, καταπατώνται-καταστρέφονται αρχαιολογικές περιοχές.
 
Είναι βέβαιο ότι λόγω της αναμενόμενης κερδοφορίας οι εταιρείες αιολικής ενέργειας, όπως η "ΡΟΚΑΣ – IBERDROLA", θα εγκαταστήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα, αγνοώντας τις συνέπειες εγκατάστασής τους σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία, όπως η Χίος, Λέσβος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία κλπ. Και αυτά που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν άμεσα είναι μόνο μια πρώτη φάση.
 
Η τέτοια εξάπλωση των Αιολικών Πάρκων, πλήττει όχι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον αλλά και τον τρόπο και την ποιότητα ζωής μας καθώς και τον τουρισμό για τον οποίο όλοι αυτοί τόσο κόπτονται, αποδείχνοντας έτσι και το πόσο μας εμπαίζουν.
 
Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες κλπ) έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές πολλαπλάσιες από αυτές των άλλων μορφών ηλεκτροπαραγωγής. Αυτήν την υπέρογκη διαφορά την πληρώνει ήδη και θα την πληρώσει ακόμα περισσότερο, ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους ΑΠΕ και την παραπέρα αύξηση της τιμής του ρεύματος. Τελικά, οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι τράπεζες, που σήμερα χορηγούν "πράσινα δάνεια" και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν επιδοτούμενες με χρήματα του δημοσίου και χρυσές δουλειές δισεκατομμυρίων.
 
Τα διάφορα παπαγαλάκια και δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα του ευρωμονόδρομου, πιστοί στο ρόλο τους να λειτουργούν ως πλασιέ του κεφαλαίου, συνεχίζουν ξεδιάντροπα να μιλάνε για την "ανάπτυξη" που φέρνουν δήθεν αυτές οι επενδύσεις. Μια «ανάπτυξη» που τη ζει ο λαός στο πετσί του, με τις εξοντωτικές απώλειες εισοδήματος, με την ανεργία στο 28% (60% για τους νέους), με τα περήφανα γηρατειά στην εξαθλίωση και τα νιάτα στο περιθώριο. Αυτός όμως είναι ο κόσμος τους, ο βάρβαρος κόσμος του καπιταλισμού και της σιδερένιας φτέρνας του κεφαλαίου.
 
Αποκρύπτουν ότι οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ) μπορούν ν’ αναπτυχθούν, ως κοινωνική περιουσία, σε όφελος του λαού μας, μόνο στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου και δήμων των νησιών μας, βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής είναι το αν αυτή κατοχυρώνει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό για να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες ή, αντίθετα, σαν εμπόρευμα και μέσο κερδοσκοπίας.
 
Γνώμονας για μας είναι το μέτρο στη φύση, στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα των νησιών σε συνάρτηση με τις ενεργειακές τους ανάγκες, υπό το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας, με επιδότηση για ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας και σε επίπεδο δήμου δημόσιων κτιρίων, με φτηνό ρεύμα για το λαό!
 
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι προτάσεις και η δράση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β. Αιγαίου και των αντίστοιχων δήμων των νησιών μας επικεντρώνονται στα εξής:
 
Να μην αδειοδοτήσει το ΚΑΣ την καταστροφή των νησιών μας
  • Σωστή λειτουργία των τοπικών σταθμών παραγωγής (όχι στη χρήση μαζούτ, τοποθέτηση φίλτρων), ώσπου να συνδεθούν τα νησιά μας με την ηπειρωτική Ελλάδα για την ηλεκτροδότησή τους.
  • Χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ.
  • Επαναλαμβάνουμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην τερατώδη επένδυση των "ΡΟΚΑ- IBERDROLA" , "ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ"…
  • Εξοικονόμηση ενέργειας, όχι άσκοπη κατανάλωση.
  • Κίνητρα για ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο για οικιακής χρήσης.
  • Μειωμένο 50% έως και δωρεάν ρεύμα σε ανέργους, αναξιοπαθούντες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μείωση των τιμών του ρεύματος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με παράλληλη αύξηση στους μεγαλοκαταναλωτές.
Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας, τους μαζικούς φορείς να αντιδράσουν άμεσα προς κάθε αρμόδια κατεύθυνση, ν’ αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε, πριν είναι αργά, την ανεπανόρθωτη καταστροφή των νησιών μας.
 
Θεωρούμε, επίσης, ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της ΕΕ είναι δυνατόν να πάρουν μια πρώτη εύστοχη απάντηση στις τοπικές εκλογές και Ευρωεκλογές, με τη μαζική στήριξη των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης, τη μετατροπή των Δήμων και της Περιφέρειας από νεροκουβαλητές των κυβερνήσεων σε κάστρα αντίστασης και αγώνα με τη μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ τη μοναδική εγγύηση μιας πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης κόντρα στους μακελάρηδες της ζωής μας». 
                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: