Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΝΕ

Απευθυνόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες και παραπάνω ψηφοφόρους του Κόμματος που στην εκλογική μάχη της 6ης του Ιούνη την τελευταία στιγμή δίστασαν να ξαναψηφίσουν το Κόμμα, έστω με βαριά καρδιά, γιατί πίστεψαν ότι μπορεί να βρεθεί μια κυβερνητική λύση, όπου την άλλη μέρα θα του απάλυνε τα βαριά προβλήματα που έχει και θα του υπόσχονταν κάτι καλύτερο. Μια λύση που να μην έχει μέσα τη σφραγίδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν ακόμα περισσότεροι, με τους οποίους παλέψαμε μαζί στους διάφορους αγώνες, σε λιγότερους ή περισσότερους αγώνες, ανάλογα, που είχαν αποφασίσει για πρώτη φορά να ψηφίσουν ΚΚΕ και φεύγοντας από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί μας, είχαν αποφασίσει επίσης να ρίξουν στην κάλπη το ΚΚΕ, αλλά τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες τους έπεισαν οι απόψεις ότι «ξέρεις, αφού το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε μια κυβέρνηση όπως έλεγαν συνεργασίας της αριστεράς, καλύτερα να δώσω μια ψήφο που θα μου βγάλει από την κάλπη κυβέρνηση». Και τους λέμε να ξανασκεφτούν.

Δε θα σταθώ στις λεπτομέρειες. Ακόμα και η εβδομάδα των διερευνητικών εντολών έδωσε πολλά, αλλά και η επόμενη εβδομάδα που ακολούθησε. Αν παρακολουθούν τα πράγματα μόνο από τις ειδήσεις και από τα τηλεοπτικά πάνελ μπορούν να καταλάβουν γιατί το ΚΚΕ πήρε αυτή τη θαρραλέα και τολμηρή θέση, ενώ του προσφέρονταν και συνεχίζουν να μας προσφέρουν στην επόμενη εκλογική μάχη συμμετοχή στην κυβέρνηση και μάλιστα και κάποια υπουργεία, όπως καταλαβαίνετε, γιατί το ΚΚΕ πάει κόντρα στο ρεύμα με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Ξέρετε, η δύναμη του ΚΚΕ δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είμαστε κόμμα αυτοσκοπός. Αλλά, ακριβώς εμείς θέλουμε να δυναμώνουμε, γιατί ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο λαός. Μπορεί να μας λυπεί όταν εργάτες που παλέψαμε μαζί την τελευταία στιγμή ενώ ξέρουν δίστασαν να δώσουν την ψήφο, αλλά δεν παύουμε να εμπιστευόμαστε το λαό, όχι γιατί είμαστε «καλοί άνθρωποι» και γιατί θέλουμε να ακούει καλά λόγια από εμάς, αλλά γιατί θέλουμε αυτός να είναι ο πρωταγωνιστής. Και γιατί το ΚΚΕ θα είναι η εμπροσθοφυλακή της λαϊκής δύναμης, αλλά ο λαός είναι που θα φέρει τις αλλαγές.



Τους καλούμε να σκεφτούν γιατί το ΚΚΕ πήγε και θα πάει και στην επόμενη εκλογική μάχη κόντρα στο όποιο ρεύμα υπάρχει. Γιατί να μη θέλει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση το ΚΚΕ; Όλα ή τίποτα; Τα θέλει όλα δικά του; Δεν είναι καθόλου έτσι. Εμείς εκτιμάμε ότι στο λαό αξίζει μια κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση που, για να πάρουμε τώρα τις συνθήκες της κρίσης και να ξεκινήσουμε από εκεί, που θα κόψει κάθε επαφή και θα ξεμπλέξει την Ελλάδα από όλες τις καταλυτικές δεσμεύσεις της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και, εννοείται, θα καταργήσει μνημόνια κ.λπ. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρώτα προτάξαμε την κρίση, τα μνημόνια και τη δανειακή συνθήκη γιατί αυτά, όπως να το κάνουμε, είναι κρίκοι που επιδείνωσαν τη ζωή του λαού, αλλά δεν παύουν να είναι κρίκοι μιας αλυσίδας. Ταυτόχρονα, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει μια νέα νομιμότητα, αυτό που λέμε εργατική λαϊκή νομιμότητα. Που σημαίνει ότι πρέπει να δώσει στο λαό την ιδιοκτησία του πλούτου που υπάρχει, είτε είναι αυτός χρηματικός, είτε είναι εργοστάσια, είτε είναι φυσικός, ορυκτός πλούτος, παραλίες, βουνά, δάση, θάλασσα, τα πάντα, θα τον μετατρέψει σε λαϊκή ιδιοκτησία και με πανελλαδικό σχεδιασμό θα αποφασίσει ότι στην Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθούν τα πάντα που μπορούν να αναπτυχθούν, γιατί δεν αρκεί να φύγεις από την ΕΕ, πρέπει να απεμπλακείς και από τις εξαρτήσεις τις οικονομικές, τις εμπορικές, από τους πολυεθνικούς ομίλους, από κράτη κ.λπ.



Υπάρχει ένα ειδικό ζήτημα και που εμείς το λέμε στο λαό. Πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη ότι ο στόχος του συστήματος είναι η εκλογική, η κοινοβουλευτική αποδυνάμωση του ΚΚΕ.



Ένα τμήμα του συστήματος, το βλέπουμε τώρα στον επίδοξο πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και σε αυτό το μόρφωμα που πάει να κάνει, μια συσπείρωση κι ένα ευρωπαϊκό κι ελληνικό και κενττροδεξιό μέτωπο. Ο στόχος είναι να τσακιστεί το κίνημα. Όχι μόνο να μην αναπτυχθεί παραπέρα, αλλά να πισωγυρίσει για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα που θέλει. Δεν θέλει απεργίες και κινητοποιήσεις. Καμία συγκέντρωση μέσα σε κανένα θέατρο, σε κανένα κινηματογράφο, δεν τους νοιάζει. Εντός των τειχών σου λέει κάντε ό,τι θέλετε, αλλά απεργίες ιδιαίτερα, δεν τις θέλει. Γι' αυτό βγαίνει σκληρά αντικομμουνιστικά και μάλιστα, ενώ η ΝΔ είχε αφήσει τον ωμό αντικομμουνισμό, τον είχε πάρει για λογαριασμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο Καρατζαφέρης. Τώρα η ΝΔ γλιστράει σε έναν επικίνδυνο για τον λαό αντικομουνισμό. Εμείς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, είναι μαθημένα τα βουνά από χιόνια.



Υπάρχει κι άλλο ένα τμήμα του συστήματος, το οποίο κραδαίνει το εξής επιχείρημα κατά του ΚΚΕ: Γιατί να δυναμώσει το ΚΚΕ, αφού δεν θα πάρει μέρος σε κυβέρνηση, δεν μπορεί να προσφέρει άμεση λύση στο λαό. Εμείς ακριβώς λέμε, ότι ακριβώς επειδή δεν παίρνουμε μέρος σε μια κυβέρνηση που δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα κι ας λέγεται κυβέρνηση της αριστεράς. Μια κυβέρνηση την οποία ο λαός δεν πρέπει να την εμπιστεύεται. Μια κυβέρνηση που μπορεί στην αρχή να πάρει έναν παράδρομο, αλλά τελικά θα πάει στον ίδιο δρόμο, της υπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων, του συμβιβασμού και μάλιστα του πλήρους συμβιβασμού μέσα στους πρώτους μήνες. Για να μην πω τις πρώτες μέρες. Το πολύ πολύ να πάει σε έναν παράδρομο, ξέρετε σε ένα σοκάκι δίπλα στη λεωφόρο αυτή και θα ξαναμπεί, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί δεν είναι σε θέση, ούτε μπορεί ούτε θέλει να αντισταθεί και να επιτεθεί μέσα στην Ελλάδα στην κυρίαρχη τάξη, σε αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας και δεν μπορεί να αντισταθεί βεβαίως ούτε και στην ΕΕ αυτή τη λυκοσυμμαχία ή τον λάκκο των λεόντων όπως τον έλεγε παλιά η ΕΔΑ στην δεκαετία του '60.



Πιστεύουνε ότι με την εκλογική αποδυνάμωση του Κόμματος θα μπορέσουν να μας αποκόψουν από το λαό. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Εμείς τον δρόμο μας τον ξέρουμε και είμαστε πάρα πολύ έμπειροι τώρα, δεν είμαστε ένα κόμμα μιας χρήσης. Το ζήτημα είναι ότι θα ζημιωθεί ο λαός, αυτό είναι το θέμα.



Η αστική τάξη το έχει καθαρό, όταν βλέπει μάλιστα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 19% και 13, να μην εισπράττει το ένα από το άλλο, σου λέει ήρθε η ώρα της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι εύκολο, γιατί υπάρχουν οι εγωισμοί των ηγεσιών, αλλά θα το προχωρήσουν. Και μία κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα θα είναι ενδεχομένως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ -γιατί δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση- του ΠΑΣΟΚ τάχα της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του '73 μπορεί να βοηθήσει, γιατί θα φθαρεί αυτή η κυβέρνηση πολύ γρήγορα, ώστε να φτιάξει ένα σύγχρονο δίπολο, που μπορεί να μην είναι αντίγραφο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αλλά ,το ένα να είναι κεντροδεξιό, το άλλο να είναι κεντροαριστερό και εκεί μέσα θα αξιοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι όλον τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα φτιάξει ένα καινούργιο δικομματικό δίπολο και μια τέτοια κυβέρνηση θα της δώσει τη δυνατότητα. Είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν κερδίσει ο Σαμαράς και η κεντροδεξιά του, με την Μπακογιάννη και όλους μέσα, ό,τι πιο συντηρητικό υπάρχει. Και επομένως του λείπει αυτό που λέμε η καθαρή σοσιαλδημοκρατία και πρέπει να την αναστυλώσουν. Θα βρουν τον χρόνο να το κάνουν. Αυτό πρέπει να το πάρουν υπόψη οι πολιτικοποιημένοι άνθρωποι.



Και γι' αυτό λέμε «κοίταξε μπροστά» και δεν τους λέμε μετά από 10 χρόνια ή 15, τους λέμε «κοίταξε μπροστά» τον επόμενο χρόνο, τον μεθεπόμενο χρόνο.



Εμείς τονίζουμε: Κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής συνθήκης και μέσα στην ΕΕ είναι ασυμβίβαστα. Αυτά έχουν προοπτική με την αποδέσμευση και με το λαό να παίρνει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του. Αλλιώς θα γίνεις αντικείμενο ακόμα περισσότερων εκβιασμών και επεμβάσεων. Θα μου πείτε «γιατί το βάζεις αυτό ζήτημα στη βουλή τότε»; Μα γιατί εμείς πάντα είμαστε υποχρεωμένοι αυτό που είναι λαϊκή ανάγκη να ασκούμε πίεση και στη βουλή και στο λαό. Αυτόν τον κρίκο της αλυσίδας θα τον χρησιμοποιήσουμε, αλλά για να συνειδητοποιήσει ο λαός το βάθος του προβλήματος. Ότι εδώ κρίση, καπιταλιστική οικονομική κρίση, είναι ευρωπαϊκή βεβαίως, αλλά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αυτό που βάζουν όλα τα κόμματα ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης.



Ένα πράγμα πρέπει να ξέρει ο λαός, αν η σύγκρουση δεν γίνει μέσα στην Ελλάδα και με τον εσωτερικό αντίπαλο και με την ΕΕ, δεν πρόκειται να λυθεί τίποτα στα πλαίσια της ΕΕ. Σκεφτείτε αν κάθε λαός εναπέθετε στην κυβέρνησή του, οποιασδήποτε σύνθεσης, να λύσει το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν. Άνθρακας ο θησαυρός. Θα εξαπατηθεί ο λαός το κυριότερο που μας απασχολεί είναι: Η ΝΔ δεν μπορεί να απογοητεύσει το λαό, θα απογοητεύσει έναν περίγυρο που θα την ψηφίσει, που είναι πολύ λιγότερος από κάθε άλλη φορά. Αλλά ξέρετε τι είναι να απογοητεύεσαι από μια κυβέρνηση που στη συνείδησή σου είναι κατοχυρωμένη σαν αριστερή κυβέρνηση; Αυτό αν θέλετε από μια πλευρά -χωρίς να διαλέγουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση- είναι τσάκισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: