Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

η Ομιλία του Γ. Πρωτούλη στη Μυτιλήνη

Ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές για τις Κυριακής ζήτησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης κατά την ομιλία του, στην χθεσινή προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Μυτιλήνη, για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση την επόμενη των εκλογών. 

Τόνισε πως τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκαν σχεδόν όλα τα κυβερνητικά σχήματα το μόνο που έχει δοκιμάσει ο λαός είναι να στηρίξει το ΚΚΕ και να πορευθεί μαζί του στο δρόμο της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Πρωτούλης έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του και ζήτησε να δρομολογηθούν αεροπλάνα και πλοία που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Τουρκία και την χώρα μας στις χώρες προορισμού τους. Σκληρή ήταν η κριτική του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.  

Όλη η ομιλία έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είναι επιβεβλημένο να χαιρετίσουμε από την συγκέντρωσή μας τους συμπατριώτες και συγχωριανούς μας που όλο αυτό το διάστημα δείχνουν την ανθρωπιά τους, στο πρωτοφανές προσφυγικό κύμα που ήρθε στις ακτές του νησιού μας. Παρά τα δικά τους βάσανα και τη φτώχεια, στέκονται αλληλέγγυοι, βοηθούν όπως μπορούν. Αυτές είναι οι παραδόσεις του λαού μας που τις σφυρηλάτησε μέσα από τα δικά του βάσανα της προσφυγιάς, της αντίστασης στο φασισμό, στους αγώνες για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, εκμετάλλευση. Αυτή είναι η στάση που τιμά κάθε λαϊκό άνθρωπο που μας κάνει υπερήφανους για την καταγωγή μας.

Δεν έχει τέλος η τραγωδία με θύματα τους πρόσφυγες. Κάθε μέρα γεμίζουν οι ακτές και από τις δύο μεριές του Αιγαίου ανθρώπινα πτώματα, πνιγμένα παιδάκια. Περνάνε στα ψιλά των δελτίων ειδήσεων. Ο χειρότερος κίνδυνος είναι να συνηθίσουμε, να γίνουμε αγρίμια. Τώρα να ανέβει ο οργανωμένος αγώνας για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που ξεριζώνει εκατομμύρια ανθρώπους από τα χωριά και τις πόλεις τους. Τώρα να ανέβει η λαϊκή καταδίκη και απαίτηση να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις κοινές ασκήσεις και επιχειρήσεις που ξερνούν θάνατο και γεννούν προσφυγιά.

Μπροστά στις εικόνες φρίκης περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα όσων διαχειρίζονται αυτό το σύστημα και όσων θέλουν να το διαχειριστούν και να υπηρετήσουν την πολιτική της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ που σπέρνει ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τζιχαντιστές, για να θερίσει τον πόνο τα δάκρυα, την άγρια εκμετάλλευση ολόκληρων λαών, την εκμετάλλευση εκατομμυρίων προσφύγων.

Η οργή για το έγκλημα αυτό, η οργή για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νησί μας με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες πρέπει να στραφεί απέναντι στους υπεύθυνους και να γίνει τιμωρία, πολιτική καταδίκη.

Δεν ήξεραν όλοι αυτοί που είναι με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ τι συνέπειες θα είχε η επέμβαση στη Συρία, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, σε όλη τη μέση ανατολή και τη Βόρεια Αφρική; Ποιος δημιούργησε, χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και αμόλησε τους τζιχαντιστές; Οι ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές. Ότι έκαναν και με τους ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Τα κόμματα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι φώναζαν για να γίνει επέμβαση και στήριξη της δήθεν συριακής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, δηλαδή στήριξης των τζιχαντιστών. Τα ίδια έκαναν και στη Βόρεια Αφρική που βάπτιζαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εξεγέρσεις και αραβική άνοιξη. Η αραβική άνοιξη αποδείχτηκε ο πιο αιματηρός χειμώνας για τους λαούς.

Μπορεί κανείς να ξεχάσει τους χορούς του υπουργού εξωτερικών Κοτζιά φέτος στην Τουρκία αγκαλιά με τα γεράκια του ΝΑΤΟ που τραγουδούσε «εμείς είμαστε ο κόσμος»; Αυτός είναι ο κόσμος τους, πόλεμος και προσφυγιά ανείπωτη φτώχεια και εκμετάλλευση. Μπορεί κανείς να ξεχάσει τις κοινές ασκήσεις Ελλήνων και ισραηλινών για το πώς να βομβαρδίζονται χωριά, οι οποίες συνεχίζονται και την ώρα που μιλάμε; Ποιος μπορεί να ξεχάσει την προσφορά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, των υπουργών Καμμένου – Ήσυχου, για νέα βάση στην Κάρπαθο, πράγμα που δεν είχε τολμήσει να κάνει καμιά κυβέρνηση από το 1974 μέχρι σήμερα;

Τα λέμε αυτά γιατί όλοι ήξεραν τι θα γίνει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες. Όλοι. Και η κυβέρνηση της δήθεν πρώτη φορά αριστερά που ενεργά πήρε μέρος σε όλους τους νατοϊκούς σχεδιασμούς, και οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που στηρίζουν και στηρίζονται από τα κόμματα αυτά. Ήξεραν και έκαναν τους ανήξερους. Δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση καταδίκης των όσων γίνονταν στην γειτονιά μας. Δεν τους αφορούσαν έλεγαν αυτά. Προσπαθούσαν να το κρύψουν, να το κουκουλώσουν λες  και μπορούσαν να κρυφτούν τα εκατομμύρια που φεύγουν για να γλιτώσουν το μαχαίρι. Δεν πήραν κανένα μέτρο ανθρωπιστικής αντιμετώπισης. Τις προτάσεις του ΚΚΕ τις αγνόησαν επανειλλημένα. Πήραν ορισμένα μέτρα όταν η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Μέχρι τότε έλεγαν ότι αυτά που λέει το ΚΚΕ δεν γίνονται. Γίνονταν όμως μια χαρά να δίνουν 500 εκ ευρώ στην Λοκχιντ για νατοϊκούς εξοπλισμούς, για την ανακατασκευή απαρχαιωμένων αεροπλάνων. Τα νησιά τα άφησαν ανοχύρωτα από υποδομές και χρήματα. Ούτε καράβια δεν έβαζαν για να πάρουν τον κόσμο, ο οποίος πλήρωνε και το εισιτήριό του, δεν του έκαναν χάρη. Εδώ στο βόρειο αιγαίο, στην πιο φυλασσόμενη περιοχή του ΝΑΤΟ,  στο στρατηγείο της Σμύρνης, οι δουλέμποροι δρουν ανενόχλητοι. Και μετά μας λένε «τι θα κάνουμε χωρίς τους Νατοϊκούς προστάτες»;

Και από τη σημερινή συγκέντρωση καλούμε το λαό μας να απαιτήσει να αγωνιστεί για:

Άμεση μεταφορά των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και τα νησιά με αεροπλάνα και καράβια προς τις χώρες προορισμού τους. Άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ, τα κράτη - μέλη και τον ΟΗΕ στις χώρες υποδοχής και μετάβασης των προσφύγων και των μεταναστών, ακόμα και με ναύλωση πτήσεων τσάρτερ για να φτάνουν με ασφάλεια στον προορισμό τους.
 
Δημιουργία ανθρώπινων, ανοιχτών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα με πλήρη στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό, διερμηνείς και διαδικασία γρήγορης καταγραφής και απόδοσης εγγράφων, ώστε να μπορούν να προωθηθούν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Διευθέτηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για να χορηγείται γρήγορα άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες που έχουν χτυπηθεί από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Να παρέχονται άμεσα από το κράτος υποδοχής ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Κατάργηση άμεσα και καθολικά του Κανονισμού Δουβλίνο 3, της Συνθήκης Σένγκεν. Να καταργηθεί η οδηγία 2008/115 που προβλέπει τη 18μηνη κράτηση των μεταναστών.

Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Εuropol, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων) που η δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο.

Σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών αποστολών και επεμβάσεων.

Φίλες και φίλοι, το έγκλημα αυτό θα συνεχιστεί αν οι λαοί δεν βάλουν τέλος με τον αγώνα τους. Βλέπετε ότι η Ε.Ε. κάνει καψόνια στα θύματα των επεμβάσεών της. Ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα. Ετοιμάζει μέτρα που θα κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνο το πέρασμα στην Ευρώπη δηλαδή πιο πολλά θύματα. Το καλοκαίρι που πέρασε με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευση πνίγηκαν πάνω από 2500. Πόσοι ακόμα; Αυτό είναι μια ακόμα απόδειξη της σήψης και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού.

Φίλες και φίλοι

Είναι ντροπή για την Μυτιλήνη της προσφυγιάς, της αντίστασης, των χιλιάδων εξόριστων και βασανισμένων να λερώνονται οι συνοικίες της, τα πανέμορφα ανταρτοχώρια μας από τους χρυσαυγίτες φασίστες, αυτούς που λένε, όπως οι πρόγονοί τους Ναζί και ταγματασφαλίτες, ότι πρέπει να βουλιάζονται οι βάρκες των προσφύγων, να πνίγονται μανάδες με τα παιδιά τους γιατί είναι εισβολείς και εχθροί!

Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει παγώσει στη εικόνα των πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο, δεν έχει χάσει τον ύπνο του; Υπάρχει άνθρωπος ασυγκίνητος μπροστά στη μάνα που κρατά τα πνιγμένα μωρά της; Υπάρχει άνθρωπος που να μην γεμίζει με οργή βλέποντας στην τηλεόραση τους Ούγγρους αστυνομικούς μαζί με τους εκεί φασίστες χρυσαυγίτες να κλωτσούν βρέφη; Να πυροβολούν ανήμπορους ανθρώπους; Και μόνο αυτό πρέπει να ταρακουνήσει φτωχούς ανθρώπους παρασυρμένους από την φασιστική δημαγωγία. Να απομονωθούν οι φασίστες δολοφόνοι που κυνηγούν την φτωχολογιά και δημιουργούν τα προβλήματα. Να απομονωθούν όλοι αυτοί που ήρθαν στο νησί μας για να σπείρουν το ρατσιστικό δηλητήριο. Είναι γνωστό πώς δουλεύουν, βρώμικα, όπως τον Άγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα. Αυτά που βγήκαν στη δημοσιότητα μετά τη δολοφονία Φύσσα είναι αποκαλυπτικά: στήνουν με πληρωμένους δημοσιογράφους γεγονότα, καλλιεργούν την ρατσιστική υστερία, ενώ αυτοί είναι και στα δουλεμπορικά κυκλώματα, αυτοί είναι και στο λαθρεμπόριο, αυτοί είναι στο οργανωμένο έγκλημα της νύχτας, αυτοί και στην αισχρή εκμετάλλευση των προσφύγων.

Ο τόπος αυτός έχει μνήμη. Οι πολιτικοί πρόγονοι τους φασίστες είναι εκείνοι που έχουν κυνηγήσει και ταλαιπωρήσει χιλιάδες Μυτιληνιούς, τους ξεριζωμένους δικούς μας πρόσφυγες που ήρθαν από την Ανατολή.

Φίλες και φίλοι
Στις 20 Σεπτέμβρη οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες με τις οργανώσεις τους και με την ένωσή τους την Ε.Ε. ζητάνε από το λαό να συνυπογράψει το τρίτο μνημόνιο, ψηφίζοντας τα κόμματα που το υπέγραψαν. Μια τέτοια υπογραφή ο λαός μας θα τη βρει αύριο μπροστά του. Τέτοια έγκριση να μην δώσει.

Να μην εγκρίνει να ξεριζωθούν οι αγρότες που έχουν απομείνει στα χωριά. Να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 20%. Να πληρώνουν πανάκριβο πετρέλαιο, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια. Να πάει η σύνταξη στα 67 για όλους και να καταργηθεί για τη νέα γενιά.

Να μην εγκρίνει την κατάργηση του ΕΚΑΣ, των ΣΣΕ, τις βάρβαρες περικοπές σε Υγεία και Παιδεία που θα κλείσει και άλλα σχολεία στο νησί μας και άλλες δομές υγείας.

Να μην υπάρχει η έγκριση του λαού στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τον προϋπολογισμό που έρχονται ως προαπαιτούμενα τον Οκτώβρη, την επομένη των εκλογών. Αυτά έχουν αποφασίσει, αυτά θα εφαρμόσουν. Τα όσα λένε για ισοδύναμα είναι για να ξεγελάσουν για ακόμα μια φορά.

Ορθώνουμε εργατικό λαϊκό τείχος με ισχυρό ΚΚΕ και απόφαση για σκληρό ανυποχώρητο αγώνα. Η μοιρολατρία και ο ραγιαδισμός δεν μας ταιριάζουν.

Φίλες και φίλοι

Έχουμε πλέον πολλές αποδείξεις, μετά τις τελευταίες εκλογές έχουμε άλλη μία. Πραγματική αλλαγή χωρίς ρήξη, χωρίς σύγκρουση με την εξουσία των εκμεταλλευτών δεν μπορεί να υπάρξει. Από αλλαγές διαχειριστών της αστικής εξουσίας γνωρίσαμε πολλούς. Στις προηγούμενες εκλογές ήρθε στο νησί μας ο Αλέξης Τσίπρας. Έταξε πολλά, μίλησε και αυτός για αλλαγή όπως και οι προηγούμενοι. Αυτός πήγε ένα βήμα παραπάνω. Έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει το σύνθημα του ΕΛΑΣ και των εξεγερμένων Μυτιληνιών το Δεκέμβρη του 1944, φωνάζοντας από εδώ GO BACK κυρία Μέρκελ και κύριε Σόιμπλε. Το τι έγινε μετά είναι γνωστό. Δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα πάντα για να εξαπατήσουν ανθρώπους που νιώθουν αριστερούς ριζοσπάστες. Τέτοιοι ήταν πάντα. Επομένως τους δοκιμάσαμε όλους. Δοκιμάστηκαν και οι γέροι και οι νέοι διαχειριστές και μονοκομματικές και πολυκομματικές κυβερνήσεις, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, τεχνοκρατών και η κυβερνώσα αριστερά, η πρώτη φορά αριστερά όπως έλεγαν.

Στη ζωή της λαϊκής οικογένειας νέα βάρη φόρτωνε κάθε τέτοια αλλαγή εδώ και πολλά χρόνια.
Η ουσία παραμένει. Πολιτική αλλαγή δεν είναι η εναλλαγή στο κυβερνητικό τιμόνι και τα κλειδιά της οικονομίας, την πραγματική εξουσία να την έχουν οι καπιταλιστές.
Πραγματική αλλαγή είναι να αλλάξει η τάξη στην εξουσία. Τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, τις υποδομές, τη συγκεντρωμένη γη να την έχει στα χέρια της η μεγάλη λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης με τον φτωχό εργαζόμενο λαό. Με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με τα δικά μας δημοκρατικά όργανα της εργατικής λαϊκής εξουσίας να δουλεύουμε την πανέμορφη και πλούσια χώρα μας η οποία θα μπορούσε να γίνει φάρος για όλους τους λαούς που υποφέρουν στην Ευρώπη και στην ευρύτερη γειτονιά μας. Αυτό λέει το ΚΚΕ.

Χρειάζεται να τολμήσουν να το σκεφτούν περισσότεροι, μια κοινωνία χωρίς τον παρασιτισμό των καπιταλιστών, των ιδιοκτητών των μετοχικών εταιριών, των μονοπωλίων όλων αυτών που υπερασπίζουν αυτό το δρόμο που βαδίζουμε εδώ και χρόνια γιατί αυτοί είναι οι ωφελημένοι, όχι τα εκατομμύρια οι άνεργοι 20 εκ στην Ε.Ε., 1,5 εκ στην Ελλάδα, όχι τα εκατομμύρια οι φτωχοί. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα πάνω από 350.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση για συμμετοχή στα συσσίτια!

Η λύση που προτείνει το ΚΚΕ έχει το λαό συμμέτοχο και όχι στη γωνία, έχει το λαό οργανωμένο και όχι μόνο του, το λαό ενημερωμένο χειραφετημένο άφοβο όχι στην βυθισμένο στην άγνοια και τη μοιρολατρία. Εργάτες και λαός που αποφασίζουν, δεν ακολουθούν. Ο οργανωμένος λαός είναι πανίσχυρος, είναι τεράστια δύναμη. Ο οργανωμένος λαός που αγωνίζεται περνά μέχρι τη νίκη του και από δύσβατα μέρη. Δεν αφήνει όμως κανέναν πίσω μόνο του. Δεν εγκαταλείπει κανένα. Δεν αφήνει σπίτι χωρίς βοήθεια, οικογένεια χωρίς στήριξη, παιδιά απροστάτευτα, ανήμπορους στο δρόμο. Ο οργανωμένος λαός κάνει πράξη το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν.

Αυτή την τεράστια δύναμη έχει έρθει η ώρα να την δοκιμάσουμε, να μην την βάλουμε σε δεύτερη μοίρα εναποθέτοντας ελπίδες στην κάλπη χωρίς ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων.

Η  λύση για την εργατική τάξη και το λαό θα έρθει μόνο όταν την επιβάλει η εργατική τάξη και ο λαός και όχι με παρακάλια και όχι με ανάθεση σε κάποιους μεσσίες, σε εργολάβους λύσεων. Από τέτοιους χορτάσαμε.

Δυνατό ΚΚΕ μέσα στην εργατική τάξη, με μεγάλη πολιτική επιρροή  σημαίνει δυνατός λαός και αυτό είναι ένα δίδαγμα από τα τελευταία χρόνια. Οι αντιστάσεις του λαού, οι λαμπρές σελίδες εργατικών αγώνων που πέρασαν τα σύνορα της χώρας και ενέπνευσαν και άλλους και τούτη τη φορά είχαν την σφραγίδα των κομμουνιστών που δούλευαν ακούραστα. Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο οι κομμουνιστές ήταν στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην ψήφιση των μέτρων του 3ου μνημονίου, μέτρων πρωτοφανούς σκληρότητας και βαναυσότητας.

Φίλοι και φίλες
Απευθυνόμαστε σε όσους, και ξέρουμε ότι είναι πολλοί, σκέφτονται να ψηφίσουν το ΚΚΕ για πρώτη φορά, σε όσους τις προηγούμενες φορές δεν ψήφισαν ΚΚΕ γιατί πίστεψαν ότι με έναν άλλον δήθεν πιο εύκολο και ανώδυνο τρόπο μπορεί να έλθει η ανακούφιση από τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Πίστεψαν τις απατηλές θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια και τις συμμαχίες τους την ΕΕ θα έσκιζε τα μνημόνια, θα αύξανε τους μισθούς, θα μείωνε την ανεργία, θα προστάτευε τις συντάξεις, θα στήριζε τους φτωχούς.

Τους καλούμε να μην απογοητευτούν, να μην περάσει η μοιρολατρία, η λογική του τίποτα δεν γίνεται ή πολύ περισσότερο ότι δεν γίνεται αλλιώς.

Να μην υιοθετήσουν τα επιχειρήματα που μέχρι λίγο πριν πρόβαλλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τώρα προβάλλουν όλα μαζί τα κόμματα που ψήφισαν την τρίτη και φαρμακερή δέσμη μέτρων που προστίθενται στα δύο προηγούμενα μνημόνια που χρεοκοπούν το λαό για την ανάκαμψη των κερδών. 

Αυτό που δεν γίνεται αλλιώς είναι να υπάρξει βελτίωση στη ζωή μας με την ιδιοκτησία του πλούτου στην ιδιοκτησία λίγων μεγαθήριων. Δεν γίνεται να ανακοπεί ο κατήφορος χωρίς να υπάρξει αμφισβήτηση της εξουσίας των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλέμπορων, των τραπεζιτών. Όλα αυτά τα χρόνια ο λαός μας τους δοκίμασε όλους και όλα. Είναι η ώρα να σκεφτεί πως θα είναι η ζωή και το μέλλον των παιδιών του με την αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι με αλλαγή διαχειριστή των συμφερόντων και των κερδών λίγων.

Το ΚΚΕ δεν ζητά την ψήφο για να γίνει ένας ακόμα διαχειριστής στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με το σάπιο σύστημα που ξερνά ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά και πολέμους. Το ΚΚΕ θέλει δύναμη για να ανοίξει μαζί με το λαό το δρόμο της ανατροπής.

Για αυτό και δεν γίνεται υπηρέτης των μονοπωλίων, δεν παίρνει μέρος σε κυβέρνηση με την εξουσία στα χέρια κεφαλαίου. Για σκεφτείτε τι τεράστια ζημιά θα είχε γίνει αν το ΚΚΕ είχε υποκύψει στην πίεση τους συστήματος, στα λάγνα καλέσματα της αστικής εξουσίας και στις ψεύτικες προσδοκίες για άμεση λύση; Αν είχε και το ΚΚΕ υπογράψει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος το 3ο μνημόνιο όπως έκαναν οι υπόλοιποι. Ποιος θα κράταγε όρθιο το λαό να αγωνιστεί; Τι τεράστιο πισωγύρισμα για τους αγωνιστές και το λαό θα ήταν αυτό;

 Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εμπιστευτεί ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία.

Ζητά στήριξη για την κυβέρνηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας όχι για να κάνει πιο φιλικούς τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, αλλά για να τους πάρει την ιδιοκτησία από τα μέσα παραγωγής που κατέχουν. Ο λύκος αρνί δεν γίνεται. Όχι για να αλλάξει δήθεν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ από τα μέσα, αλλά για να αποδεσμευθούμε από τις λυκοσυμμαχίες. Αντιδραστικότερες γίνονται φιλολαϊκές ποτέ.

Οι δυνατότητες για να ζούμε καλύτερα μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Οι νέες τεχνολογίες, τα επιστημονικά επιτεύγματα, η τεχνολογική τους εφαρμογή στην παραγωγή δεν χρησιμοποιούνται για τον άνθρωπο αλλά για τα κέρδη. Και εμείς ζούμε χειρότερα για να κερδίζουν λίγοι.

Αντί ο εργάσιμος χρόνος να μειώνεται, οι απολαβές να αυξάνονται, οι ανάγκες όλο και περισσότερο να καλύπτονται, ο εργάσιμος βίος να μικραίνει γίνεται το ακριβώς ανάποδο. Την σύνταξη την πάνε στα 67, για τη νέα γενιά την καταργούν, τα ωράρια 12ωρα, οι μισθοί λιγότεροι, άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια και τα σούπερ μάρκετ και οι αποθήκες είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Είμαστε μια χώρα νησιωτική. Έχουμε τεράστια ανάγκη τις θαλάσσιες μεταφορές. Τίποτα δεν μας λείπει. Ναυπηγεία έχουμε, μηχανουργεία και χαλυβουργεία το ίδιο, έμπειρους μαστόρους, από τους καλύτερους στον κόσμο, ναυπηγούς και μηχανικούς υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης. Και όμως τα ναυπηγεία μας σαπίζουν, οι έμπειροι μαστόροι μας στην ανεργία, οι ναυπηγοί μας μεταναστεύουν, τα χαλυβουργεία κλειστά. Τα νησιά μένουν χωρίς σύνδεση το χειμώνα, τα εισιτήρια πανάκριβα. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες εφοπλιστές φτιάχνουν πλοία αξίας 10 δις δολαρίων σε Κίνα και Κορέα. Εδώ δεν φτιάχνεται ούτε βάρκα.


Αυτός ο παραλογισμός οφείλεται στο ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των μέσων που παράγουν πλούτο για τον τόπο μας είναι οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Η ιδιοκτησία αυτή πρέπει να αλλάξει. Εδώ είναι η λύση. Να περάσει στα χέρια του εργατικού λαϊκού κράτους.


Ποια είναι η πρόταση όλων των άλλων κομμάτων του μονόδρομου της καπιταλιστικής Ε.Ε., του δρόμου των μονοπωλίων; Τι διαφορετικό προτείνουν;
ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ – ΑΝΕΛ έχουν πλέον, για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, κοινό πρόγραμμα. Το ίδιο πρόγραμμα. Τις 60 σελίδες του 3ου μνημονίου. Κυβέρνηση θα βγάλουν, πρόθυμοι είναι πολλοί. Τα παζάρια ήδη είναι φανερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 του Λαφαζάνη και της Κωνσταντοπούλου διαφωνούν στα λόγια, συμφωνούν στην πράξη. Διαφώνησαν με το 3ο μνημόνιο αφού πρώτα επέτρεψαν στην κυβέρνηση Τσίπρα να το φέρει και να το περάσει. Έλεγαν διαφωνούμε αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση. Πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, στα παζάρια, έδωσαν το απαραίτητο αριστερό ριζοσπαστικό προφίλ, καθησύχαζαν τον λαό ακόμα και όταν είχε ψηφιστεί το μνημόνιο και όλα αυτά για να μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να περάσει ότι δεν κατάφερε καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Αυτή είναι και η μεγάλη τους προσφορά που το σύστημα τους την ανταποδίδει με στήριξη προκλητική. Την αποδέσμευση από την Ε.Ε. την απορρίπτουν, κάτι λένε ότι δεν είναι της ώρας, την μονομερή διαγραφή του χρέους τα ίδια, λένε δεν μπορεί να γίνει. Στην ιδέα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής αναστατώνονται, λένε προς θεού, εμείς είμαστε με την υγιή επιχειρηματικότητα, δεν δαιμονοποιούμε την ιδιωτική οικονομία.

Τι διαφορετικό προτείνει η Χρυσή Αυγή; Δουλεμπορικά με 12 ευρώ. φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Προνόμια δηλαδή για τα αφεντικά τους, τους εφοπλιστές που είναι οι πρώτοι που αντικατέστησαν στα καράβια τους Έλληνες ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, με φθηνούς ταλαίπωρους μετανάστες, οι πρώτοι που έχουν σημαίες ευκαιρίας. Είναι αυτοί που είχαν πρόταση όχι μόνο να πωληθούν λιμάνια, αεροδρόμια, ο ορυκτός μας πλούτος, οι υποδομές της πατρίδας μας, αλλά ακόμη και βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά μας, για να μειωθεί το κρατικό χρέος των καπιταλιστών. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει πόσο έχει υποφέρει ο λαός μας από τον φασισμό. Κανένας νέος, κανένας εργαζόμενος.

Όλα λοιπόν τα κόμματα του καπιταλισμού, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ δεν προτείνουν τίποτα διαφορετικό. Ντύνουν αυτήν την πολιτική με πολλές και διάφορες διακηρύξεις, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, αντιμνημόνια και τεχνάσματα και πολλά δάκρυα για τη φτώχεια και τα βάσανα του λαού.

Είναι αποκαλυπτική η στάση όλων τους και μέσα στην βουλή αυτό το 7μηνο.

Απέναντι στις δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Η πρώτη αφορούσε στην «Κατάργηση των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων - Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων» και η δεύτερη στην «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».

Κανένας εκπρόσωπος των κομμάτων αυτών δεν έδειξε ούτε καν την ...αστική «δημοκρατική» του ευαισθησία, για την οποία όλοι τώρα κόπτονται, για να τεθούν οι δύο προτάσεις έστω σε ψηφοφορία.

Αντίστοιχα και στο πλήθος τροπολογιών που έφερε το ΚΚΕ στη Βουλή για έστω μικρή ανακούφιση του λαού η απάντηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν: «Απορρίπτεται». Κάτι για το οποίο κανένα από τα άλλα κόμματα, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΧΑ, δεν διαφώνησε.
Το ΚΚΕ είχε καταθέσει 4 τροπολογίες, που προέβλεπαν πλήρη και δωρεάν φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, επανασύνδεση του ρεύματος, διαγραφή των οφειλών στη ΔΕΗ και δωρεάν ρεύμα σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, ένα γεύμα δωρεάν σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να διαγραφούν τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών.
Απορρίφθηκαν ασυζητητί από όλους, ακόμα και το δωρεάν γεύμα για τους μαθητές, μην τυχόν και το ψωμοτύρι που θα δοθεί στα παιδιά, θίξει καμιά δεκάρα από τα δυσθεώρητα κέρδη των μονοπωλίων.

Την ίδια τύχη είχαν όλες οι τροπολογίες

Την ίδια ώρα, βέβαια, που απέρριπταν και αυτά τα ελάχιστα που προέβλεπαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθετε το ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα ψήφισαν με χέρια και με πόδια την πρόταση του Π. Λαφαζάνη, ως υπουργού, η οποία προέβλεπε την πλήρη απαλλαγή από ΦΠΑ των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που με υπηρεσίες και υλικό θα συμμετάσχουν στην κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τώρα Λαϊκή Ενότητα ψήφισαν το νόμο για την απελευθέρωση του ορίου του 1 εκατ. ευρώ για την ένταξη στην περιβόητη ρύθμιση των «100 δόσεων», προκειμένου να διευκολυνθούν τα ντόπια μονοπώλια στη ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ ταυτόχρονα τους «κούρεψαν» με την ίδια νομοθετική ρύθμιση προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ από τα φέσια τους προς το κράτος.
ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και οι βουλευτές σήμερα της Λαϊκής Ενότητας ψήφισαν στη Βουλή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαγραφή των προστίμων από κραυγαλέες φορολογικές παραβάσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμα και για λαθρεμπόριο!

Φίλες και φίλοι
Η συμμαχία όλων αυτών μπορεί και πρέπει να κοντύνει. Να μεγαλώσει η μόνη εργατική λαϊκή αντιπολίτευση, το ΚΚΕ, να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ρήξης και της ανατροπής.
Η εργατική τάξη και ο φτωχός λαός έχει κάθε συμφέρον να μεγαλώσει τα ζόρια που έχει το αστικό πολιτικό σύστημα. Είναι φανερό ότι δεν μπορούν να εγκλωβίζουν το λαό με την ίδια ευκολία που το έκαναν πριν. Για αυτό και αναγκάζονται οι καπιταλιστές να τους βάζουν όλους μαζί, να τους ξεγυμνώνουν. Να κατεβάζουν από το ράφι ακόμα και κωμικές απολιτικ φιγούρες περασμένων δεκαετιών όπως τον Λεβέντη, να ξανασπρώχνουν στην αποχή, το άκυρο.
Ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη και ετοιμασία για σύγκρουση με την καπιταλιστική εργοδοσία, την εξουσία τους την επόμενη μέρα. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε. Χτίζουμε την ενότητα της εργατικής τάξης, δυναμώνουμε το εργατικό λαϊκό κίνημα, οικοδομούμε τη δική μας συμμαχία.

πηγή: emprosnet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: