Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ


Η όμορφη γιορτή μας έλαβε τέλος, οι αγώνες μας όμως όχι... Ιδίως όταν χθες το βράδυ, αντικρύσαμε ένα κόκκινο ποτάμι να φωνάζει ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.... Τα υπόλοιπα για τους δημοσκόπους......
Απόσπασμα από την ομιλία της ΓΓ του ΚΚΕ

"Τι μπορεί να δώσει το ΚΚΕ σήμερα στο λαό;"

"Κατ΄αρχήν αυτό που οι εργαζόμενοι και η νεολαία ξέρουν πολύ καλά, ότι είμαστε σταθεροί και αταλάντευτοι μαχητές στο πλευρό της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών.

Έγκαιρα ενημερώνουμε, βλέπουμε και διαβλέπουμε, προειδοποιούμε. Δεν φοβόμαστε, αντέχουμε τις δυσκολίες, δεν υποχωρούμε, δεν προδίδουμε, δεν διαψεύδουμε προσδοκίες. Δεν πρόκειται να κοροϊδέψουμε κανένα ότι υπάρχουν έξυπνες λύσεις χωρίς τον λαϊκό αγώνα, χωρίς τις λαϊκές θυσίες.

Στην πρότασή μας για συμμαχία δίνουμε κοινωνική και πολιτική ταυτότητα με βάση αντικειμενικές δυνάμεις και όχι συνθήματα, αφηρημένα οράματα και υποκειμενικούς αυτοπροσδιορισμούς. Η συμμαχία που προτείνουμε εδράζεται στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς. Σ΄ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνουμε και τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρας μας, είτε έχουν είτε δεν έχουν νομιμοποιηθεί.

Εξειδικεύουμε τη συμμαχία σε ειδικά προγράμματα δράσης για τη νεολαία και τις γυναίκες που ανήκουν ή προοπτικά εντάσσονται σ’ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Την εδραιώνουμε και την επεκτείνουμε και στο επίπεδο της πολιτικής συμμαχίας.

Σήμερα αυτή φαίνεται πιο δύσκολη αλλά αυτό είναι ζήτημα συσχετισμού. Οι συσχετισμοί αλλάζουν με τη θέληση και τη δράση του λαού. Όσο πιο γρήγορα απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις από την ηττοπάθεια και την επιρροή της στρατηγικής των μονοπωλίων, τόσο πιο γρήγορα θα επέλθουν αλλαγές και στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων......

Βάση της συμμαχίας είναι η αντίθεση και η ρήξη με τα μονοπώλια , τον ιμπεριαλισμό κατά συνέπεια και με τα κόμματα που τα υπηρετούν. Δεν απαιτούμε συμφωνία με τον σοσιαλισμό, ταύτιση με την ιδεολογία του ΚΚΕ. Εκτιμάμε όμως ότι η προοπτική της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο, ώστε η συμμαχία να εγγυηθεί αλλαγή κατεύθυνσης, άλλο δρόμο ανάπτυξης, φιλεργατικό, φιλολαϊκό, χωρίς τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Δεν γίνεται να υπηρετεί κανείς δύο αφεντάδες, επαναλαμβάνουμε ή το λαό ή τα μονοπώλια.

Μερικοί καλοπροαίρετα ρωτάνε μήπως σήμερα που τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται, σήμερα που αισθανόμαστε ένα ασφυκτικό αδιέξοδο, μήπως είναι καλό, να συμφωνήσουν κάποια κόμματα, ή κάποια κινήματα σε 3-4 βασικά προβλήματα και ας αφήσουν τα υπόλοιπα για το μέλλον; Μα αν σήμερα τα οξυμμένα προβλήματα ήταν μόνο 3-4 ή και 5-6 τότε ίσως δεν θα μιλούσαμε για ασφυξία και αδιέξοδα. Ύστερα, ακόμα και αν αυθαίρετα ξεχωρίσουμε κάποια προβλήματα, αψηφώντας πολλά άλλα, μήπως και τότε μπορεί να υπάρχει συμφωνία λόγου χάρη με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΡΙΖΑ;

Δεν υπάρχουν ξεκρέμαστα προβλήματα, που δεν είναι απόρροια μιας γενικής πολιτικής γραμμής που σήμερα μάλιστα χαράσσεται σε όλα τα ζητήματα σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Υπάρχουν προβλήματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς. Υπάρχει το πρόβλημα των συνεπειών από την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης της αγοράς, των συνεπειών από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των ελληνοαμερικανικών συμφωνιών που έχουν συνέπειες στο πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο, στο πεδίο των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.Τι να αφήσουμε απ έξω;

Μια συμφωνία αντιπολίτευσης είναι στην ουσία και μια συμφωνία πιθανής διακυβέρνησης, η με την δική μας αντίληψη πολιτικής εξουσίας. Μια κυβέρνηση όποια μορφή και να έχει, υποχρεώνεται να χαράξει μια συνολική στρατηγική που σε γενικές γραμμές απαντά στο ζήτημα η με τα μονοπώλια ή με το λαό , η με τον ιμπεριαλισμό η με το λαό.
Η Ελλάδα δεν θα γίνει Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, των χαμένων ελπίδων, με την συμμετοχή και την συναίνεση του ΚΚΕ.
Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, παλεύουμε και με τους σημερινούς συσχετισμούς, όμως δεν φθάνει η αντίσταση, δεν φθάνει η αντίθεση με τον τρόπο που κυβερνά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται αναμέτρηση με την στρατηγική τους. Χρειάζεται επιτελικός αγώνας που μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να οδηγήσει σε νίκη στο επίπεδο της εξουσίας. Αυτός είναι ο εργατικός, ο λαϊκός μονόδρομος.
Νέα πολιτική εξουσία υπέρ του λαού με τις παλιές σχέσεις ιδιοκτησίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει, καταδικασμένη να προδώσει. Η λογική του ενδιάμεσου σκαλοπατιού, η λογική ας κάνουμε ένα βήμα και μετά βλέπουμε αντιπροσωπεύει σήμερα ένα μεγάλο κίνδυνο, να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Άλλωστε το μάθημα του 1981 δεν είναι και πολύ μακριά......

Δύναμή μας η πρωτοπόρα θεωρία , η πρωτοπόρα πράξη!
Δύναμη και όπλο μας η ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η πείρα και τα διδάγματα από την ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, η επιστημονική εξέταση της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα!
Δύναμή μας η βεβαιότητα ότι θα επέλθει νέα εκτίναξη του κινήματος των λαών, νέος κύκλος κοινωνικών ανατροπών και σοσιαλιστικών επαναστάσεων.
Δεν το βάζουμε κάτω, πιστεύουμε στην δύναμη και τη θέληση του λαού. Πιστεύουμε στη νεολαία!"


..

Δεν υπάρχουν σχόλια: