Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αλήθειες που κρύβει για τους αγρότες

Ανακοίνωση με αφορμή την ομιλία του Αλ. Τσίπρα την περασμένη Τρίτη στη Λάρισα

Στην ομιλία του στην Λάρισα ο Α. Τσίπρας προσπάθησε ανεπιτυχώς με ανέξοδες υποσχέσεις και ψέματα προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους να κρύψει ότι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα αγροτικά ζητήματα ταυτίζεται, απολύτως και ολοκληρωτικά, με την ΚΑΠ της ΕΕ και τα μνημόνια που, που σαν «κοφτερά δρεπάνια», προωθούν το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας και τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

«Εκρυψε» τα μέτρα του 3ου μνημονίου
Ο κ. Τσίπρας έκρυψε ότι το 3ο μνημόνιο, που έρχεται να προστεθεί στα δυο προηγούμενα, περιέχει πολύ βαριά, σχεδόν εξοντωτικά μέτρα για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως:
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% στο 26% και μετά στο 29% φόρου από το πρώτο ευρώ, φορολόγηση των επιδοτήσεων, με κατάργηση της απαλλαγής φόρου για επιδοτήσεις μέχρι 12.000 ευρώ, που προέβλεπε ο νόμος που η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πρόσφατα.
  • Διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου, στο 55% για το εισόδημα του 2014 και εκτόξευση στο 100% για το εισόδημα του 2015 και μετά.
  • Κατάργηση της επιστροφής πετρελαίου, που σημαίνει αύξηση στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου πάνω από 50%.
  • Αύξηση από το 13% στο 23% στον ΦΠΑ για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια και υπηρεσίες.
  • Τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ.
  • Μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους, οικόπεδα και χωράφια.
  • Κατάργηση του επιδόματος στους ανασφάλιστους αγρότες.
  • Αύξηση της τιμής του αγροτικού και οικιακού ρεύματος.
  • Απελευθέρωση των ημερών ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσιώπησε ότι η Νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία υποστηρίζει και εφαρμόζει, προωθεί μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων, κατά 50% συνολικά έως το 2019. Δεν είπε κουβέντα εναντίον της ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία έχει ξεκληρίσει, μέχρι τώρα, κοντά στα 400.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, επιβάλλει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες.

Η κοροϊδία με τα «ισοδύναμα»

Το ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ που ξεστόμισε ο κ. Τσίπρας είναι ότι τάχα μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφορμόσει κάποια από τα αντιαγροτικά μέτρα του μνημονίου, ή θα «αμβλύνει» τις βαριές επιπτώσεις τους, λαμβάνοντας άλλα μέτρα «ισοδύναμα», ή «αντισταθμιστικά».

Είναι προφανές και σίγουρο ότι δεν υπάρχουν τέτοια ισοδύναμα μέτρα που να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος που θα έχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την εφαρμογή της ΚΑΠ και του μνημονίου.


Αυτά τα «φιλοαγροτικά - μαυρογιαλουρικά» που «πουλάει», προεκλογικά, ο κ. Τσίπρας για να κλέψει τις ψήφους των αγροτών, γιατί δεν τα έλεγε στη διάρκεια τις «17ωρης σκληρής και λεβέντικης διαπραγμάτευσής του», στη σύνοδο της Ευρωζώνης όπου συμφωνήθηκε το 3ο μνημόνιο; Και γιατί, μετά, το κόμμα του ψήφισε στη Βουλή υπέρ του συνόλου των αντιαγροτικών μέτρων του τρίτου μνημονίου, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ;

Νομίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αγρότες είναι τόσο αφελείς και ευκολόπιστοι, ώστε να «χάψουν αμάσητο» ένα τόσο απατηλό και ολοφάνερο ψέμα;

Αν ήθελε να εφαρμόσει «ισοδύναμα μέτρα» που θα άμβλυναν τις επιπτώσεις του μνημονίου για τους αγρότες και συνολικά τα λαϊκά στρώματα τότε θα φορολογούσε με 45% το μεγάλο κεφάλαιο που φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί αφού και η κυβέρνησή του όπως και οι προηγούμενες είναι πολιτικοί εκπρόσωποι των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν.

Αλλά και όσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε σαν «ισοδύναμα» και «αντισταθμιστικά» θα πλήξουν ακόμη χειρότερα τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ανατροπές που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα
Είπε ότι θα κρατάνε βιβλία εσόδων - εξόδων οι αγρότες που έχουν τζίρο πάνω από 5.000 ευρώ, ενώ ισχύει σήμερα πάνω από 15.000 ευρώ, όταν το αγροτικό κίνημα διεκδικεί να κρατάνε βιβλία όσοι έχουν τζίρο πάνω από 40.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, θα φορολογεί ως επιτηδευματίες σχεδόν όλους τους μικρούς αγρότες, θα πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος, περαιώσεις και ό,τι άλλο συνεπάγονται τα λογιστικά βιβλία.

Εκανε γενικόλογες αναφορές σε επανακαθορισμό της έννοιας του αγρότη, για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και για αναγνώριση ως τεκμαρτής δαπάνης της οικογενειακής εργασίας χωρίς να αναφέρει με ποιους όρους και προϋποθέσεις, με ποια τιμή του ημερομίσθιου, αν θα καταβάλλονται εργόσημα που επιβαρύνουν τους αγρότες ή όχι. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα μέτρα δεν θα μειώσουν τη φορολογία των αγροτών καθώς εκτός του εισοδήματος φορολογούνται και με τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα θα πληρώνουν βαρύτατο φόρο.

Εξήγγειλε, για μια ακόμη φορά, την περίφημη αγροτική κάρτα που όμως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους αγρότες καθώς με την έκδοση και χρήση της θα υπάρχει επιτόκιο που θα πληρώνει ο κάτοχός της. Την ίδια στιγμή, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι από βιομηχανίες και εμπόρους, από τα προγράμματα νιτρορρύπανσης, εξισωτικών αποζημιώσεων, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, επιστροφής του φόρου στα καύσιμα, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Αυτά τα χρήματα θα εξασφάλιζαν τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι αγρότες, για να επιβιώσουν και να συνεχίζουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες.

Μίλησε για τη λειτουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας λες και θα λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Οι τράπεζες λειτουργούν με συγκεκριμένο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στον καπιταλισμό. Ούτε η λειτουργία της ΑΤΕ εμπόδιζε τα υψηλά επιτόκια και πανωτόκια, τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς χωραφιών και σπιτιών ούτε η όποια αναπτυξιακή τράπεζα του ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει, θα λειτουργήσει προς όφελος των αγροτών.

Πανηγύρισε για την εξομοίωση του ΟΓΑ με το ΙΚΑ που σημαίνει τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, με ταυτόχρονα μικρότερες συντάξεις, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και θα κοπεί το επίδομα Πρόνοιας των 320 ευρώ.

Κορόιδεψε τους κτηνοτρόφους για τα βοσκοτόπια και το χαρακτηρισμό των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων, θα λαμβάνουν μικρότερες ενισχύσεις. Δεν είπε κουβέντα για το μεγάλο κόστος στις ζωοτροφές, για τις εξευτελιστικές τιμές σε γάλα και κρέας, για το ξεκλήρισμα κοπαδιών από ασθένειες για τις οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί οι κτηνοτρόφοι.

Οι αγρότες να αξιοποιήσουν την πείρα τους
Οι αγρότες δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου και αυτή τη φορά δεν θα «τσιμπήσουν» στις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και της ΝΔ, γιατί ανάλογα ταξίματα για «ισοδύναμα» κι αντισταθμιστικά» έκανε, μιλώντας στη Λάρισα και ο κ. Μεϊμαράκης), γιατί, πλέον, δεν έχουν τα παραμικρά περιθώρια για αυταπάτες και λάθη.
Τους καλούμε αποφασιστικά να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ψηφίσουν το ΚΚΕ μαζικά την Κυριακή, αφού θυμηθούν ότι:
  • Στάθηκε πάντα και παντού στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς, στις διεκδικήσεις της, στα αιτήματά της, στα μπλόκα και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της.
  • Τους λέει πάντα την αλήθεια, δεν τους κοροϊδεύει με ανέξοδες υποσχέσεις και τους καλεί να παλέψουν σκληρά, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για ν' αλλάξουν την οικτρή μοίρα του ξεκληρίσματός τους.
  • Με την πολιτική πρόταση για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη και με το πρόγραμμά του, είναι το μόνο κόμμα που εγγυάται την ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και γενικότερα του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: