Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Για την ματαίωση έναρξης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στο νομό Σάμου - Ερώτηση του Κ.Κ.Ε. στη βουλήΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Για την ματαίωση έναρξης του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στο νομό Σάμου.

Εδώ και πολλά χρόνια διενεργούνται σε όλη την επικράτεια, όπως και στην Ικαρία, Φούρνους και Σάμο, αγώνες ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, αλλά και πλήθος άλλων ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Και σημειωτέον παίρνουν μέρος σε αυτές τις δραστηριότητες και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα πάνω από 3.000 άνθρωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι.

Τα γήπεδα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές περιόδους κυρίως με χρηματοδοτήσεις και με σχέδια από την ΓΓΑ και με επίβλεψη από μηχανικούς είτε της ΓΓΑ είτε της τότε Νομαρχίας Σάμου. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν φιλοξενηθεί Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες και πρω­ταθλήματα με συμμετοχή εκατοντά­δων αθλητών και πολλαπλάσιων φιλάθλων να τους παρα­κολουθούν.

Την ευθύνη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την καταλληλότητά τους, είχε μέχρι πρόσφατα η Νομαρχία με τις  υπηρεσίες της  αρμοδιότητα η οποία με τον νόμο «Καλλικράτης» πέρασε στους δήμους.

Σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν χαρακτηρίσει σαν ακατάλληλα σχεδόν όλα τα γήπεδα (εκτός από ένα) ακόμα και για προπονήσεις.

Και επιπλέον εφέτος ζητιέται από τις ομάδες να εξασφαλίζουν «άδεια διεξαγωγής αγώνα» για γήπεδα που προηγούμενα έχουν κριθεί ακατάλληλα

Συνέπεια- συνέχεια των παραπάνω είναι η ματαίωση της έναρξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στο νομό Σάμου.  Στην ουσία πήραν απόφαση κλεισίματος όλων των γηπέδων και των ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων και διακοπής κάθε αθλητικής δραστηριότητας. 

Η αιτία όμως για αυτή την κατάσταση είναι η χρόνια ανυπαρξία όλων των «αρμόδιων» φορέων και υπηρεσιών (Υπουργείο – ΓΓΑ - Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Νομαρχία), το γεγονός ότι για δεκαετίες δεν δόθηκε ούτε μια δραχμή για τις αθλητικές υποδομές στο τόπο μας, η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, η υποχρηματοδότηση, η περικοπή των επιχορηγήσεων προς τα αθλητικά σωματεία, σε σημείο να μετατρέπονται οι διοικήσεις τους και οι παίχτες σε «επαίτες» προκειμένου να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της λειτουργίας τους.

Η αιτία είναι η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της δικομματικής σήμερα που και τον αθλητισμό και την ανάγκη της νεολαίας για δημιουργικό ελεύθερο χρόνο την υποβαθμίζει και την μετατρέπει σε εμπόρευμα, στραγγαλίζει τον σωματειακό αθλητισμό καταργεί ακόμα και τα σχολικά πρωταθλήματα, ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας αποκλείεται από τον αθλητισμό, όπως για παράδειγμα τώρα στο νομό Σάμου.  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και πιο συγκεκριμένα για:

·         Την άμεση χορήγηση άδειας διεξαγωγής αγώνων,  στα γήπεδα που χρόνια  τώρα γίνονται.

·         Την χρηματοδότηση για την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων όπου αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια των αθλητών και των φιλάθλων.

·         Την επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας τους και τις δραστηριότητες τους.

  • Την πλήρη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τη σύνδεση τους με όλους τους χώρους άθλησης με αθλίατρους και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Γκιόκας
Διαμάντω Μανωλάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: