Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΙΑΣΟΥ


Τουριστικός Οδηγός - Tourist Guide Ιούνιος 2008
Συγχρηματοδότηση: Δημόσια Δαπάνη και Πόροι Δήμου Αγιάσου
Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσκουδής, Τάκης Βαλάκος
Κείμενα: Παναγιώτης Σκορδάς, Παναγιώτης Κουτσκουδής
Φωτογραφίες: Κυριάκος Συκάς, Γιάννης Καρατζάς, Στρατής Τσουλέλλης, Μιχάλης Κορομηλάς, Μάκης Αξιώτης, Στρατής Φραντζέσκος, Αναγνωστήριο Αγιάσου
Μετάφραση: Hanna Gaganis


γράφει η Ανθούλα Δανιήλ*




Ο τουριστικός οδηγός «Αγιάσος - Agiassos» είναι προφανές ότι είναι δίγλωσσος και επιπλέον είναι πολύχρωμος, εικαστικός και καλλιτεχνικός. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση, σε πολύ ωραίο χαρτί και με φωτεινές και εξιδανικευτικές φωτογραφίες.
Τον προλογίζει θερμά ο δήμαρχος της Αγιάσου, Χρύσανθος Χριστόφα Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος ανοίγει την επικοινωνία με τις πληροφορίες που δίνει για τον τόπο και τη διάθεση του αναγνώστη με την καλλιτεχνική γραμματοσειρά.

Έτσι από την πρώτη κιόλας επαφή με την «Αγιάσο» ο αναγνώστης κερδίζεται και αιχμαλωτίζεται. Φυλλομετρώντας, διαβάζοντας και βλέποντας, ανακαλύπτουμε τη δομή του Οδηγού.
Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην αρχιτεκτονική και τις εκκλησίες του χωριού. Οι εκκλησίες εξετάζονται, η κάθε μία λεπτομερώς και, φυσικά, συνοδεύονται με την κατάλληλη φωτογραφία.
Η ιστορία του τόπου αρχίζει από τα αρχαία χρόνια, βεβαίως, αλλά πολύ συνοπτικά, ενώ γίνεται αναλυτική στη συνέχεια, όταν αναφέρεται στα βυζαντινά, πράγμα φυσικό, αφού θα πρέπει να ερμηνευτεί π.χ. το όνομα του χωριού (Αγιάσος < Αγία-Σιών) και να δοθούν άλλες πληροφορίες σημαντικές για τη φυσιογνωμία του τόπου. Η Αγιάσος είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του βουνού Όλυμπος. Το τοπίο της θυμίζει χωνί, εφόσον όλες οι υψομετρικές καμπύλες συγκλίνουν προς την κορυφή, πράγμα που υπαγορεύει τη ρυμοτομία της, αλλά και τη μορφή των σπιτιών. Θαυμαστή είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και τα υπέροχα καλντερίμια της. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ενότητα είναι αφορώσα το Περιβάλλον και τις Πεζοπορικές Διαδρομές.
Η εξοχή της Αγιάσου ανήκει στα τοπία ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους για το τοπίο της, τα νερά της, τα γεωλογικά στοιχεία της, τις ανθρώπινες κατασκευές της, την υπέροχη θέα της προς τον κόλπο της Γέρας, την οργιώδη βλάστηση, τη σπάνια ορχιδέα, το βότανο του Προφήτη Ηλία, το δάσος της καστανιάς και της πεύκης.
Ο Οδηγός παραθέτει κατάλογο των πεζοπορικών διαδρομών.

Μια άλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στα Πανηγύρια και τις Γιορτές και φυσικά όλοι γνωρίζουν τη σκωπτική διάθεση των κατοίκων. Διασημότερο όλων είναι το Καρναβάλι που έχει την καταγωγή του στις αρχαίες βακχικές γιορτές. Κι ακόμα σημαντικές είναι οι Γιορτές του Κάστανου και του Κερασιού, συνδεδεμένες με την αγροτική παραγωγή, όπως είναι φυσικό.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι στην Αγιάσο η Κεραμική και η Ξυλογλυπτική.
Πανέμορφα αντικείμενα, χρηστικά και διακοσμητικά, από πηλό και ξύλο, περίτεχνα διακοσμημένα, κρέμονται στους τοίχους των σπιτιών, μπαίνουν στο τραπέζι ή στον μπουφέ και συχνά είναι γεμάτα από τα εκλεκτά εδέσματα που παράγει ο τόπος.
Γιατί πρέπει, οπωσδήποτε, να μνημονευτούν οι ποικίλοι και ωραίοι μεζέδες, τα παξιμάδια, τα τυριά, τα «γιαπράτσια», οι «φούντες», τα «πτάρια» και πολλά προϊόντα που βρίσκει ο επισκέπτης στα καταστήματα.
Δε θα έπρεπε να παραλείψουμε τα όμορφα υφαντά και μεταξωτά, δείγματα μιας γνήσιας λαϊκής τέχνης, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Τέτοια καλλιτεχνήματα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει και να προμηθευτεί στον Αγροτομεταποιητικό Συνεταιρισμό Γυναικών της Αγιάσου.

Τέλος, ο Πολιτισμός.
Το Αναγνωστήριο, το οποίο από το 1894 που ιδρύθηκε, παρά τις δυσκολίες, πολέμους, καταστροφές, συνεχίζει την πορεία του. Στεγάζεται στο κτήριο της Βιβλιοθήκης και του Κινηματοθεάτρου.
Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί χιλιάδες βιβλία, παλιά και νέα, ελληνικά και ξένα και διαθέτει άνετους χώρους για μελέτη.
Το Κινηματοθέατρο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα άλλα των μεγάλων αστικών κέντρων.
Το Λαογραφικό Μουσείο εκθέτει κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, υφαντά. Υπάρχει, επίσης, αρχείο με μαγνητοφωνημένες μουσικές παραδοσιακές συνθέσεις, καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη θεατρική δραστηριότητα του Αναγνωστηρίου.
Ακόμα, υπάρχει Πινακοθήκη με έργα Λεσβίων ζωγράφων, δανειστική βιβλιοθήκη, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακής μουσικής, κιθάρας, χορού και θεάτρου για όλες τις ηλικίες. Στο προαύλιο του ναού της Παναγίας υπάρχει Εκκλησιαστικό Μουσείο, ανάμεσα στα εκθέματα του οποίου συγκαταλέγεται Σταυρός με Τίμιο Ξύλο, δύο φύλλα Ευαγγελίου του 5ου αιώνα από μεμβράνη και διάφορα εκκλησιαστικά είδη.
Στον ίδιο χώρο λειτουργεί κι ένα ακόμα Λαογραφικό Μουσείο με αφιερώματα στην Παναγία, ανάμεσα στα άλλα. Λαογραφική Συλλογή υπάρχει και στο Μουσείο Τζίνη με χειροποίητα προϊόντα της αγιασώτικης βιοτεχνίας.

Η περιδιάβαση στον Οδηγό τελειώνει με τα βιβλία που έχουν γραφτεί για την Αγιάσο, καθώς και τις εκδόσεις που σχετίζονται με αυτήν.

Ο αναγνώστης δεν αισθάνεται απλώς ότι ενημερώθηκε· μπορεί αυτός να είναι ο στόχος του Οδηγού, όμως το θαυμάσιο αυτό χωριό του ωραίου ελληνικού νησιού μας, τον προκαλεί και τον προσκαλεί όχι μόνο να διαβάσει, να δει και να θαυμάσει, αλλά του κεντρίζει την επιθυμία να επισκεφθεί το νησί και την Αγιάσο και με όλες τις αισθήσεις να γευτεί τις απολαύσεις που προσφέρει στην ύλη και στο πνεύμα.
Πρέπει να συγχαρούμε τους συντελεστές αυτής της έκδοσης, τους συγγραφείς, που ερεύνησαν τόσο λεπτομερώς όλα τα αφορώντα το χωριό, και τους φωτογράφους που τόσο μαγευτικά ο φακός τους απέδωσε τις ομορφιές του τοπίου.
.................................
*Η Ανθούλα Δανιήλ είναι Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας.
πηγή: www.emprosnet.gr
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: