Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση προς τη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου στις 24.09.13

 
 
Συναδέλφισες, συνάδελφοι
 
Α. Το ΠΑΜΕ από την αρχή είχε καταθέσει απεργιακή πρόταση που έβαζε την εξής λογική:
Έχουμε ανάγκη από έναν αγώνα σχεδιασμένο, οργανωμένο, παρατεταμένο ανοικτό σε όλες τις μορφές πάλης που ταυτόχρονα να είναι σε θέση, εκτιμώντας τις συνθήκες, να προχωρά σε εναλλαγή και στις μορφές πάλης.
Καμιά μορφή πάλης δεν αποκλείουμε, αρκεί οι ίδιοι οι συνάδελφοι να συζητούν, να συναποφασίζουν, να παίρνουν την υπόθεση της οργάνωσης και της κλιμάκωσης του αγώνα στα χέρια τους, λαμβάνοντας υπόψη:
1. το περιεχόμενο της πάλης
2. τη συμμετοχή στην απεργία και τις Γενικές Συνελεύσεις,
3. την κοινή δράση και τη συμμαχία με τους άλλους κλάδους,
4. τη συμπόρευση και τον κοινό αγώνα με γονείς και μαθητές.
Β. Η πρόταση για απεργία διαρκείας με τη μορφή των 5μερων επαναλαμβανόμενων στις 21.09 δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία στη συνεδρίαση ΟΛΜΕ – Προέδρων.
Το γεγονός ότι δεν υιοθετήθηκε η πρόταση αυτή, δεν σημαίνει ότι σταματάμε τους αγώνες που εκ των πραγμάτων πρέπει να έχουν διάρκεια και πολυμορφία.
Αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης, χωρίς να τις θεοποιούμε.
Πρέπει όμως να μιλήσουμε καθαρά. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι οριακή.
Η απεργία φυλλορροεί, τα ποσοστά είναι χαμηλά και σε πολλές των περιπτώσεων εξαιρετικά χαμηλά.
Αυτή είναι η αλήθεια και την ξέρουν όλοι οι συνάδελφοι.
Το ΠΑΜΕ διαμορφώνει θέσεις και προτάσεις πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους και το κίνημα. Δεν δίστασε να πει την αλήθεια κι όταν ακόμα αυτή ήταν σκληρή, έστω κι αν πολλές φορές το τίμημα για μας ήταν ακριβό.
Είμαστε στην 7η μέρα της απεργίας, με πολύ χαμηλή συμμετοχή, τόσο στον αγώνα όσο και στις συνελεύσεις πανελλαδικά.
Αν συνεχίσουμε αυτή τη στιγμή στη λογική απεργία διάρκειας με τη μορφή των 5μερων επαναλαμβανόμενων ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή, βάζουμε τον κλάδο σε τραγικά αδιέξοδα.
Η συγκεκριμένη μορφή πάλης, πέραν της μικρής πλέον συμμετοχής των συναδέλφων στην απεργία, δεν έδωσε καμία δυνατότητα συμμαχίας με τους άλλους κλάδους, ούτε καν με τη ΔΟΕ.
Με ευθύνη των ΣΥΝΕΚ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ξεκινήσαμε έναν αγώνα εντελώς μόνοι και είπαμε στους άλλους κλάδους: «εμείς τραβάμε, αν θέλετε ακολουθήστε».
Σήμερα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατεβαίνουν στις Γενικές Συνελέυσεις με πρόταση για νέα πενθήμερη
και κλιμάκωση με 5μερες επαναλαμβανόμενες!
Ø Η πρόταση αυτή στη δεδομένη στιγμή και με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις είναι μνημείο ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο, είναι επικίνδυνη για την υπόσταση και την προοπτική του κινήματος.
Ø Στην ίδια λογική βρίσκεται και η πρόταση των ΣΥΝΕΚ για 48ωρη 26-27 Σεπτ. και 48ωρες κυλιόμενες κάθε βδομάδα.
Οι προτάσεις αυτές συνεχίζουν τα αδιέξοδα που δυστυχώς οι ίδιοι δημιούργησαν.
 
Συνάδελφισες, συνάδελφοι. Η πορεία μιας απεργίας συνδέεται άμεσα με το βαθμό συμμετοχής των ίδιων των μελών του συνδικάτου. Δεν μπορεί ένας αγώνας σαν τον αγώνα που δίνουμε σήμερα να έχει σαν προοπτική πως θα αποκομίσω κομματικά οφέλη για τον πολιτικό μου φορέα, πώς θα ανεβάσω τα εκλογικά μου ποσοστά. Και αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ.
 
Και βέβαια δεν μπορεί να σταθούν στους συναδέλφους επιχειρήματα όπως αυτό που διατυπώθηκε από τους συνδικαλιστές των ΣΥΝΕΚ και κυρίως των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ: «Συνεχίζουμε με απεργία διαρκείας, με τη μορφή των 5νθήμερων επαναλαμβανόμενων, ανεξάρτητα από τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν έχουν σημασία τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, δεν είμαστε καταμετρητές ποσοστών, γιατί το θέμα είναι πολιτικό»!!!
 
Έχουν τεράστιες ευθύνες οι δύο αυτές παρατάξεις για τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν.
Αλλά η ευθύνη τους μεγαλώνει από το γεγονός ότι επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη μορφή πάλης.
 
Πρόγραμμα Δράσης
 
Αγαπητοί συνάδελφοι, το ΠΑΜΕ θα είναι συνεπές στη λογική της πρότασης που είχε καταθέσει.
Και το λέμε καθαρά χωρίς συνδικαλιστικές λοβιτούρες και τερτίπια.
Αυτή τη στιγμή, απαιτείται να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με εναλλαγή στη μορφή πάλης.

Προτείνουμε: 
                
1. Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη (ενδεικτική ημερομηνία) ημέρα δράσης προβληματισμού και παρέμβασης όλων των εκπαιδευτικών, σε όλα τα σχολεία, ενάντια στη δολοφονική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής.
2.   30 Σεπτέμβρη - 1 Οκτώβρη (Δευτ/Τρίτη) Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες ο κλάδος να κάνει εκτίμηση για τον αγώνα του, να συζητήσει για την προοπτική του, για το τι κίνημα και τι αγώνες χρειαζόμαστε σήμερα.
 
3. 2 / 3 Οκτώβρη (Τετ-Πέμ) προτείνουμε 48ωρη απεργία, επιδιώκοντας να γίνει μαζί με τη ΔΟΕ και όλους τους άλλους κλάδους του Δημοσίου. Σύνθημά μας, όλοι οι κλάδοι μαζί - κανένας μόνος του.
 
4. Ενημερωτική συνάντηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, όπου εκτός από τα άμεσα και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία θα γίνει ενημέρωση από τα μέλη του Συλλόγου πάνω στις εξελίξεις στην εκπαίδευση και το νέο νόμο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
5.   4 / 5 Οκτώβρη (Παρ-Σαβ) συμμετέχουμε στα πανελλαδικά συλλαλητήρια που γίνονται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ στα οποία συμμετέχουν συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμια σωματεία, για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, των ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων, ενάντια στη φοροληστεία και σ’ όλα τα χαράτσια, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες.
 
6. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με Γενική Απεργία στα μέσα του Οκτώβρη.
Προετοιμασία όλοι οι κλάδοι μαζί, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για νέα προειδοποιητική πανελλαδική, πανεργατική απεργία μέσα στον Οκτώβρη.
Επιδιώκουμε η γενική αυτή απεργία να μην έχει προηγούμενο, να έχει μαζική συμμετοχή, να νεκρώσουν τα πάντα, να βουλιάξουν οι πλατείες, να δείξει ο λαός την δύναμή του απέναντι στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης Κεφαλαίου - Ε.Ε. με τελικό στόχο την ανατροπή τους.
Τέτοια γενική απεργία θέλουμε και για μια τέτοια σύγκρουση πρέπει να προετοιμαστεί το κίνημα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: