Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

«Ένα καινούριο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να πιέσει και να έχει μισθούς αλληλεγγύης που να μην έχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις (...) Μέρος μιας αριστερής πολιτικής είναι να έχουμε μισθούς που να μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε»!


Αυτά «τα ωραία» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας μάλιστα τα όσα είχε πει λίγο πριν ο Μάνος Ματσαγκάνης, υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σε συζήτηση με τους Μπ. Παπαδημητρίου και Α. Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τι είχε πει ο Μ. Ματσαγκάνης; Είχε σημειώσει ότι για έναν «ερευνητή σε πανεπιστήμιο» ο μισθός είναι «2.100 ευρώ», ενώ στο πλοίο «ο μάγειρας πληρώνεται 3.500 ευρώ το μήνα»! Μάλιστα, το πήγε και πάρα πέρα λέγοντας το εξωφρενικό ότι ο μάγειρας «πληρώνεται και όταν το πλοίο δεν είναι στη θάλασσα, που συνήθως δεν είναι στη θάλασσα και κάνει στη ζούλα διάφορα άλλα πράγματα»! «Αυτό οφείλεται - συνέχισε - στο ότι το συγκεκριμένο συνδικάτο, το οποίο είναι γνωστό, έχει καταφέρει πιέζοντας να αποσπάσει τέτοιου μεγέθους παραχωρήσεις από την εργοδοσία, που ναι μεν έχει βολέψει σε βαθμό κάπως υπερβολικό τα μέλη του, αλλά επίσης έχει διώξει θέσεις εργασίας από την Ελλάδα (...) Οι εφοπλιστές μας (...) δεν μπορείς να τους πεις κάτι όταν σου λένε, κοίταξε να δεις εγώ δεν μπορώ να πληρώνω 3.500 ευρώ έναν μάγειρα που κάθεται τα τρία τέταρτα του χρόνου και το συνδικάτο του κάνει απεργία κάθε τρεις και λίγο. Δε γίνεται. Θα πάω σε μια χώρα που είναι φθηνότεροι οι μισθοί και κυρίως η δουλειά γίνεται με ποιοτικό τρόπο και υπάρχει μια μεγαλύτερη σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις»!

Καταρχήν ο μισθός του μάγειρα δεν είναι 3.500 ευρώ. Πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα το οποίο λέει όπου βρεθεί και σταθεί ο εφοπλιστής και πρόεδρος των ακτοπλόων εφοπλιστών, Απ. Βεντούρης, και τώρα το αναπαράγουν αμάσητο οι δύο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Ο μισθός του α' μάγειρα στα πλοία της ακτοπλοΐας είναι 1.512,15 ευρώ, ποσό στο οποίο έχουν ενσωματωθεί και οι κυριακάτικες αργίες. Που σημαίνει ότι ο καθαρός μισθός είναι πιο κάτω. Και λέμε στα πλοία της ακτοπλοΐας, γιατί μάγειρας Ελληνας - που να έχει, δηλαδή, συγκροτημένα δικαιώματα - δεν υπάρχει ούτε για δείγμα στα ποντοπόρα πλοία εδώ και χρόνια και από πέρσι οι Ελληνες μάγειροι εξαφανίστηκαν και από τα κρουαζιερόπλοια μετά την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γέννημα της Συνθήκης του Μάαστριχτ) για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών.


Δεύτερον, τα όσα δηλώνουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ξεπερνούν σε δουλικότητα απέναντι στο κεφάλαιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση τους εφοπλιστές, ακόμα και τους πιο «πιστούς» τους υπηρέτες, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας του ΛΑ.Ο.Σ. στην τρικομματική κυβέρνηση, στις 2 Φλεβάρη έχε φτάσει ξεδιάντροπα να δώσει στους ναυτιλιακούς συντάκτες πίνακα όπου συγκρίνονταν οι μισθοί των «ακριβών» Ελλήνων μαγείρων με τους μισθούς «των φτηνών» και «ανταγωνιστικών», κατά τον Γεωργιάδη, Φιλιππινέζων μαγείρων! Βέβαια, η διαφορά εδώ είναι ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ αντί «για φτηνούς και ανταγωνιστικούς εργάτες» κάνουν λόγο για «μισθούς αλληλεγγύης» και «μισθούς που να μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε»! Ορίστε πώς εξαπατούν τους εργαζόμενους. Ας τους χαίρονται, λοιπόν, και αυτούς και τα κόμματά τους οι εφοπλιστές και όλοι οι πλουτοκράτες.

Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη (www.rizospastis.gr)

Σχόλιο Aristera sti Mitilini: Οι κ.κ. "αριστεροί" μην ξεχνάμε ότι αυτά τα δήλωναν από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Έπρεπε λοιπόν τα λεγόμενά τους να είναι αποδεκτά από τον ιδιοκτήτη του σταθμού τον εφοπλιστή κ. Αλαφούζο. Και μόνο έτσι μπορεί να έρθει "πρεσβεύοντας" (και) τα εφοπλιστικά συμφέροντα μπορεί να γίνεις αρεστός και από "μπαχαλάκιας", όπως σε αποκαλούσαν, να γίνεις ... "ελπίδα για τη χώρα"...
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: