Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  Β. ΑΙΓΑΙΟΥ  ΣΤΟ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


14 Μαΐου  2012

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό  ζήτημα: την εξάπλωση χιλιάδων ανεμογεννητριών (α/γ) στα βουνά και τα νησιά μας. Το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και ο νόμος Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2010) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο.

Σε αυτά τα πλαίσια στις  η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εντός των σχεδίων να παραχωρήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στη Λέσβο, Λήμνο, Χίο στην εταιρία  συμφερόντων του ομίλου Ρόκα, όπως έπραξε στην Ικαρία με τον όμιλο Μυτιληναίου για να δούμε και το μοίρασμα ρόλων. Πρόκειται για μια γιγαντιαία εγκατάσταση που προβλέπει να εγκατασταθούν τεράστιες ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 706 Mwh που θα καταλάβουν καίρια σημεία των βουνών των νησιών μας εντός  Natura και αρχαιολογικών χώρων.

Η σκοπιμότητα του έργου είναι ξεκάθαρη: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού των νησιών μας και εγγυημένη πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω της διασύνδεσης σε υψηλότατες τιμές για σίγουρα υπερκέρδη. Συγκεκριμένα στην πρόσφατη ημερίδα στη Χίο μου ειπώθηκε από τον υπεύθυνο της ΔΕΗ ότι η μεγαβατώρα της κοστίζει 50 Ευρώ και στην Ρόκας θα πληρώνεται 125 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε τα κόστη που θα μετακυλίονται στην πλάτη του λαού.

Η στήριξη - με την αδειοδότηση και την κρατική χρηματοδότηση - που παρέχουν οι κυβερνήσεις, στους «επενδυτές» για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και τεράστιων Αιολικών Πάρκων ανεμογεννητριών, αποτελεί μια  ακόμα πρόκληση με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πράσινες μπίζνες» σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του!

Η πολιτική προώθησης των ΑΠΕ έχει διαμορφωθεί τυφλά υπέρ της μαζικής εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) αγνοώντας τις συνέπειες εγκατάστασής τους σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία και σε αυτό καθ’ εαυτό το παραγωγικό  πρότυπο του κάθε τόπου.

Παράλληλα, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές πολλαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Όλα αυτά θα πληρωθούν από εμάς !!!!!

Τελικά, οι πραγματικά ωφελημένοι είναι οι τράπεζες, που χορηγούν «πράσινα δάνεια» και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων

Ο ισχυρισμός ότι με την κατασκευή μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ αντικαθιστούμε τους συμβατικούς σταθμούς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Τα χιλιάδες ΜW αιολικής ενέργειας που σχεδιάζονται να διεισδύσουν στο σύστημα της χώρας, πρέπει να υποστηρίζονται από αντίστοιχα ΜW ενέργειας εργοστασίων άνθρακα, λιγνίτη ή φυσικού αέριου. Με τα λόγια της E.ΟΝ Netz (2005), της εταιρείας που λειτουργεί τα περισσότερα Αιολικά Πάρκα στη Γερμανία, «τα ΑΠ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παρά μόνο σε ένα περιορισμένο βαθμό». Το Der Spiegel (2007) αναφέρει ότι η Γερμανία αν και διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική ισχύ 16.000 MW, ετοιμάζει 26 νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα. Η Δανία που έχει εγκατεστημένη αιολική ισχύ άνω των 6.000 MW δεν έχει κλείσει τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (Mason, 2005).

Συνοψίζοντας τα προηγούμενα, η αιολική ενέργεια παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα είτε για να στηρίξει κεντρικά το εθνικό σύστημα ενέργειας είτε στην ικανότητά της να μειώσει τους ρύπους που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Συνοπτικά τα μειονεκτήματα της μαζικής εξάπλωσης των α/γ είναι:

    - Οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα όποτε το χρειαζόμαστε.  παραγωγή ρεύματος είναι ασταθής γιατί εξαρτάται από τη διακύμανση του ανέμου.
   - Παράγουν πραγματική ισχύ κατά 25% έως 30% χαμηλότερη της ονομαστικής.
   - Tο γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες απαιτούν την παράλληλη λειτουργία υποστηρικτικών σταθμών ορυκτών καυσίμων και παράγουν ενέργεια λιγότερη του μισού της ονομαστικής αξίας τους, σημαίνει ότι εξοικονομούν μικρότερο ποσό CO2 από αυτό που διατυμπανίζεται.
    - Η αιολική ενέργεια δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα γι’ αυτό απαιτεί μόνιμη επιδότηση στην τιμή αγοράς που την χρεώνεται ο καταναλωτής.
   - Η μαζική εξάπλωση των ανεμογεννητριών στη χώρα μας θα έχει τεράστια επίπτωση στο ελληνικό τοπίο τόσο εξαιτίας του ασύμβατου μεγέθους, όσο και εξαιτίας των εκτεταμένων επεμβάσεων (δρόμοι, δίκτυα).
     - Οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων που θα ζουν μαζί με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.
(Στη Δανία π.χ. οι περιοχές τουριστικού προορισμού παραμένουν ελεύθερες από οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στη χώρα μας που συνεχώς τονίζουμε τη σημασία του τουρισμού για την τοπική ανάπτυξη, δεν φαίνεται να έχουμε σκεφθεί σοβαρά την αρνητική επίδραση που θα έχει η μαζική εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε μια ζωτική οικονομική δραστηριότητα για πολλές περιοχές).

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, γεωθερμία κλπ) μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού μας  μόνο μέσα στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού με τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου που θα υπηρετεί την εξουσία του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.

Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση, στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες και κάτω από το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας με δωρεάν επιδοτήσεις για καθαρά ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας και σε επίπεδο δήμου, δημόσιων κτιρίων κλπ. Τονίζουμε πως το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι «…η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει ως όριο τη φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών. Ήπιο και βιώσιμο ηλεκτρικό δίκτυο μικρής νήσου δεν μπορεί ποτέ να είναι μείζον δίκτυο υψηλής τάσης, γιατί ένα τέτοιο δίκτυο αντιστρατεύεται και βλάπτει τη βιωσιμότητα του νησιού ως ιδιαιτέρου και αυτοτελούς οικοσυστήματος,….».

Σε ότι αφορά την Λαϊκή Συσπείρωση Β Αιγαίου, το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ και τους συμμάχους του, ξεκαθαρίζοντας την θέση μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας ΡΟΚΑ ή όποιας άλλης, τονίζουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι για τους λόγους που αναφέραμε.

Ζητάμε λοιπόν επειδή τρέχουν οι ημερομηνίες να μπει το παραπάνω θέμα  άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει σαφή θέση.
 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: