Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΝΗΣΙΩΤΕΣ & ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ


Παρατημένα τα νησιά και χιλιάδες εργάτες της θάλασσας, καθώς ετοιμάζεται νέο γιουρούσι με επιδοτήσεις και πετσόκομμα δικαιωμάτων

Με ένα καράβι εξυπηρετούνται πλέον τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα Μήλος, Σέριφος, Σίκινος, Σέριφος, Φολέγανδρος, Ανάφη και έπεται συνέχεια.
Με απομόνωση απειλείται και η Λήμνος, ενώ ο Αϊ - Στράτης είχε να δει καράβι μία βδομάδα!

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μαζί με τους ναυτεργάτες - πάνω από 2.000 είναι αυτή τη στιγμή απλήρωτοι, είτε διωγμένοι, είτε εγκατελειμμένοι στα πλοία - άρχισαν να βιώνουν τα δραματικά αποτελέσματα από τη γενικευμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με όπλο την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και σημαία τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε το νομαρχιακό συμβούλιο Κυκλάδων για τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση. Συμμετείχε και ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμμένος ο οποίος το μόνο που υποσχέθηκε στους νησιώτες ήταν ότι πέρα από την αύξηση των επιδοτήσεων των εφοπλιστών από τον κρατικό προϋπολογισμό που φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, η κυβέρνησή του θα διεκδικήσει επιδοτήσεις και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τον Χειμώνα το νησί τίθεται «ουσιαστικά σε απομόνωση» και καλεί τους εργαζόμενους, τους κατοίκους των νησιών που βλέπουν «να χειροτερεύει η ζωή τους εξαιτίας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, να δουν τις αιτίες και τους αίτιους των προβλημάτων αυτών. Να στρέψουν την πλάτη τους στα κόμματα της πλουτοκρατίας και στους υποστηρικτές της ΕΕ και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ και πολιτικά το ΚΚΕ». Να απαιτήσουν σύγχρονα και ασφαλή πλοία, καθημερινή σύνδεση, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, φτηνά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί του Πειραιά, οι οποίοι πλήττονται από τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα. Η πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για κινητοποιήσεις με αίτημα την «Ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των Συναδέλφων στα Σχολεία που βρίσκονται στα νησιά».

Αντιδρούν στην απόλυση

Σε τετράωρη στάση εργασίας ( 8 π.μ. - 12 μ.) προχώρησαν χτες οι ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας με απόφαση του Σωματείου «Αγιος Σπυρίδων» αντιδρώντας στην αναίτια και αυθαίρετη απόλυση του 35χρονου ναυτεργάτη Σπύρου Πανταζή.

Απόλυση για την οποία η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αικατερίνη» δεν έδωσε καμία εξήγηση. Οι ναυτεργάτες που συμμετείχαν καθολικά στην κινητοποίηση έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους από την Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, περιφρούρησαν με επιτυχία τον αγώνα τους και αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την επόμενη Δευτέρα 13 Οκτώβρη.

"Ρ" - 08/10/2008
..

Δεν υπάρχουν σχόλια: