Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ: Για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης


 

Για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Γυναίκες της Ικαρίας,

Mε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση προωθεί  μια σειρά ρυθμίσεις έτσι ώστε να δημιουργούνται νέοι μεγαλύτεροι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των νέων. Όλο και περισσότερο τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας ωθούνται στην υποβαθμισμένη ψευτοκατάρτιση, με στόχο να γίνουν όλο και πιο φθηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Το «Νέο Λύκειο», χωρισμένο σε γενικό και επαγγελματικό, προσαρμόζει το σχολείο στις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων, στην πρώιμη εκμετάλλευση και την τσάμπα παιδική εργασία.  

Το Γενικό Λύκειο μετατρέπεται καθαρά σε εξεταστικό κέντρο. Υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο ο υποτιθέμενος αυτόνομος μορφωτικός του ρόλος.

Αντίστοιχα το νέο Επαγγελματικό Λύκειο δίνει αποσπασματικές γνώσεις σε ευθεία αντιστοιχία με τις δεξιότητες που θέλει το κεφάλαιο για εργατική δύναμη φθηνή και ευέλικτη. Αποσπασματικές γνώσεις - πρόσκαιρες δεξιότητες χρήσιμες στο κεφάλαιο - απλήρωτη εργασία ανηλίκων,  αυτό είναι το τρίπτυχο του νέου επαγγελματικού λυκείου.

Προωθείται η μαζική στροφή των παιδιών της λαϊκής οικογένειας από νωρίς εκτός σχολείου , σε ένα εκπαιδευτήριο που στο όνομα της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης θα βγάζει τα παιδιά στην παραγωγή από τα 15 τους χρόνια! Κι αυτό θα γίνεται με τα γνωστά «επιχειρήματα», ότι «δεν παίρνουν τα γράμματα» και ότι «υπάρχουν ανάγκες στην αγορά». Σε κάθε περίπτωση πάντως, τη στέρεα βασική γενική μόρφωση, πάνω στην οποία θα πρέπει να πατάει η όποια επαγγελματική εκπαίδευση, θα την έχουν εγκαταλείψει πρόωρα, από τα 15 τους χρόνια. Ενώ ταυτόχρονα, ο ένας χρόνος μαθητείας, δηλαδή τσάμπα εργασίας για τους εργοδότες, σε τίποτα δεν αποτελεί και εισιτήριο για δουλειά στο μέλλον, όπως εξάλλου συμβαίνει και σήμερα με τους αποφοίτους των σχολών όπου ισχύει ήδη η μαθητεία.

Τα σχέδιά τους δεν είναι καινούρια! Υπηρετούν αποφάσεις της ΕΕ των τελευταίων δεκαετιών στην υπηρεσία της «ανταγωνιστικότητας». Αυτό το σχολείο τους εξυπηρετεί. Τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος για να επιβιώσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Με φτηνή και ελαστική εργασία και με μαθητές αυριανούς δούλους! Η ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων είναι εμπόδιο για τα επιχειρηματικά τους κέρδη.

Στόχος είναι να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των νέων ο εργασιακός μεσαίωνας!

Οι γυναίκες της ΟΓΕ καλούμε όλες τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να αντιπαλέψουν και αυτή τη νέα αντιλαϊκή επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου έχουμε χρέος, κόντρα στις τυποποιημένες, κονσερβοποιημέμες δεξιότητες, την τσάμπα εργασία και την κατάρτιση, να αντιτάξουμε τον αγώνα για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 τους χρόνια. Ούτε στιγμή δεν θα υποστείλουμε τη σημαία αυτού του αγώνα.

Είναι αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας!

Καλούμε τη λαϊκή οικογένεια σε οργανωμένη δράση, χωρίς καμία αναμονή, οργανώνουμε την πάλη μας με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαζί με την Κοινωνική Συμμαχία, για απόκρουση των αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση. Παλεύουμε για ριζικές αλλαγές στην Παιδεία και στην κοινωνία με κριτήρια που διασφαλίζουν τις υλικές και τις πνευματικές σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες μας, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.


Σας προσκαλούμε στις συγκεντρώσεις- συζητήσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ:

στον ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στις 8μμ, στο παλιό Δημαρχείο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: