Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

"ΦΙΛΟΙ"...ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Σαφέστατο «κάλεσμα» εμπορευματοποίησης και των μνημείων της Λέσβου «έστειλε» χθες ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, από το νησί, όπου εγκαινίασε την αποκατάσταση του Κάστρου Μυτιλήνης.

«Αθωώνοντας» τη διαχρονική πολιτική εγκατάλειψης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο υπουργός είπε ότι η διατήρηση του μνημείου «δυσκολεύτηκε» ...επειδή η θέση του Κάστρου έχει τα «πλεονεκτήματα» της γεωμορφίας και του περιβάλλοντος, «που ίσχυαν από την αρχαιότητα για την ίδρυση των οικισμών»! «Δυστυχώς, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές, αυτό δυσκόλεψε τη διατήρηση των ιστορικών εγκαταστάσεων και αποτέλεσε σημείο τριβής του χθες με το σήμερα», με αποτέλεσμα «το Κάστρο να παρουσιάζεται ως ιδιαιτέρως εγκαταλελειμμένο, χωρίς την οργανωμένη μορφή που έπρεπε να έχει ο αρχαιολογικός χώρος»!

Για το «πάπλωμα» - τη χρήση του μνημείου - είπε ότι «χρειάζεται συντονισμός των ενεργειών όλων των φορέων και πολιτών», αφού η «ολοκληρωμένη προστασία και ανάδειξη» είναι «ευθύνη του κοινωνικού συνόλου και όχι μόνο των ειδικών».

Ιδού τι υπονόησε: Το 2007 ιδρύθηκε στο νησί ένας ακόμη «Σύλλογος Φίλων» των μνημείων, που τον περασμένο Μάη έστειλε στο ΥΠΠΟ «ατζέντα προτεραιοτήτων». «Αιχμή» των «Φίλων» είναι το αρχαίο θέατρο και όλα τα μνημεία της Μυτιλήνης.

Αναφερόμενος στην πληθώρα των μνημείων όλων των εποχών που περιμένουν «αξιοποίηση», ο «σύλλογος» σημειώνει ότι «όλα τα παραπάνω που προτείνονται, αποτελούν την ωρίμαση και υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που βασίστηκε στην πλήρη μελέτη της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (εκπονήθηκε το 1996, επί δημαρχίας Θεόδωρου Χοχλάκα): "Ανάπλαση της Επάνω Σκάλας και μετατροπή της περιοχής σε Πολιτισμικό Κέντρο - Αρχαιολογικό Πάρκο της πόλης" ώστε μαζί με το βυζαντινό κάστρο και το αρχαίο θέατρο, να αποτελέσουν τον πολιτιστικό - τουριστικό "άξονα" της βόρειας πόλης, που θα γίνει μοχλός ανάπτυξης ολόκληρης της Μυτιλήνης».

Σ' αυτό το «κοινωνικό σύνολο» θέλει να παραδώσει τα μνημεία η κυβέρνηση, με ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ, αφού επί κυβερνήσεών του οι επιχειρήσεις εκπονούσαν και «αρχαιολογικές» μελέτες!!!

"P" - 04/10/2008
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: