Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Να γίνει ουσιαστικός αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, με άμεσες παρεμβάσεις και προτεραιότητες σε σχολεία, νοσοκομεία, μαζικούς εργασιακούς χώρους και σε λαϊκές κατοικίες ζητά η ΝΑΣ.
Επιπλέον, θεωρεί απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ανακατασκευή, την ενίσχυση των κτηρίων με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές, τη δημιουργία και προστασία των αναγκαίων ελεύθερων χώρων, το δημόσιο έλεγχο των όρων δόμησης και κατασκευής των κτηρίων και των έργων, την ενίσχυση με μέσα και προσωπικό των μηχανισμών αντιμετώπισης των συνεπειών των σεισμών.
Ακόμη η παράταξη ζητά άμεση σύγκληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για ολόπλευρη ενημέρωση, συζήτηση και λήψη αποφάσεων για άμεσα αναγκαία μέτρα.

Η νομαρχιακή παράταξη που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε., επαναφέρει το θέμα με αφορμή τις πρόσφατες τραγικές συνέπειες που είχε ο σεισμός στη Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας με τους εκατοντάδες νεκρούς, τους χιλιάδες τραυματίες, τις τεράστιες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, σπίτια, εγκαταστάσεις και υποδομές, οι οποίες υπολογίζονται να προσεγγίζουν το ποσό των 20 δισ. ευρώ.
«Η χώρα μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, «είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης (εκλύεται σ’ αυτή το 50% της σεισμικής ενέργειας της ηπείρου), κατατάσσεται δε στην 6η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 1973 έως το 2008 είχαμε 14 μεγάλους σεισμούς άνω των 5,9 Ρίχτερ. Το 1953 ο καταστρεπτικός σεισμός της Ζακύνθου με 7,2 ρίχτερ είχε 455 νεκρούς. Το 1968 στον Άι-Στράτη υπήρξαν 20 νεκροί. Τα τελευταία 35 χρόνια είχαμε ένα μεγάλο σεισμό κάθε 2,5 χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα θρηνήσαμε 255 θύματα (143 μόνο στην Αθήνα το 1999) με ανυπολόγιστες ζημιές.»



Η ΝΑΣ κατηγορεί το νομάρχη ότι μέχρι σήμερα (εκτός από μερικούς ελέγχους σε σχολικά κτήρια) δεν έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα για αντισεισμική θωράκιση ώστε οι καταστροφές και οι θάνατοι από αναπάντεχο ισχυρό σεισμό να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν. Παράλληλα θυμίζει την καμπάνια που είχε κάνει η νομαρχιακή επιτροπή του Κ.Κ.Ε. για το θέμα αυτό, τις παρεμβάσεις που είχε κάνει η παράταξη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, την ενασχόληση του ΤΕΕ, αλλά και τα άρθρα του κ. Γιώργου Χουτζαίου.
Τα δημόσια κτήρια που χρήζουν άμεσου αντισεισμικού ελέγχου κατά τη ΝΑΣ είναι 450 δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, που στεγάζουν χιλιάδες εργαζομένους και μαθητές.
Στα 215 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο φοιτούν περίπου 12.000 μαθητές και διδάσκουν περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί.



της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPIΔAKH
emprosnet, 14/05/2009


....

Δεν υπάρχουν σχόλια: