Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου της Πανσαμιακής Επιτροπής Αγώνα για την Παιδεία


ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σάμος, 28 Σεπτέμβρη 2013


Την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημαρχίας έγινε σύσκεψη για την Παιδεία ύστερα από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων.
 
Σε αυτήν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συλλόγων γονέων, φοιτητικών συλλόγων, γυναικείων συλλόγων, λαϊκών επιτροπών και μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος του νησιού μας.
 
Μέσα από τη συζήτηση, εισηγητικά αλλά και από τις τοποθετήσεις, αναδείχθηκε ότι τα μέτρα και η πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζουν για την παιδεία κυβέρνηση, Ε.Ε. και μονοπώλια  είναι αντιλαϊκή και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ότι το «νέο σχολείο» δεν είναι το σχολείο των αναγκών μας, αλλά είναι το σχολείο της αγοράς και συγκεκριμένα της καπιταλιστικής αγοράς το οποίο έχει σαν στόχο να είναι εναρμονισμένο με τις «σύγχρονες» εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα που βιώνει σήμερα η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και αυτό περνάει και μέσα από το περιεχόμενο της μόρφωσης.  Ότι η επίθεση αυτή είναι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (προσχολική, α’ βάθμια, β’ βάθμια, ανώτατη).
 
Εκφράστηκε στήριξη στον αγώνα των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η αντίθεση στο κλείσιμο σχολείων και την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, αλλά κύρια η  ανάγκη ενιαίας λαϊκής αντεπίθεσης με συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων όλων των κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα με τα λαϊκά στρώματα, αφού ενιαία είναι και η επίθεση που δεχόμαστε.
 
Έχοντας την πεποίθηση ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων – ΕΕ πρέπει να απαντήσουμε με την ενιαία πάλη εργαζομένων – ανέργων - γονιών - εκπαιδευτικών – μαθητών – φοιτητών – αγροτών – γυναικών - αυτοαπασχολούμενων ενάντια σε αυτή την πολιτική: Για μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Για αξιοπρεπείς μισθούς. Για ένα σχολείο και μια παιδεία που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες χωρίς το βραχνά των μονοπωλίων και της Ε.Ε., με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει. Γι αυτό πρέπει να δημιουργηθεί κοινό λαϊκό μέτωπο απέναντι σε αυτή την πολιτική και να δώσουμε οργανωμένους και μαζικούς αγώνες με αντοχή και συνέχεια.
 
Βάση όλων αυτών συγκροτήθηκε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για την ΠΑΙΔΕΙΑ με κυρίαρχο το παραπάνω περιεχόμενο. Προοπτική αγώνα του η φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
 
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ αποτελείται από εκπροσώπους και μέλη των παρακάτω φορέων: του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σάμου, των Φοιτητικών Συλλόγων της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ΕΛΜΕ, της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου, των Συλλόγων Γονέων του Λυκείου Μαραθοκάμπου και του γενικού Λυκείου του Βαθιού, ενώ είναι «ανοιχτή» σε κάθε φορέα και σύλλογο που συμφωνεί με το πλαίσιο και του στόχους της.
 
Διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ είναι η:
Ø Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά
Ø Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ενιαίο, 12χρονο, υποχρεωτικό σχολείο
Ø Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το σχολείο
Ø Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Ø Να μην κλείσει κανένα νηπιαγωγείο καμιά συγχώνευση – κλείσιμο σχολικής μονάδας σε Σάμο και Ικαρία. Καμιά τάξη πάνω από 20 παιδιά.
Ø Να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία τώρα με μόνιμο προσωπικό.
Ø Κανένα νήπιο κανένα βρέφος έξω απ τα σχολεία.
Ø ΟΧΙ στο νέο νόμο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Να τον καταργήσουμε στην πράξη.
Ø Καμία απόλυση – διαθεσιμότητα. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες κλπ) για την κάλυψη όλων των κενών.
Ø Όχι στο έτος μαθητείας και την απλήρωτη εργασία.
Ø Να διασφαλιστεί η συνέχεια των σπουδών στους μαθητές της Β και Γ τάξης των ΕΠΑΛ (ειδικότητες που καταργούνται).
Ø Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
Ø Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών (πετρέλαιο κλπ). Σύγχρονα και ασφαλή κτήρια.
Ø Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
Ø Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών και φοιτητών με ευθύνη του κράτους και δημιουργία ενιαίου φορέα συγκοινωνιών.
Ø Δωρεάν βιβλία και συγγράμματα.
Ø Δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές. Δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και εμβολιασμός με ευθύνη του κράτους.
Ø Καμιά ιδιωτικοποίηση – εκποίηση δημόσιας περιουσίας και εκχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Ø Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Όχι στη φοροληστεία και τα χαράτσια.
Ø Συλλογικές Συμβάσεις βάση των σύγχρονων αναγκών μας. Μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους.
Ø Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
 
Επίσης αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:
 
ü  Δευτέρα 30/9 πρωί: Επίσκεψη στα σχολεία που βρίσκονται σε κατάληψη και επαφή με τα 15μελή τους.
ü  Δευτέρα 30/9 στις 6 μ.μ.: Παράσταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συζητηθεί το κλείσιμο των νηπιαγωγείων του νησιού μας
ü  Τετάρτη 2/10 στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Σάμου: Παράσταση διαμαρτυρίας σε Δήμο, Περιφέρεια, Α’ βάθμια και Β’ βάθμια
ü  Οργάνωση Συλλαλητηρίου και Σύσκεψης για την Παιδεία στο Καρλόβασι
ü  Συμμετοχή σε συνελεύσεις Συλλόγων Γονέων (Κυριακή 29/9 στη Λέκκα, Σάββατο 6/10 στα Κοντακαίικα και όπου αλλού υπάρχουν)
ü  Συμμετοχή σε συζητήσεις – συνελεύσεις σωματείων και ανάδειξη των ζητημάτων της Παιδείας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: