Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ... ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΙΝ», ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑ». ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΝΤΑ».


Του Μάνου Δούκα *

Υπάρχει κάποιος που δεν ήθελε το ΚΚΕ να είχε πάρει μεγαλύτερο ποσοστό; Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι το δικαιούμασταν; Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι το είχαμε και μας το στέρησαν; Νομίζω ότι απ΄ όλους εμάς που πήραμε μέρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δουλειά του κόμματος για τις εκλογές, δεν υπάρχει κανένας που να αμφιβάλει. Μένει λοιπόν να εκτιμήσουμε γιατί έγινε αυτό. Πως τα κατάφεραν οι «άλλοι»;  Γιατί δεν καταφέραμε εμείς να κατακτήσουμε μεγαλύτερο ποσοστό; Φταίει το «σύστημα» κι η «κατάσταση»; Φταίει «ο κόσμος»; Ή φταίμε εμείς κι οι αδυναμίες μας;


1.   ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΨΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΗ ΡΩΜΗ ;
Νομίζω πως όχι. Μας φόρτωσαν προεκλογικά (με τη μαύρη προπαγάνδα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) διάφορα: «Το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει» ... «Το ΚΚΕ περιμένει τη λύση όλων των προβλημάτων στη Δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού» ... «Το ΚΚΕ δε θέλει την ενότητα της αριστεράς» ... «Αυτό περίπου που λέει το ΚΚΕ εμείς μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα» ... «Το ΚΚΕ είναι ένα συστημικό κόμμα». Το θέμα μου δεν είναι να δώσω απάντηση επί της ουσίας σ΄ αυτά. Το κάναμε (κι εγώ προσωπικά) στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα το ξανακάνουμε.

Αναρωτιέμαι όμως: Μπορούσαμε να ανατρέψουμε αυτή την μαύρη προπαγάνδα που είχε στηθεί από 10 κανάλια, 10 κόμματα και χίλιους καθηγητάδες, δημοσιολόγους, παπαγάλους, πολιτικούς κλπ. Και πως;

Η κοινή γνώμη καθοδηγείται πάντα απ΄ το κυρίαρχο σύστημα. Έτσι και τώρα. Δεν είναι περίεργο που δε μας έβγαζαν στην τηλεόραση παρά μόνο όταν δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Δεν είναι περίεργο που όλοι είχαν στόχο το ΚΚΕ. Δεν είναι περίεργο που το σημαντικότερο εργαλείο τους σ΄ αυτή την επίθεση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όλα αυτά που δήθεν είπε το ΚΚΕ στην προεκλογική περίοδο (δε θέλουμε να κυβερνήσουμε,  στέλνουμε τη λύση των προβλημάτων στο σοσιαλισμό, κλπ) δε τα είπαμε εμείς, αλλά τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ... τα είπαμε εμείς. Και τον βοήθησαν όλοι να τα προβάλει στα κανάλια και στις συνηδήσεις των ανθρώπων. Πως μπορούσαμε εμείς να μπούμε στα σπίτια και στα μυαλά όλων αυτών των ανθρώπων που τους έγινε πλύση εγκεφάλου με όλα αυτά τα ψέματα;

     2. ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΠΟΤΕ Η ... «ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» ΤΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟ; Σίγουρα όχι.
Δεν μας φαίνεται περίεργο που ουσιαστικά μας είχαν αποκλείσει απ΄ την τηλερόραση. Δε μας φαίνεται περίεργο που που οι μόνες αναφορές της τηλεόρασης στο ΚΚΕ ήταν συκοφαντίες, διαστρεβλώσεις των θέσεών μας, ψέματα και επιθέσεις στους εκπροσώπους μας. Μας φαίνεται και εξ ίσου «φυσιολογικό» η τηλεόραση των εργολάβων να «παίζει» τα ρέστα της στο ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτός είναι πια το σενάριο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού κι ο κατ΄ εξοχήν ικανός αντίπαλος να πλήξει το ΚΚΕ.

3.   ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΟΤΙ Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ... ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ; Νομίζω ότι όπως και να το έλεγε πάλι θα ήθελαν να τον κάψουν.
Σκέφτομαι: φταίει άραγε κι η δική μας προπαγάνδα; Όλοι μας το σκεφτόμαστε. Και σίγουρα έχουμε αδυναμίες. Όμως πως μπορείς να πεις αυτό που λέει το ΚΚΕ με «εύπεπτο» και «εύκολο» τρόπο; Ίσως έπρεπε να απαντήσουμε πιο έντονα και πιο καθαρά στο ότι εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε την εξουσία κι όχι να αλλάξουμε την διακυβέρνηση. Ίσως έπρεπε πιο δυνατά και καθαρά κι όλο το προηγούμενο διάστημα να έχουμε προβάλλει τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα μας στη βουλή και στο λαό για το σήμερα (προτάσεις νόμου για την ανεργία, για τα χαράτσια, για τους αγρότες, κλπ). Ίσως έπρεπε στους αγώνες μας να κάνουμε πιο καθαρό το ότι έχουμε αιτήματα που τα ζητάμε «σήμερα», παράλληλα με την ανάγκη πολιτικοποίησης της πάλης για την κοινωνική αλλαγή. Όμως - κατά τη γνώμη μου - το κύριο δεν είναι οι αδυναμίες μας. Είναι ότι το πολιτικό σύστημα αποφάσισε να αναδιοργανωθεί κι εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου και καλά επεξεργασμένη επίθεση στο κόμμα μας, με κύριο φορέα την τηλεόραση και το ΣΥΡΙΖΑ. Μια επίθεση που άρχισε από πολύ νωρίς στο κίνημα με τις πλατείες και τις αυθόρμητες μαζώξεις που μέσα χωρούσαν όλοι τους - ακόμα κι η χρυσή αυγή. Τις μαζώξεις των αυθόρμητων που όρισαν σαν ισότιμο διαδηλωτή και εκφραστή της αγανάκτησης τη χρυσή αυγή. Κι ο κόσμος που δεν είναι αποφασισμένος να γίνει πρωταγωνιστής ... αυτός ο κόσμος που έχει διαπαιδαγωγηθεί δεκάδες χρόνια τώρα να αναθέτει εντολές σε «σωτήρες» και «φωστήρες», προτίμησε την αυτάτη πάλι. Όπως και το 1981. Και για το ΚΚΕ σκέφτηκε όπως λέει ο Σαββόπουλος: «Αφού δεν είχε λόγια ευχάριστα να πεί ... καλύτερα να μη μας πεί κανένα». Κι όταν ο κόσμος «τσιμπά» στις αυταπάτες, δε φταίει αυτός ο κόσμος που ζητά γρήγορες κι εύκολες λύσεις, αλλά ο ψεύτης που συνειδητά καλιεργεί τις αυταπάτες ότι δήθεν υπάρχουν τέτοιες λύσεις.

4.   ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑΣΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΙ ΤΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ; Νομίζω ότι δεν έφταιγε αυτή, αλλά η αφέλεια, η απειρία κι η ευπιστία των Τρώων. Η διάθεσή τους να πιστέψουν κάτι εύκολο κι ας ήταν κι απίθανο.
Μια δασκάλα μου είπε την Πέμπτη πριν τις εκλογές : «Είμαι σίγουρη ότι λέτε αλήθεια. Είμαι σίγουρη ότι έχετε δίκιο. Αλλά εγώ ψάχνω κάτι πιο εύκολο». Το σύνδρομο της Κασσάνδρας, που έλεγε αλήθεια και προειδοποιούσε τους Τρώες, αλλά δε μπόρεσε να πείσει ούτε τον πατέρα της τον Πρίαμο. Οι Αχαιοί μπήκαν στην Τροία. Κι όταν δικαιώθηκε η Κασσάνδρα ... ήταν αργά για δάκρυα. Πόσο καιρό θα περιμένει η καημένη η δασκάλα αυτή μέχρι να διαπιστώσει ότι δε γίνεται να καταγγείλεις το μνημόνιο χωρίς να τα «σπάσεις» με την Ε.Ε.

Μέχρι να καταλάβει ότι μπορεί αυτό που λέμε εμείς να είναι δύσκολο. Αλλά αυτό που «υποσχέθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο. Είναι αδύνατο να αλλάξεις την ΕΕ και τον καιταλισμό απ΄ τα μέσα. Μέχρι να καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δούρειος ίππος και μέσα του κρύβει τρίτο μνημόνιο.

Οι απόψεις και το πόσο πείθουν δεν εξαρτάται μόνο απ΄ τη δύναμη των επιχειρημάτων του καθενός. Ειδικά η άποψη που λέει (όπως τη διατυπώσαμε δημόσια) ότι τις κοινωνικές αλλαγές δεν τις κάνουν τα κόμματα κι οι σωτήρες, αλλά τις κάνουν οι λαοί που ξεσηκώνωνται. Ότι η κοινωνική αλλαγή προϋποθέτει την προσωπική συμμετοχή κι ίσως θυσία του καθενός εργαζόμενου. Ότι αυτοί που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυνερήσεις, δηλαδή το κεφάλαιο και η ΕΕ, επιδιώκουν στα δάχτυλα των χεριών τους που κινούν τα νήματα να κρεμάσουν νέες μαριονέτες, αφού οι παλιές φθάρθηκαν. Ότι το ΚΚΕ δε μπορεί να γίνει μαριονέττα, αλλά θέλει να κόψει αυτό το χέρι που κινεί τις μαριονέτες. Ειδικά όταν απέναντί σου έχεις τις μανούλες της ψευτιάς και της αυταπάτης. Ναι το ΣΥΡΙΖΑ εννοώ.

Κι εξηγούμαι: Η «ψευτιά» κι αυταπάτη» αφορά στην δήθεν επιδίωξή τους για «ενότητα της αριστεράς».  Η επιδίωξή τους με τα περί «συγγένειας με το ΚΚΕ» και της «ανάγκης για ενότητα», δε είχε σαν στόχο τίποτα άλλο παρά να κλέψει ψήφους απ΄ το ΚΚΕ και να συμβάλει άμεσα και μακροπρόθεσμα στο χτύπημα του χαρακτήρα του ΚΚΕ. Εμφανίστηκαν σαν συγγενείς του ΚΚΕ, που λένε περίπου τα ίδια, αλλά που είναι πιο ρεαλιστές και δε ζητάνε τόσο δύσκολα πράγματα απ΄ το ψηφοφόρο.  Που ισχυρίζονται ότι η «αλλαγή» μπορεί να έρθει και μέσα στην Ε.Ε. Ότι άλλο είναι το μνημόνιο κι άλλο η Ε.Ε. Θέλουν να τραβήξουν και το κόμμα μας στο χορό που έχουν σείρει πολλά από τα δήθεν κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Το χορό της συμμετοχής και της διαχείρισης του συστήματος που οδηγεί στην αφομοίωση απ΄ το σύστημα.

Στο χορό που το ΚΚΕ δε θα τον χορέψει ποτέ γιατί δεν το επιτρέπουμε εμείς τα μέλη του, οι φίλοι κι οι οπαδοί του.  Η άρνησή μας αφορά στο πρόγραμμά τους που αποτελεί σοσιαλδημοκρατική παραλλαγή ενσωμάτωσης και υποταγής στον καπιταλισμό και την Ε.Ε. «Ο καλύτερος σωτήρας», η εύκολη λύση κι η αυταπάτη. Σκαλοπάτι σαν αυτό που ακολούθησαν και το 1981. Μόνο φίλοι μας σκεφτείτε ένα πράγμα: Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 1981 - που είχαν την πορεία που όλοι ξέρουμε - είχαν ένα πρόγραμμα που είναι παρασάγκας αριστερότερο και φιλολαϊκότερο απ΄ αυτό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η παρουσία τους στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες δείχνει το αντίθετο. Αλλαζονία, κολοτούμπες κι ασυναρτησία. 

* Ο Μάνος Δούκας είναι μαθηματικός, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΖΖΖβούρας:
Μπράβο στον Δούκα!