Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ PCTV


Σιγά σιγά ότι "ενοχλεί" βγαίνει εκτός νόμου... Σε άλλη μία χώρα της δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας (KSM) σειρά έχει τώρα το PCTV (Κομμουνιστικό Κόμμα της Γης των Βάσκων).

Την περασμένη Τετάρτη άρχισε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας η εξέταση της υπόθεσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γης των Βάσκων PCTV (Partido Comunista de las Tierras Vascas) ή στη Βασκική γλώσσα* EHAK (Euskal Herrialdeetako Alderdi Komunista), το οποίο είναι φυσικά σίγουρο ότι θα τεθεί εκτός νόμου και αυτό, όπως και τα άλλα αριστερά κόμματα.














Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ από την εφημερίδα Έθνος:

"Ανατριχιαστικές διαστάσεις έχει πάρει το κύμα των δικαστικών διώξεων, καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, που έχει εξαπολύσει η Μαδρίτη εναντίον όλων όσοι θεωρεί ότι σχετίζονται με τη βασκική αυτονομιστική Αριστερά, με αποτέλεσμα η Χώρα των Βάσκων να μοιάζει σαν να τελεί υπό καθεστώς ανελέητης εσωτερικής κατοχής!

Τραγικές είναι οι ομοιότητες με τις διώξεις των αριστερών και των κομμουνιστών στη χώρα μας στα ανώμαλα μετεμφυλιακά χρόνια του τέλους της δεκαετίας του 1940, αρχών δεκαετίας του 1950, με μοναδική θετική διαφοροποίηση ότι στην Ισπανία... δεν εκτελούν τώρα τους Βάσκους κρατούμενους! Κατά τα άλλα, σε πολλές περιπτώσεις η συμπεριφορά του ισπανικού κράτους απέναντι στους Βάσκους είναι χειρότερη από εκείνη του ελληνικού ανώμαλου μετεμφυλιακού καθεστώτος.
Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έβγαλε στην παρανομία το κόμμα Βασκική Εθνικιστική Δράση (ANV) και κατάσχεσε την περιουσία του επειδή θεώρησε ότι σχετίζεται με το κόμμα Μπατασούνα, νόμιμο επί πολλά χρόνια, που όμως τέθηκε κι αυτό εκτός νόμου κάποια στιγμή επειδή κρίθηκε ότι συνδέεται με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ.


Το κόμμα που απαγορεύθηκε την Τρίτη είχε ιδρυθεί το 1930, αλλά τώρα, τριάντα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του αιμοσταγούς δικτάτορα Φράνκο, η Μαδρίτη έκρινε ότι πρέπει να το βγάλει παράνομο. Μιλάμε για ένα κόμμα που έχει 42 δημάρχους και 497 δημοτικούς συμβούλους στη Χώρα των Βάσκων!

Την Τετάρτη άρχισε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας η εξέταση της υπόθεσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γης των Βάσκων PCTV, το οποίο είναι φυσικά σίγουρο ότι θα τεθεί κι αυτό εκτός νόμου.

Άλλωστε στις 9 Φεβρουαρίου 2008 το μεν Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευε στο ANV να παρουσιαστεί στις βουλευτικές εκλογές ώστε να μην εκλέξει βουλευτές στο εθνικό κοινοβούλιο, ένας δικαστής δε... ανέστειλε για τρία (!) χρόνια τη δράση του ANV και του PCTV, έκλεισε τα γραφεία τους και πάγωσε τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.
Την ίδια μέρα, την Τετάρτη, άλλο ισπανικό δικαστήριο όχι μόνο διέλυσε μια μαζική οργάνωση αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους Βάσκους αριστερούς αυτονομιστές που τάσσεται υπέρ της χορήγησης αμνηστίας, αλλά και καταδίκασε 21 στελέχη της σε ποινές φυλάκισης... 8 έως 10 χρόνων!


Τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» που επιδιώκει «την ανατροπή της Ισπανίας στο έδαφος της Χώρας των Βάσκων»!

Αυτή ήταν η τρίτη δίκη αυτού του είδους. Το 2005 άρχισε η δίκη νέων Βάσκων που ανήκουν στις οργανώσεις νεολαίας Χαράι - Χάικα - Σέκι, που κατηγορούνταν ότι προκαλούσαν επεισόδια σε διαδηλώσεις στη Χώρα των Βάσκων, ανάλογα με αυτά που συχνά προκαλούν αναρχικές ομάδες στην Αθήνα.

Το 2007, λοιπόν, το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε... «τρομοκρατικές (!)» αυτές τις οργανώσεις και καταδίκασε 23 νέους σε φυλάκιση 6 ετών τον καθέναν!

Το 2006 άρχισε μια άλλη δίκη-μαμούθ, όπου δίκαζαν για έναν και πλέον χρόνο όποιον Βάσκο θεωρούσαν φίλο των αυτονομιστών (πολιτικούς, δημοσιογράφους, άτομα που υποστήριζαν την «πολιτική ανυπακοή» κ.λπ.), και στο τέλος έριξαν στα κάτεργα 47 από τους κατηγορούμενους, φυλακίζοντάς τους με εξοντωτικές ποινές από 9 έως 24 χρόνια!
Σειρά πολιτικών δικών πρόκειται να ακολουθήσει. Οπως με τα έκτακτα στρατοδικεία του μετεμφυλιακού κράτους και της δικτατορίας των συνταγματαρχών επιχειρήθηκε η εξόντωση των κομμουνιστών και της αντιδικτατορικής αντίστασης, έτσι και με την τακτική δικαιοσύνη και ένα εφιαλτικά ολοκληρωτικό νομικό πλαίσιο η ισπανική κυβέρνηση επιχειρεί να εξοντώσει την αντίσταση των Βάσκων και να τους εξανδραποδίσει.


Ίσως να τα καταφέρει, όπως τα κατάφερε και το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς.
Προ εικοσαετίας πάντως, όταν το ισπανικό κράτος είχε συγκροτήσει παράνομες ομάδες εκτελεστών από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, που κατ εντολήν κυβερνητικών αξιωματούχων δολοφονούσαν όποιον θεωρούσαν ότι ανήκει στην ΕΤΑ ή συνεργάζεται με αυτήν, οι δολοφονίες αθώων ήταν τόσες πολλές που η τακτική εγκαταλείφθηκε.


ΤΕΙΧΟΣ ΣΙΩΠΗΣ
Η συγκάλυψη μιας τραγωδίας

Οι Βάσκοι δεν έχουν πουθενά ισχυρούς φίλους, όπως φαίνεται. Ένα πέπλο σιωπής καλύπτει τις φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον τους. Μόνο διαβάζοντας τον ισπανικό Τύπο συνειδητοποιεί κανείς κάτω από ποιο καθεστώς ζουν. Στο εξωτερικό κανείς δεν γράφει γι αυτούς. Σε αντίθεση με τους Αλβανοκοσοβάρους, τους Νοτιοοσέτιους ή τους Αμπχάζιους, των οποίων το δικαίωμα στην ανεξαρτησία ξαφνικά έχει γίνει «ιερό και απαραβίαστο» για εκατομμύρια Ευρωπαίους, στη Χώρα των Βάσκων δεν υπάρχουν άνθρωποι που ποθούν την ανεξαρτησία τους, μόνο... «τρομοκράτες»!

Ούτε καν συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα επιτρέπει η Μαδρίτη στην τοπική δεξιά κυβέρνηση να διεξαγάγει, αν και τους δεξιούς Βάσκους αυτονομιστές δεν τους κλείνουν ακόμη στη φυλακή.
Μόνο τους αριστερούς, για την ώρα..."

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε:

1. http://es.wikipedia.org καθώς και μετάφραση από το google στα Αγγλικά
2. http://www.ehak-english.blogspot.com (Information about EHAK-PCTV - unofficial blog)
ενώ για τους όσους γνωρίζουν ισπανικά υπάρχει και το
http://lahaine.org/b2lharticulo.php?p=6970&more=1&c=1

* Βασκική γλώσσα (στα Βασκικά: Euskara) είναι η γλώσσα που μιλούν οι Βάσκοι που κατοικούν στα Πυρηναία, στην βορειοκεντρική Ισπανία καθώς επίσης και στην νοτιοδυτική Γαλλία. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως Χώρα των Βάσκων (Euskadi) με σημαντική πολιτική και πολιτιστική ανεξαρτησία. Πιο συγκεκριμένα οι Βάσκοι διατηρούν στην Ισπανία δύο αυτόνομες κοινότητες, την Euskadi και τη Navarra. Το επίσημο όνομα τις γλώσσας τους είναι euskara και συχνά συναντάται σε άλλες διαλέκτους ως euskera, eskuara και uskara. Αν και γεωγραφικά περιβάλλεται από Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες πιστεύεται πως δεν ανήκει σε αυτήν την γλωσσική οικογένεια. (πηγή: wikipedia)
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: