Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ


Τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Με την περιγραφή των πραγματικά άθλιων συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Κράτησης χιλιάδων μεταναστών στην Παγανή στη Μυτιλήνη, χωρίς όμως να αναφερθούν στις πραγματικές αιτίες και τους υπεύθυνους γι' αυτήν την κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε πως τερματίζουν την 4μηνη παρέμβασή τους από το Κέντρο λόγω έλλειψης υποστήριξης από τις αρχές.

Και μπορεί η καταγγελία για τις συνθήκες διαβίωσης να προκαλεί αίσθηση, ωστόσο το να μένει κάποιος μόνο σε αυτό, στην πραγματικότητα δε σημαίνει τίποτα. Όπως, για παράδειγμα, το να μην αναδεικνύεται ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που υλοποιείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πέρα από τον καθαρά κατασταλτικό και αντεργατικό χαρακτήρα που τη διακρίνει, εκφράζεται και στις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, τα οποία λίγο διαφέρουν από φυλακές ή στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Κράτησης Παγανής, όπως ανέφεραν οι ΓΧΣ:
Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και επιβαρύνει την υγεία των μεταναστών, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και βρεφών. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται. Δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης, ξεχωριστός χώρος εστίασης, τουαλέτες και ντους. Τα στρώματα είναι βρώμικα, δε διανέμονται σεντόνια και κουβέρτες, ούτε υλικά προσωπικής υγιεινής σε επαρκείς ποσότητες, ενώ για 3 μήνες δεν υπήρξε ούτε στοιχειώδης καθαρισμός του Κέντρου. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ψυχολογική βοήθεια είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και γι' αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η φυματίωση, η παρακολούθηση και θεραπεία τους δεν είναι δυνατή, αφού οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας! Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμιά διαφορετική πρόβλεψη για τις μητέρες με βρέφη ή μικρά παιδιά, ή για τις εγκύους.

Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Παγανή αναδεικνύουν πτυχές της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Ωστόσο, οι ΓΧΣ δήλωσαν ότι δε βρίσκονται «απέναντι» στην κυβέρνηση και στις αρχές, αλλά απέναντι στο πρόβλημα, χωρίς να κάνουν λόγο για την πραγματική αιτία.
Αρκέστηκαν στο να αναδείξουν ως πρόβλημα τη «μη ύπαρξη απαιτούμενης ευελιξίας από τις Αρχές», «τη διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ Αστυνομίας, Νομαρχίας, Λιμενικού» κλπ.
Η φροντίδα των μεταναστών πρέπει να είναι αναβαθμισμένη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, κεντρικά σχεδιασμένη.

Όταν αυτή επαφίεται στην «καλή θέληση» οργανώσεων και εθελοντών, θα γίνεται αποσπασματικά και όταν η συνεργασία λήξει, οι ευαίσθητες αυτές κοινωνικές ομάδες θα μένουν εκ νέου χωρίς καμιά στήριξη.

"Ρ" - 01/10/2008
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: