Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ - ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ


Κάναν' τα χαρτιά τους οι τελευταίοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, κτηνοτρόφοι του Αϊ-Στράτη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας.
Τους ζήτησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Την άδεια ίδρυσης ποιμνιοστασίων και τους τίτλους ιδιοκτησίας της γης. Ή έστω ένα μακροχρόνιο ενοικιαστήριο της γης όπου δουλεύουν. Πάει το πρόγραμμα.

Ολο το νησί, κι όταν λέμε όλο, ανήκει με βυζαντινά χρυσόβουλα Παλαιολόγεια στις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Διονύσιου και Καρακάλλου του Αγίου Ορους.

Και οι καλογέροι, που ως φορατζήδες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εμφανίζονται συχνά πυκνά στο νησί επιβαίνοντες συγχρόνων φουσκωτών σκαφών, αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν μακροχρόνια ενοικιαστήρια και υπογράφουν μόνο ετήσια ή διετή.
Κι αυτά έναντι μεγάλων ενοικίων που καταβάλλουν οι φτωχοί κτηνοτρόφοι ακρίτες στα μοναστήρια με εξαίρεση τη Μονή Μεγίστης Λαύρας, που έχει υπογράψει συμφωνία και αντί χρηματικού ποσού εισπράττει τα ενοίκια σε είδος και συγκεκριμένα σε βιολογικό τυρί!
Είναι νηστίσιμο άραγε το βιολογικό τυρί;

Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, οι καλόγεροι του Αγίου Ορους στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν τα αποκτημένα με βυζαντινά χρυσόβουλα μετόχια τους, δεν διστάζουν να γίνουν σκληροί διαπραγματευτές και σχετικά με την τιμή του ενοικίου, αλλά και με τον χρόνο μίσθωσης των βοσκοτόπων, που δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο και η Κοινότητα Αγίου Ευστρατίου δεν διαθέτουν εκτός των ορίων του οικισμού ούτε ένα στρέμμα γης.

Αντίθετα τα μετόχια των μονών κατέχουν περισσότερα από έξι χιλιάδες στρέμματα. Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αϊ-Στράτη, Χαράλαμπος Μακρής, είναι πλέον η κατάλληλη περίοδος να λυθεί το πρόβλημα με το ιδιότυπο αυτό ιδιοκτησιακό καθεστώς.
«Θεωρώ», λέει ο κ. Μακρής, «ότι το πνεύμα του χώρου του Αγίου Ορους και ο μοναχισμός δεν συνάδουν με τέτοιου είδους οικονομικές δραστηριότητες. Μετά και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να λυθεί το θέμα. Η άποψή μας είναι ότι η περιουσία που αποκτήθηκε με διάφορα αμφιβόλου νομιμότητας, σύμφωνα και με τα όσα διατύπωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χρυσόβουλα, πρέπει να περιέλθει στο ελληνικό Δημόσιο».

Απαλλοτρίωση
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από 42 χρόνια, το 1966, εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η διά νόμου απαλλοτρίωση των κτημάτων των μετοχίων του Αγίου Ορους, αλλά ύστερα από λίγους μήνες ήρθε το καθεστώς της χούντας και «έβαλε στα συρτάρια» το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Κοινότητας θα θέσει σχετικό ερώτημα προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης περί ισχύος του συγκεκριμένου νόμου. Ο κ. Μακρής είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι και στον Άρειο Πάγο καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν μπορεί με τα προικοσύμφωνα των Γατελούζων και τα χρυσόβουλα των Παλαιολόγων να ερημώνει το 2008 το ακριτικό μας νησί».

Πηγή: Ελευθεροτυπία 23/09/2008
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: