Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Μπαταριές, Μπουταριές και το Αξιόπλοον...

Να 'μαστε, λοιπόν, την επόμενη μέρα των πολυπόθητων εκλογών. Ποιος πρωταγωνιστεί τώρα εκ του αποτελέσματος; Μα η απάντηση είναι εύκολη ακόμη και για τα παιδιά του νηπίου. Οι δημοσκοπήσεις και η τρόικα! Η ανεργία και η ακυβερνησία! Η δεξιά και η αριστερά! Με κορυφαία του χορού την... Ερμηνεία των αποτελεσμάτων!

Κακά τα ψέματα, σύντροφοι, έχουμε τόσες ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος όσοι και οι Ελληνες πολίτες και οι ανάγκες τους, όσα τα κόμματα και οι νέες προεκλογικές τους σκοπιμότητες ή στοχοθεσίες. Τι χάθηκε σ' αυτές τις εκλογές είναι βέβαιο. Η έντεχνη, άθλια και χειραγωγική αντίληψη, παλιάς κοπής και οδυνηρής εμπειρίας που λεγόταν «Αθωότητα» του Ελληνα ψηφοφόρου. Το έργο του υπαρκτού καπιταλισμού παίζεται και πεθαίνει και ανασταίνεται με πολέμους, αιώνες τώρα στην Ευρώπη των ιδεών και των ζυμώσεων, του πολιτισμού και της επιστήμης, των λαών που δημιούργησαν εντός κι εκτός της γεωγραφικής πρόσληψης της Ευρώπης τόσα θαύματα όσα και τραύματα υπέστησαν. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δεν λέγονταν προεκλογικώς με το πρώτο γάλα αλλά με το κοκτέιλ και το ποτάκι, με το δήθεν και με το σποτάκι των παλιάς και νέας κοπής αστών και ψευδοαστών.
Οι Ελληνες δεν ψήφισαν για σύνθεση κυβέρνησης, για αντιμνημονιακή αριστερο-δεξιο-φασιστική σύνθεση της αντίστασης όπως αποτυπώθηκε από το ψευτοδίλημμα με τα εισερχόμενα στη Βουλή κόμματα που φόρεσαν την αντισυστημική λεοντή για να ξεγελάσουν το πόπολο. Ούτε για να σωθεί η πατρίδα, μερικώς εκχωρημένη από το 1980 έτσι κι αλλιώς στην πατρωνία της ευρωτροϊκάνικης ανίερης συμμαχίας της εποχής. Μήτε οι σημερινοί αστοί ξέφυγαν από τον οικονομικό κομπραδόρικο φιλελληνισμό. Ετσι ψήφισαν, μ' εκείνο το «πάμε σαν άλλοτε» που εμπορεύεται με επιτυχία ελπίδες στη θεσμικά και πανευρωπαϊκά εξαθλιούμενη εργατική τάξη, με την όποια σύγχρονη μορφή της. Ψήφισαν εν πολλοίς επιβιωτικά και βολικά πετώντας το μπαλάκι στους βρωμερούς πολιτικούς να τους λύσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Πέταμα ευθύνης και πέταμα χειραφέτησης πάνε αντάμα. Η στολή παραλλαγής σε κρύβει προσωρινά μέσα στο άθλιο το περιβάλλον. Είναι ωραία να φωνάζεις πιάστε το δημόσιο λειτουργό που έβγαζε ψεύτικα επιδόματα τυφλότητας. Αλλά άμα πρέπει να τιμωρήσεις και τις χιλιάδες πολίτες Ελληνες, πατριωτάκια που τα τσέπωναν επί χρόνια, γαλάζια ή πράσινα, τι κάνεις; Μα απλό. Ψηφίζεις δύο ΠΑΣΟΚ, ένα μνημονιακό κι ένα αντιμνημονιακό (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Ψηφίζεις και δύο ΝΔ. Μνημονιακή (Σαμαράς) και μία αντιμνημονιακή (Καμμένος). Δύο μπαλαντέρ. Μια νεστόρειας σοφίας διαιτητική αριστερά (ΔΗΜΑΡ) κι έναν απαραίτητο συνήγορο του διαβόλου διά την τήρησιν της καθεστηκυίας τάξεως («Χρυσή Αυγή»).
Το ΚΚΕ στη θέση του. Στη μέση της πραγματικής γραμμής της ζωής. Νηογνώμονας του εργατικού κινήματος. Που κρίνει με τον κόπο και τον ιδρώτα του, τον σημερινό κι όχι στο όνομα κεφαλαιοποιημένων αγώνων που δικαιώθηκαν απ' την ιστορία κι όχι από την εκλογική παρουσία σε χαλεπότερους των σημερινών καιρούς, το αξιόπλοον του σκάφους. Η κατάσταση του ΚΚΕ δεν κρίνεται παρά στα καρνάγια και τα λιμάνια και τα αληθινά σύγχρονα φυλλάδια των αγώνων. Μέσα αλλά κυρίως έξω ο νηογνώμονας ξέρει ότι κρίνει και κρίνεται το αξιόπλοον του σκάφους Ελλάδα. Από την υγεία, την επιμονή, την αγάπη για τη ζωή του πληρώματος του καραβιού, του λαού, του εργαζόμενου. Ηταν και είναι μέτρο υγείας λαϊκών αγώνων το Κόμμα. Ευτυχώς δεν υποχώρησε. Δυστυχώς δεν έφτασε να γίνει φάρμακο και να πειστεί ο άνεργος κι ο υποψήφιος άνεργος ότι μπορεί και πρέπει να έχει και δουλειά και πλούτο χωρίς αφεντικά. Αυτά για τώρα. Σε λίγο, μόλις μπούμε για τα καλά στη νέα προεκλογική περίοδο που άρχισε απ' το πρωί των διερευνήσεων της σύνθεσης ευρωφρανκενστάιν... θα πέσουν κι άλλες φανερές μπαταριές και μπουταριές. Ο Μητσοτάκης θα ξαναπεί πως είμαστε παράνομοι οι του ΚΚΕ ως αντιευρωπαϊστές. Τον είχε προλάβει ο Μπουτάρης. Θα ντύσουν την προτροπή και με ολίγην από χρυσαυγή. Μπουταριές και μπαταριές μαζί, να φαίνεται δημοκρατική κι αντιστασιακή η υποταγή στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο εξ ορισμού «πεφωτισμένη δεσποτεία». «Ακρα δεξιά» και «άκρα αριστερά» εκτός, για να μείνει το γήπεδο ελεύθερο να παίξουν μπάλα στη σέντρα οι βολικοί αριστεροί με τους βολικούς δεξιούς και να πετάει χαρτονομίσματα και ευλογίες το κονκλάβιο του κεφαλαίου.
Προσοχή. Θα κακοφορμίσει αυτή η «διορθωτική» εκλογή. Θα λυγίσουν και σίδερα και θα σπάσουν και κουπιά. Το περιστέρι πέρασε τις συμπληγάδες. Το καράβι μας για να περάσει θέλει και κουπί γερό κι αρμονικό, με ρυθμό και πάθος, και κουράγιο από το διπλανό. Θέλει και τιμονιέρη.Το Κόμμα, που μελετάει τον καιρό και τα σημάδια κι από κει κι από δω. Κι όσοι κουράστηκαν στα κουπιά, ας πάρουν όχι μια, όχι δυο, ανάσες εκατό. Από αύριο το πρωί δηλαδή, θέλει βοήθεια το κουπί. Και νερό, και φαΐ, και γάζα η πληγή και μια μολόχα στης τσουκνίδας την πληγή. Κι ένα τραγούδι κι ένα ποίημα. Μήτε του θρίαμβου μήτε του μοιρολογιού. Για τον αγώνα τον καλό, θάλασσα κι αλμυρό νερό να σε ξεχάσω δεν μπορώ! Και καράβι χωρίς θάλασσα δε γίνεται.

Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: