Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ 3η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ


Ελλείψεις και εργασιακή ομηρία
Ερώτηση του ΚΚΕ


Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνειδητής απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το κράτος αποτελούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων(ΕΒΑ) που καλύπτει τους Νομούς Χίου και Σάμου.

Οπως σημειώνουν σε σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Εύα Μελά, Σταύρος Σκοπελίτης και Βέρα Νικολαΐδου, στην 3η ΕΒΑ εργάζονται 45 μόνιμοι υπάλληλοι, 4 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, 8 με τα προγράμματα "Stage" και 12 με ασφαλιστικά μέτρα.
Οι συμβασιούχοι τελούν υπό εργασιακή ομηρία, παρά τις μεγάλες ανάγκες που απαιτούν μόνιμο προσωπικό. Οι οργανικές θέσεις, όχι μόνο δεν καλύπτονται, αλλά και δεν επαρκούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο της υπηρεσίας και να αναλώνεται πολύτιμος χρόνος για την εξεύρεση προσωπικού

Στη Χίο, π.χ. που βρίθει βυζαντινών αρχαιοτήτων και η Εφορεία έχει στην ευθύνη της σημαντικά μνημεία, όπως η Νέα Μονή, το Τζαμί, παραδοσιακούς οικισμούς όπως τα Μεστά, το Πυργί, τον Ανάβατο κ.ά., υπάρχει έλλειψη αρχαιοφυλάκων, αφού οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες επί 10 χρόνια.
Ακάλυπτες οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων υπάρχουν και στα παραδοσιακά χωριά του νησιού. Οι ελλείψεις σε μόνιμους αρχαιολόγους ανέρχονται τουλάχιστον σε δέκα.
Επιπλέον, η Εφορεία διαθέτει μόνο 20 μόνιμους εργατοτεχνίτες και εργάζονται ακόμα 25 συμβασιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στην υπηρεσία από 10 - 15 χρόνια!
Την έλλειψη διοικητικού προσωπικού «καλύπτουν» 5 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, μέσω "Stage".
Λείπουν από την Εφορεία αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός, ενώ λόγω έλλειψης προσωπικού οι μελέτες ανατίθενται σε εργολαβίες, αυξάνοντας τα έξοδα και τις καθυστερήσεις.

Το ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό

- γιατί δεν καλύφθηκαν οι ελλείψεις,
- αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη 15 μονίμων αρχαιοφυλάκων, τουλάχιστον 10 μόνιμων αρχαιολόγων και στη μονιμοποίηση των εργατοτεχνιτών,
- πότε θα καλυφθούν οι θέσεις αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού και η πρόσληψη πέντε μονίμων διοικητικών υπαλλήλων και
- τι μέτρα θα πάρει για τη μονιμοποίηση, γενικά, όλων των συμβασιούχων στην 3η ΕΒΑ.

..

Δεν υπάρχουν σχόλια: