Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Οι «πρώτες 100 μέρες» της όποιας επόμενης κυβέρνησης φέρνουν βαριά αντιλαϊκά μέτρα

Είναι ίσως οι πρώτες εκλογές των τελευταίων χρόνων που κανένα κόμμα από εκείνα που διεκδικούν την αστική διακυβέρνηση της χώρας, δεν προβάλλει τίποτα για τις «100 πρώτες μέρες» της νέας κυβέρνησης. Θυμόμαστε όλοι ότι τις τελευταίες δέκα μέρες πριν τις εκλογές και στην προσπάθειά τους να ψαρέψουν ψήφους, τα πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου γέμιζαν με τα άμεσα μέτρα που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση. Πότε λέγανε για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, πότε για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πότε για κατάργηση φόρων. 

Ολοι θυμόμαστε τις πρόσφατες εκλογές του Γενάρη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του αστικού Τύπου, υποσχόταν ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, θα δώσει τη 13η σύνταξη, θα επαναφέρει το ΕΚΑΣ, θα, θα, θα... Η συνέχεια είναι γνωστή και τραγική για το λαό. Ενα νέο, το τρίτο, αντιλαϊκό μνημόνιο φορτώθηκε στις πλάτες του και θα το πληρώνει για τα επόμενα 10 χρόνια. Γιατί άραγε σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν πουθενά οι «πρώτες 100 μέρες» της επόμενης κυβέρνησης; Μήπως τα κόμματα που διεκδικούν αστική διακυβέρνηση δεν έχουν να πουν τίποτα; Μήπως άλλα κόμματα που δηλώνουν πρόθυμα να συνεργαστούν με όποιον έρθει πρώτος, δεν έχουν προγραμματικές επεξεργασίες; Γιατί κρύβουν τις «πρώτες 100 μέρες»; Για να τελειώνει η πλάκα και η κοροϊδία στις πλάτες του λαού: Οι «πρώτες 100 μέρες» της επόμενης κυβέρνησης, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ, είναι δεδομένες. Τις συμφώνησαν μαζί, τις ψήφισαν μαζί, θα τις υλοποιήσουν από κοινού. Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε το 15Αύγουστο από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, είναι το επόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Τι περιλαμβάνουν οι «πρώτες 100 μέρες» αυτού του προγράμματος; Τι μέτρα θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015, αρχές 2016;

Ας δούμε τι περιμένει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τα μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα, αλλά θα έχουν αρνητική επίδραση για πολλά χρόνια:


- Επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
- Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις και για εργαζόμενους με μπλοκάκια.
- «Κούρεμα» 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
- Αύξηση του φόρου που τον έχουν ονομάσει «εισφορά αλληλεγγύης» για μισθωτούς, που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
- Εναρξη εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και 2ο μνημόνιο.
- Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από αρχές 2016.
- Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών - παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.
- Περικοπές ύψους 2,25 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις του 2015 - 2016.
- Κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
- Από 1/10/2015 κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
- Αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016.
- Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο.

Τα έχουν συμφωνήσει και δεσμεύονται ότι θα τα πράξουν
Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα αναμένεται να γίνουν άμεσα, ανεξάρτητα από το ποιοι θα συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόγραμμα που παρουσίασε, από τις πρώτες σελίδες κιόλας δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα τηρήσει τη συμφωνία που έφερε στη Βουλή.

Το ίδιο ισχύει και με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ. Λένε όλοι τους ότι θέλουν συνεργασία για να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η νέα σφαγή του λαού. Εχουν δεσμευτεί απέναντι στους «εταίρους» τους γι' αυτό, έχουν βάλει την υπογραφή τους σε πολλά κείμενα που πέρασαν από τη Βουλή, από τα μέσα Ιούλη μέχρι και λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με δηλώσεις του, ανέφερε πως αναμένει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το μνημόνιο που έχει ψηφιστεί, ανεξάρτητα από τη σύνθεση της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Είπε συγκεκριμένα: «Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε. Εάν αυτή τη φορά οι κοινοί κανόνες δε γίνουν σεβαστοί, τότε η αντίδραση της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα είναι διαφορετική», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Επιπλέον, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται βέβαιοι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας. Οπως είπε, αναμένουν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, να τους ενημερώσει για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έχει κάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να μπορέσει να προωθήσει τα νομοσχέδια που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

Θυμίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, δηλαδή θα ελεγχθεί το εάν τα παραπάνω αντιλαϊκά μέτρα, καθώς και όσα ψηφίστηκαν στα μέσα Ιούλη, θα έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία της δανειοδότησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: